Festmåltid i isen

Cruiseoperatører i Arktis skal fortsette å rapportere inn observasjoner som denne.

To isbjørner har fanget en narhval og tar til med festmåltidet.
Publisert

For noen uker siden gikk bildet av isbjørn som spiser kvitnos rundt i mange nettaviser. Observasjonen var oppsiktsvekkende, for delfinarten var aldri sett så langt nord før, og dermed heller ikke isbjørn som spiser kvitnos.

Dette er blant observasjonene av sjøpattedyr, som medlemmene i organisasjonen for ekspedisjonscruise-operatører AECO (Association of Arctic Expedition Cruise Operators) har rapportert videre til forskerne. Observasjonene har igjen ført til økt kunnskap og publikajsoner, fastslår daglig leder Frigg Jørgensen.

Dette samarbeidet mellom AECO og Norsk Polarinstitutt skal fortsette, skriver organisasjonen i en pressemelding.

– Forskere tilbringer mye tid med å observer dyrelivet under feltarbeid på Svalbard. Antall forskere er imidlertid begrenset, øyriket er stort og sesongene er korte. AECO sine medlemmer har cruiseskip som seiler rundt Svalbard en rekke ganger i løpet av en sesong. De besøker områder som forskerne ikke er i stand til å besøke årlig. Tusenvis av ansatte og gjester observere dyrelivet, og rapporterer det de ser til forskerne, framholder Jørgensen.

AECO viser også til at samarbeidet med har gjort at gitt en kraftig økning i antallet observasjoner, noe som igjen har gitt bedre forståelse for utbredelse og forflytninger.

Forskeren Kit Kovacs i Norsk Polarinstitutt er blant forskerne som benytter seg av data fra AECO.

– Vi setter stor pris på innsatsen som reiselivsnæringen gjør ved dele observasjoner med oss, og hjelpe til med å øke kunnskapen om disse artene på Svalbard, en arktisk «hotspot» hvor endringer skjer to-fire ganger hurtigere enn andre steder, sier Kovacs.

Hun fastslår at dataene fra cruiseindustrien er verdifulle for forskningen i Arktis.

– Vi er virkelig glade for dette samarbeidet mellom cruiseindustrien og forskere. Det er et eksempel på hvordan turisme kan være en ressurs for andre og hvordan samarbeid på tvers av næringer kan fungere, sier Frigg Jørgensen.

AECO lister opp observasjoner av en isbjørnunge som satt på ryggen til binna for å krysse åpent hav, observasjoner av isbjørnparring på isen i juni, isbjørn som spiser kvitnos og en hvit pukkelhval i Nord-Atlanteren, store grupper med grønlandshval og blåhval og isbjørner som spiser narhval nord for Svalbard, som på bildet.

Powered by Labrador CMS