Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Festet for lokalstyret

Byens befolkning var mandag kveld invitert til kulturhuset for å feire Longyearbyen lokalstyres første ti år. FOTO: ANDERS FJELLESTAD

Festet for lokalstyret

Mange møtte opp i kulturhuset for å feire Longyearbyen lokalstyres første ti år mandag kveld.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.11.2012 kl 08:33

29. oktober 1999 la regjeringen fram stortingsmeldingen som åpnet for mer lokaldemokrati i Longyearbyen. På dagen 13 år etter hadde byen samlet seg i kulturhuset for å feire at Longyearbyen lokalstyre (LL) og dets politiske organ lokalstyret er ti år.

– Tiåringer er ikke voksne, men de har potensial. Dessuten er de også ganske kule, sa lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap).

Fyrig latinodans

Deretter begynte en hel rad av taler, hilsener og historiske tilbakeblikk. Først da byens latinobefolkning fikk slippe til på scenen, våknet publikum i kulturhuset og klappet og sang med. Sør-amerikanerne vartet opp med lokal dans og musikk, til stor jubel fra de frammøtte.

Omstridt tiåring

De tidligere lokalstyrelederne Ellen Lian og Sigmund Spjelkavik var til stede og fortalte om sine opplevelser fra lokalstyret. Etableringen av lokalstyret gikk slett ikke for seg uten protester.

Motstanden var stor, ikke minst fra mange lokale. Motstanderne mente lokalstyret ville bli et skinndemokrati som i realiteten ble styrt av Justisdepartementets polaravdeling og Sysselmannen.

Ros for engasjement

Og nettopp Polaravdelingen var representert under jubileet. Ekspedisjonssjef Kjerstin Askholt understreket at de tar Longyearbyens befolkning på dypeste alvor. Særlig i forbindelse med skattesaken i 2005 og 2006. Da foreslo regjeringen å øke svalbardskatten med 25 prosent, fra 15,8 til 19,8 prosent.

Skatteøkningen førte med seg et baluba av lokale protester. Motstanden var så stor og kraftig at regjeringen senket skatten igjen fra 2007.

– Jeg glemmer aldri skattesaken. Aldri har vel en skatteøkning blitt innført ett år, for så å bli trukket tilbake året etter, sa Askholt til stor latter fra publikum.

Mer om jubileumsfesten i Svalbardposten fredag.

NB! Longyearbyen lokalstyre (LL) og lokalstyret er ikke det samme. LL er byens administrasjon (tilsvarende en kommune på fastlandet), mens lokalstyret er det politiske organet (kommunestyret), valgt av Longyearbyens befolkning.

Se bildet større

Noen av de prominente gjestene fra tiårsjubileet. 
Fra venstre: Kjerstin Askholt (ekspedisjonssjef i Justisdepartementets polaravdeling), Hill-Marta Solberg (tidligere stortingsrepresentant, sosialminister og nestleder i Ap - nå fylkesmann i Nordland), Kirsti Kolle Grøndahl (tidligere statsråd, stortingspresident, nå fylkesmann i Buskerud) og sysselmann Odd Olsen Ingerø.
 FOTO: ANDERS FJELLESTAD

Faktaboks

Lokaldemokrati i Longyearbyen

• Longyearbyens lokaldemokrati har utviklet seg gradvis etter andre verdenskrig, fra velferdsrådet (1948-71) til Det stedlige Svalbardråd (1971-81) og Svalbardrådet (1981-2002).

• Januar 2002 ble Svalbardrådet ble erstattet med lokalstyret.

• Samtidig vokste den lokale administrasjonen. Longyearbyen lokalstyre (LL) ble etablert, og aksjene fra Svalbard samfunnsdrift ble overført fra staten til LL. Svalbard samfunnsdrift ble Bydrift. I årene siden, har LL fått tilført stadig nye oppgaver og ansvarsområder.

• Lokalstyrelederne: Sigmund Spjelkavik, Tf (2002-2003), Bjørn Fjukstad, Ap (2002-2006), Ellen Lian, H (fungerende juni-september 2006), Kjell Mork, Ap (2006-2011), Christin Kristoffersen, Ap (2011-)

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!