Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fester med film og forskning

Festivaldirektør Marina Yuzhaninova i Barentsburg under åpningen av den første filmfestivalen i gruvebyen i 2008. FOTO: Birger Amundsen

Fester med film og forskning

Kommende uke er det kulturfest i Barentsburg. Interesserte inviteres til filmfestival, turer rundt i byen og til å lære om forskningshistorie.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.08.2012 kl 07:00

Fra onsdag til lørdag er det kulturfest og filmfestival i Barentsburg.

Arrangementet er et samarbeid mellom Trust Arktikugol og The Northern Travelling Film Festival.

Dagene er dedisert til russiske forskere i Arktis: For 100 år siden startet tre russiske polarekspedisjoner som alle endte i tragedie. Både Vladimir Rusanov, Georgy Sedov og Georgy Brusilov drev forskning i Arktis og møtte sin skjebne her.

– De startet den russiske forskningen i dette området og er populære blant mange russere, skriver festivaldirektør Marina Yuzhaninova i en epost til Svalbardposten.

Russiske foredrag

Noen av gjestene er russiske forskere som jobber på Svalbard. De kommer fra blant annet Moskva, St. Petersburg og Murmansk.

På dagtid skal det være foredrag om historiske, russiske vitenskapsekspedisjoner. De foregår på russisk. På kveldene blir det vist filmer. Den siste festivaldagen arrangeres en kulturell og historisk tur rundt i Barentsburg.

Alle er velkomne

Festivalen er både for innbygger og besøkende i gruvebyen.

– Gjester fra Longyearbyen er veldig velkomne. Vi vil komme tilbake til om det blir arrangert noen transport hit, sier Yuzhaninova

Northern Travelling Film Festival arrangeres årlig på forskjellige steder i Russland. Festivalen ble arrangert på Svalbard for første gang i 2008.

– Filmfestivalen er blitt en kulturtradisjon i Barentsburg. Siden 2008 har vi vist filmer og hatt utstillinger og andre prosjekter her i august, skriver Yuzhaninova.

23 filmer

I løpet av festivalens fire dager vises 23 filmer. De er russiske, nederlandske og kanadiske og har først og fremst et arktisk tema.

Filmene er stort sett på russisk eller engelsk, men åpningsfilmen er nederlandsk. Den heter «Nova Zembla», og er en spillefilm basert på Willem Barents´ ekspedisjoner for å finne Nordøstpassasjen.

– At den åpner festivalen, er både riktig og symbolsk, skriver Yuzhaninova.  

Siste nytt i Nyheter

Se ødeleggelsene

Svalbardposten har vært i skredområdet.

Møter boligeierne mandag

Verken Sysselmannen eller lokalstyret ønsker folk øverst i Lia, men det er fremdeles flere spørsmål knyttet til hva som skjer videre.

– Jeg er sjeleglad for at vi flyttet ut

Elisabeth bodde i leiligheten i 14 år. Skredet raserte den bare måneder etter at hun flyttet ut.

 
Her traff skredet

Elleve personer var i huset da snømassene flyttet huset. Ingen ble fysisk skadet.

Prioriterer sikring i år

NVE mener den siste skredhendelsen viser at det er viktig å raskt få på plass permanent skredsikring.

Gamle sykehuset - et økonomisk mareritt

For ett år siden ble Gamle sykehuset evakuert og dørene boltet igjen. For eierne har investeringen i egen bolig blitt en katastrofe.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!