Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fester med film og forskning

Festivaldirektør Marina Yuzhaninova i Barentsburg under åpningen av den første filmfestivalen i gruvebyen i 2008. FOTO: Birger Amundsen

Fester med film og forskning

Kommende uke er det kulturfest i Barentsburg. Interesserte inviteres til filmfestival, turer rundt i byen og til å lære om forskningshistorie.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.08.2012 kl 07:00

Fra onsdag til lørdag er det kulturfest og filmfestival i Barentsburg.

Arrangementet er et samarbeid mellom Trust Arktikugol og The Northern Travelling Film Festival.

Dagene er dedisert til russiske forskere i Arktis: For 100 år siden startet tre russiske polarekspedisjoner som alle endte i tragedie. Både Vladimir Rusanov, Georgy Sedov og Georgy Brusilov drev forskning i Arktis og møtte sin skjebne her.

– De startet den russiske forskningen i dette området og er populære blant mange russere, skriver festivaldirektør Marina Yuzhaninova i en epost til Svalbardposten.

Russiske foredrag

Noen av gjestene er russiske forskere som jobber på Svalbard. De kommer fra blant annet Moskva, St. Petersburg og Murmansk.

På dagtid skal det være foredrag om historiske, russiske vitenskapsekspedisjoner. De foregår på russisk. På kveldene blir det vist filmer. Den siste festivaldagen arrangeres en kulturell og historisk tur rundt i Barentsburg.

Alle er velkomne

Festivalen er både for innbygger og besøkende i gruvebyen.

– Gjester fra Longyearbyen er veldig velkomne. Vi vil komme tilbake til om det blir arrangert noen transport hit, sier Yuzhaninova

Northern Travelling Film Festival arrangeres årlig på forskjellige steder i Russland. Festivalen ble arrangert på Svalbard for første gang i 2008.

– Filmfestivalen er blitt en kulturtradisjon i Barentsburg. Siden 2008 har vi vist filmer og hatt utstillinger og andre prosjekter her i august, skriver Yuzhaninova.

23 filmer

I løpet av festivalens fire dager vises 23 filmer. De er russiske, nederlandske og kanadiske og har først og fremst et arktisk tema.

Filmene er stort sett på russisk eller engelsk, men åpningsfilmen er nederlandsk. Den heter «Nova Zembla», og er en spillefilm basert på Willem Barents´ ekspedisjoner for å finne Nordøstpassasjen.

– At den åpner festivalen, er både riktig og symbolsk, skriver Yuzhaninova.  

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!