Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fett med fatbike

Fete opplevelser: Fatbike flyter fint oppå snøen i Adventdalen. Turen over til Hiorthhamn er en av flere alternativer som Daniels Karin Amby tilbyr turister framover. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Fett med fatbike

Det er ikke mange veier på Svalbard. Det bryr ikke Daniels Karin Amby seg om.

– Ja, da kjör vi, sier svenske Daniels Karin Amby (29).

Hun lar sykkelen tippe over kanten og farer gjennom snøen i skråningen mellom vei 232 og 234. Stødig som en påle.

Det handler ikke bare om at Amby er en god syklist. Det handler også om at dekkene hennes er 12,2 centimeter brede med 7 knaster i bredden. Det er nesten som motorsykkeldekk. Fatbike, kalles det.

Isbjørnspor

Forrige uke startet Amby opp Fatbike Spitsbergen. Ideen er å tilby turister en sykkelopplevelse utenom det vanlige, og ble skapt i et samspill mellom henne og samboeren Thomas Gölles.

Amby hadde egentlig tenkt å starte opp sykkelturer med vanlige sykler rundt om i Longyearbyen. Samtidig fattet samboeren, som hun omtaler som sykkel-nerd, interesse for fatbike. Det er derfor vi nå er på vei over et is- og snødekt elvedelta i Adventdalen med kurs mot Mälardalen.

Svalbardposten har fått låne en Surly Moonlander, som koster rundt 22.000 kroner i butikken. De brede dekkene flyter lett over nysnøen, og vi spretter uten besvær over kanter og humper.

Spor av rev og reinsdyr krysser sporene våre. For tre uker siden så hun spor av isbjørn.

Et blekt lys ligger over dalen.

– Det var vakkert i dag. Jeg hører noen si at Adventdalen er et kjedelig sted, men jeg synes den er virkelig fin, sier hun.

Gnagende reimer

På bagasjebrettet har hun spent fast en liten bag. Det er ikke snakk om å bruke ryggsekk. Og dette er nøkkelen til Ambys sykkelinteresse. Som liten speiderjente fikk hun nemlig aldri ryggsekken til å sitte helt. Turer i skogen endte ofte med reimer som gnagde på skuldrene. Da var det bedre med sykkel der man bare kunne henge av seg alt på bagasjebrettet. Etter hvert utviklet det seg til lange sykkelturer med telt og gode venninner.

Et lite område med blank is åpner seg. Amby går av sykkelen og sjekker hvor glatt det er. Sikkerheten er viktig, og hun understreker at dette kan være en tur for hele familien.

– Vi har noen barneseter som vi kan sette på, sier hun.

Feite dekk

Amby har bodd på Svalbard siden 2007. For det meste i Longyearbyen, men også en liten stund i Ny-Ålesund. Hun har jobbet som feltassistent, på museet og i turistinformasjonen. Det var på sistnevnte sted hun oppdaget at det kunne være marked for fatbike.

– Folk som hadde kjørt både hundeslede og skuter kom og lurte på hva de skulle prøve nå.

Håpet er at syklinga skal bli fulltidsjobb framover. Fatbike Spitsbergen får snart egen side på paraplynettstedet svalbard.net, og har fått støtte fra Innovasjon Norge. Dessuten har de åpnet for booking på sine nettsider fatbikespitsbergen.com.

– Fatbike er både for de som synes feite dekke er knall og for de som synes hundeslede eller skuter er litt for skummelt, sier Amby.

Syklinga er en helårsaktivitet, mener hun. Når mørket senker seg, setter de lykt på sykkelen og hodet. Med snødekt underlag går det greit å krysse Adventdalen på tvers.

– Hvis det er mye snø, er det gøy å se at man faktisk kommer seg fram. Men det går fortere når det er hardt, sier hun.

Fett nok

For sju måneder siden ble Amby mor for første gang. Hun og samboeren har delt permisjonen med sønnen Björn likt, og Amby skal bruke tiden samboeren er hjemme til å sykle.

– Jeg kommer til å bli i mitt livs form, ler hun og ser på fatbiken.

– Det er forresten bra at man kan forbinde noe positivt med ordet «fat».

Se bildet større

FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!