Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fester med film og forskning

Festivaldirektør Marina Yuzhaninova i Barentsburg under åpningen av den første filmfestivalen i gruvebyen i 2008. FOTO: Birger Amundsen

Fester med film og forskning

Kommende uke er det kulturfest i Barentsburg. Interesserte inviteres til filmfestival, turer rundt i byen og til å lære om forskningshistorie.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.08.2012 kl 07:00

Fra onsdag til lørdag er det kulturfest og filmfestival i Barentsburg.

Arrangementet er et samarbeid mellom Trust Arktikugol og The Northern Travelling Film Festival.

Dagene er dedisert til russiske forskere i Arktis: For 100 år siden startet tre russiske polarekspedisjoner som alle endte i tragedie. Både Vladimir Rusanov, Georgy Sedov og Georgy Brusilov drev forskning i Arktis og møtte sin skjebne her.

– De startet den russiske forskningen i dette området og er populære blant mange russere, skriver festivaldirektør Marina Yuzhaninova i en epost til Svalbardposten.

Russiske foredrag

Noen av gjestene er russiske forskere som jobber på Svalbard. De kommer fra blant annet Moskva, St. Petersburg og Murmansk.

På dagtid skal det være foredrag om historiske, russiske vitenskapsekspedisjoner. De foregår på russisk. På kveldene blir det vist filmer. Den siste festivaldagen arrangeres en kulturell og historisk tur rundt i Barentsburg.

Alle er velkomne

Festivalen er både for innbygger og besøkende i gruvebyen.

– Gjester fra Longyearbyen er veldig velkomne. Vi vil komme tilbake til om det blir arrangert noen transport hit, sier Yuzhaninova

Northern Travelling Film Festival arrangeres årlig på forskjellige steder i Russland. Festivalen ble arrangert på Svalbard for første gang i 2008.

– Filmfestivalen er blitt en kulturtradisjon i Barentsburg. Siden 2008 har vi vist filmer og hatt utstillinger og andre prosjekter her i august, skriver Yuzhaninova.

23 filmer

I løpet av festivalens fire dager vises 23 filmer. De er russiske, nederlandske og kanadiske og har først og fremst et arktisk tema.

Filmene er stort sett på russisk eller engelsk, men åpningsfilmen er nederlandsk. Den heter «Nova Zembla», og er en spillefilm basert på Willem Barents´ ekspedisjoner for å finne Nordøstpassasjen.

– At den åpner festivalen, er både riktig og symbolsk, skriver Yuzhaninova.  

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!