Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ferdsel

Det løsner nå. Isen er i ferd med å løsne, det lille vi har igjen av den slipper langsomt taket i landet. Snøen likeså.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Og om vi ikke skulle latt oss merke med slikt, har vi kan hende fått øye på årets første gås. De aller fleste av oss er vel tilfreds med at naturen går sin sakte gang. Vi har det ikke travelt, vi nordboere, eller: Vi behøver ikke ha det travelt. Er ikke roen noe av det fineste vi har her på øya?

Isen, ja. Plutselig er alt og alle opptatt av isen. Det er ikke måte på hvor fort det kommer til å gå til helvete med oss alle, om ikke vi får kontroll over CO2-utslippene. Vi bryr oss også, vi i vår lille, skjermede verden. Isen betyr mye for oss. Alt fra tidlig på sommeren studerer vi hvert eneste lille tegn. Utover høsten går vi der og kjenner på draget fra nord: Er det ikke en antyding, ja visst, et ørlite drag av is? Fjorårets sesong var elendig. Vi måtte halvveis svømme for å krysse Van Mijenfjorden og Van Keulenfjorden. Hornsund var svart og tom for is, det samme var Kongsfjorden og Krossfjorden i nord, og mange andre fjorder.

Når mai nå går mot slutten kan vi se tilbake på to vidunderlige vårmåneder med stabilt vær og stor utfart. Og ettersom vi ikke er bortskjemte med fine føreforhold på denne tiden av året, er mai som bonusmåned å regne. Desto viktigere er det da å la naturen gå sin sakte gang, å la isen selv finne det på tide å slippe løs og seile sin egen sjø. Av alle fjorder er Tempelfjorden den mest sentrale for den som skal nordover og ikke drister seg opp på breene.

Det er lett å forstå at Basecamp Spitsbergen ikke ønsker å ha «Noorderlicht» liggende innefrosset i Tempelfjorden etter at siste turist har forlatt skuta. Det handler tross alt om penger, og skuta kan i så måte gjøre større nytte rundt om i Isfjorden. Men at Sysselmannen ikke i sterkere grad forholder seg til avtalen om at isen ikke skal brytes og skuta hentes ut i åpent vann før i slutten av måneden, det er direkte besynderlig. Det kan da ikke være så vanskelig å se konsekvensen av isbryting på denne tiden av året, at det vil forsere isgangen og ødelegge turmulighetene for mange av byens befolkning.

Turistnæringen er en ekspansiv næring, med Svalbard Reiselivsråd i bresjen. I et brev til Sysselmannen ber rådet Sysselmannen ta seg av den økende motoriserte ferdselen gjennom Bolterdalen og Tverrdalen. Dalene fungerer som reserverute når hovedtraseen gjennom Todalen og Gangdalen er skredfarlig. Reiselivsrådet legger opp til konflikt med Svea-arbeiderne når de i brevet skriver at arbeidere som bruker snøskuter til å pendle mellom bopel i Longyearbyen og arbeidsplass i Svea ikke er å regne som nyttetrafikk så lenge det går fly på strekningen. Rådet vil ha slutt på det de oppfatter som fritidskjøring gjennom det «skuterfrie» området. Reiselivsrådet reagerer også på at Store Norske har etablert mobildekningen i dalene og at det er reist reléstasjoner innenfor Nordenskiöld Land Nasjonalpark.

Sysselmannen har ett problem i Tempelfjorden og ett i Bolterdalen. På bare rabber stikker alt de første gresstustene fram. Om ikke lenge kan vi kaste dunjakka. Vi kjenner alt draget – et ørlite pust av sommer. Det er håp!

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!