Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ferdig med fem års ryddeløft

Vaier i vinden: Bekymringsmeldinger om at reinsdyr satte geviret fast i vaiere, var starten på et femårig ryddeprosjekt i 2007 . Nå er det fullført og innrapportert. FOTO: Matti Pellinen/arkiv

Ferdig med fem års ryddeløft

Store Norske har samlet inn 70 tonn med jernskrot, vaier og annet avfall fra gammel gruvedrift.

Tekst:

Publisert:

Store Norske har nylig levert en rapport om opprydning i og rundt Longyearbyen de siste fem årene. Ryddeprosjektet kom som et svar på bekymringsmeldinger fra folk om forsøpling rundt nedlagte anlegg og reinsdyr som satte fast geviret i gamle vairer. Siden 2007 har det vært årlige ryddeaksjoner i juli og august der selskapet har leid inn 5-6 personer.

– Sysselmannen tok kontakt med Store Norske etter bekymringsmeldingene, og vi opprettet et samarbeid. Det er nemlig ikke bare å rydde i vei. Noe av det som ligger igjen kan noen tenke er søppel, men det er viktige deler av historien. Det må vi ta vare på, sier Håvar Fjerdingøy, daglig leder i Store Norske Boliger.

– Har dere unngått å rydde vekk kulturminner?

– Vi hadde en runde med Sysselmannen i forkant og ble enige om hva vi kunne fjerne og ikke, sier han.

Kastet trafostasjon

I 2007 startet det hele med rydding av områdene rundt steintippene i Bjørndalen, samt området fra det gamle oppredningsverket via Taubanesentralen og opp til Sverdrupbyen. Året etter ble området rundt Gruve 3 ryddet, samt taubanetraseen fra oppredningsverket via Taubanesentralen til fjellfoten ved Gruve 5. En gammel trafostasjon ved Gruve 5 som man antok inneholdt PCB-holdig olje, ble levert til avfallsanlegget.

I 2009 fortsatte arbeidet fra Gruve 5 og innover Endalen, Vinkelstasjonen og rundt anlegget ved fjellfoten ved Gruve 6. Ved sistnevnte sted ble det ryddet en del avfall som vinden hadde spredt fra deponiet. Arbeidet ved disse stedene ble videreført neste år. Rundt Vinkelstasjonen ble det samlet inn 45 tonn med gammel vaier.

– Dette området var mest arbeidskrevende, sier Fjerdingøy.

Det ble også fjernet en del selskrotter som var hengt opp i taubanebukkene fra veien opp til Gruve 6.

Kartla taubanebukker

I 2011 ble det ryddet ved Gruve 7, og restaureringen av Gruve 2 og Vinkelstasjonen ble ferdigstilt. Disse prosjektene hadde fått støtte fra Svalbards miljøvernfond. Underveis i prosjektet ble det også gjort opp status for alle taubanebukkene.

– Anser dere opprydningen som ferdig nå?

– Nei, det å rydde rundt sånne anlegg er en evigvarende prosess. Men det har vært fint å ta et skikkelig løft, så er det lettere å følge opp framover, sier Fjerdingøy.

Se bildet større

Lysende fremtid: Mesteparten av arbeidet ble gjort rundt Vinkelstasjonen, der det lå tonnevis av vaier. FOTO: Anders Fjellestad

Siste nytt i Nyheter

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!