Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fiberkabel til Ny-Ålesund

 

Fiberkabel til Ny-Ålesund

Regjeringen går inn for å forlenge fiberkabelen fra Longyearbyen til Ny-Ålesund, og bevilger 60 millioner kroner til dette.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.05.2010 kl 11:43

Forlengelsen av fiberkabelen henger sammen med at Statens kartverk vil bygge en ny målestasjon til nærmere 200 millioner kroner i Ny-Ålesund, hvor hurtig overføring av data er et krav.

Kartverket, i samarbeid med den amerikanske forskningsorganisasjonen NASA, har i mange år hatt en geodesistasjon i Ny-Ålesund hvor selv de minste variasjoner i jordskorpen måles.

Ny geodesistasjon

Svalbardposten skrev i fjor høst om planene for en ny geodesistasjon, hvor Statens kartverk gjorde det klart at planen om en ny stasjon hang sammen med at fiberkabelforbindelsen til Longyearbyen ble forlenget til Ny-Ålesund.

Ifølge nrk.no var en av NASA-toppene nylig i Norge for å diskutere saken med norske myndigheter.

Sårbar forbindelse

Også for andre forskningsinstitusjoner i Ny-Ålesund vil en høyhastighetsforbindelse med omverdenen være svært viktig. Ikke minst fordi dagens forbindelse mellom Longyearbyen og Ny-Ålesund er svært sårbar.

Sist vinter forårsaket strømbrudd på reléstasjonen inne på breen, midtveis mellom stedene, til at Ny-Ålesund var så godt som isolert i flere døgn.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!