Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fiberkabel til Ny-Ålesund

 

Fiberkabel til Ny-Ålesund

Regjeringen går inn for å forlenge fiberkabelen fra Longyearbyen til Ny-Ålesund, og bevilger 60 millioner kroner til dette.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.05.2010 kl 11:43

Forlengelsen av fiberkabelen henger sammen med at Statens kartverk vil bygge en ny målestasjon til nærmere 200 millioner kroner i Ny-Ålesund, hvor hurtig overføring av data er et krav.

Kartverket, i samarbeid med den amerikanske forskningsorganisasjonen NASA, har i mange år hatt en geodesistasjon i Ny-Ålesund hvor selv de minste variasjoner i jordskorpen måles.

Ny geodesistasjon

Svalbardposten skrev i fjor høst om planene for en ny geodesistasjon, hvor Statens kartverk gjorde det klart at planen om en ny stasjon hang sammen med at fiberkabelforbindelsen til Longyearbyen ble forlenget til Ny-Ålesund.

Ifølge nrk.no var en av NASA-toppene nylig i Norge for å diskutere saken med norske myndigheter.

Sårbar forbindelse

Også for andre forskningsinstitusjoner i Ny-Ålesund vil en høyhastighetsforbindelse med omverdenen være svært viktig. Ikke minst fordi dagens forbindelse mellom Longyearbyen og Ny-Ålesund er svært sårbar.

Sist vinter forårsaket strømbrudd på reléstasjonen inne på breen, midtveis mellom stedene, til at Ny-Ålesund var så godt som isolert i flere døgn.

Siste nytt i Nyheter

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian venter på været.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Ja til mat, nja til parkering

Blandede følelser blant lokalpolitikerne til Rema-etablering.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!