Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Festforestilling med verdensrekord

Kronprinsesse Mette-Marit overrekker hedersbetegnelsen «Internasjonalt Lokalsamfunn» til lokalstyreleder Kjell Mork. FOTO: Birger Amundsen

Festforestilling med verdensrekord

Torsdagens festforestilling ble en varieté over kulturlivet i Longyearbyen. Det ble til og med satt en verdensrekord.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Se bilder fra festforestillingen her!

Nøyaktig klokken 18.00 kom kronprinsesse Mette-Marit inn i kinosalen på Huset, der resten av publikum ventet. Da lyset i salen ble slukket inntok medlemmer fra Sirkus Svalnardo scenen og åpnet med et forrykende show med dans og akrobatikk. Lokalstyreleder Kjell Mork sa i sin tale at han er stolt av kulturlivet i Longyearbyen.
– Jeg er stolt over å kunne vise fram det rike kulturlivet som er her i Longyearbyen, som også viser fram det flerkulturelle i byen, sa Mork.
Denne kvelden fikk publikum blant annet se og høre sang av lokale utøvere og russisk og thailandsk dans.

Der mennesker møtes
Forestillingen var avslutningen på en uke i Fredskorpsets regi i samarbeid med Lokalstyret. «Der mennesker møtes» er et arrangement der det internasjonale står i fokus, og denne uka har Longeyarbyen hatt besøk av blant andre en rekke musikere, medlemmer fra Fredskorpset, og kronprinsesse Mette-Marit som skulle dele ut hedersbetegnelsen «Internasjonalt Lokalsamfunn».
– Festforestillingen var et utrolig godt bilde på hvorfor Longyearbyen fortjener denne påskjønnelsen. Kulturinnslagene var fantastiske, og særlig thailenderne som danset var nydelige. Det må være en stor overgang for dem å komme hit og ta med seg sin vakre og feminine kultur til Longyearbyen, sa kronprinsesse Mette-Marit til Svalbardposten etter forestillingen.

Imponert
Også assisterende direktør i Fredskorpset Helge Espe lot seg imponere av kulturlivet i Longyearbyen.
– Av alle de kommuner som har fått prisen er det ingen som har stilt opp med et slikt arrangement, så omfattende og så flott, som Longyearbyen i kveld, sa Espe.
Han benyttet også anledningen til å takke alle for den formidable innsatsen. Han fortalte at forberedelsene startet allerede i januar, og han la vekt på at et slikt arrangement var resultatetet av mange menneskers innsats.

Pris til alle
Kjell Mork mener det er en stor ære å få overakt en slik pris.
– Rundt fem kommuner får en slik pris årlig. Denne prisen er til dere alle, til hver og en av oss som bor her, den er din og din og din, sa han og pekte på flere i salen.
I sin tale pekte han også på det historiske faktum at Svalbard alltid har vært internasjonal og flerkulturell.
– Nå er vi 2020 innbyggere i Longyearbyen, og 16 prosent av disse kommer fra andre land. Det bor mennesker fra over 30 nasjoner her, sa Mork.
Les begrunnelsen for at Longyearbyen får hedersbetegnelsen her!

Verdensrekord
Under festforestillingen ble det også satt en verdensrekord av Aleksander Iljasov (18) som går på Longyearbyen videregående skole. Han satte sammen en Bedlams kube, et tredimensjonalt puslespill, på 9,22 sekunder. Den gamle verdensrekorden er på 9,75 sekunder.
– Grunnen til at jeg vil sette ny verdensrekord er at jeg vil vise andre at alt er mulig. Alle har kapasitet til å gjøre noe utrolig, sa Iljasov før forsøket.

Les også:
Mette-Marit har landet
Forsøk på verdensrekord
Kronprinsessen til Svalbard

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!