Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fiberkabel til Ny-Ålesund

 

Fiberkabel til Ny-Ålesund

Regjeringen går inn for å forlenge fiberkabelen fra Longyearbyen til Ny-Ålesund, og bevilger 60 millioner kroner til dette.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.05.2010 kl 11:43

Forlengelsen av fiberkabelen henger sammen med at Statens kartverk vil bygge en ny målestasjon til nærmere 200 millioner kroner i Ny-Ålesund, hvor hurtig overføring av data er et krav.

Kartverket, i samarbeid med den amerikanske forskningsorganisasjonen NASA, har i mange år hatt en geodesistasjon i Ny-Ålesund hvor selv de minste variasjoner i jordskorpen måles.

Ny geodesistasjon

Svalbardposten skrev i fjor høst om planene for en ny geodesistasjon, hvor Statens kartverk gjorde det klart at planen om en ny stasjon hang sammen med at fiberkabelforbindelsen til Longyearbyen ble forlenget til Ny-Ålesund.

Ifølge nrk.no var en av NASA-toppene nylig i Norge for å diskutere saken med norske myndigheter.

Sårbar forbindelse

Også for andre forskningsinstitusjoner i Ny-Ålesund vil en høyhastighetsforbindelse med omverdenen være svært viktig. Ikke minst fordi dagens forbindelse mellom Longyearbyen og Ny-Ålesund er svært sårbar.

Sist vinter forårsaket strømbrudd på reléstasjonen inne på breen, midtveis mellom stedene, til at Ny-Ålesund var så godt som isolert i flere døgn.

Siste nytt i Nyheter

Husrekke kan bli ekstra sikring

De tretten boenhetene som fremdeles er evakuert kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

 
Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!