Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Femdobler folketallet

I korte perioder kan Longyearbyen sentrum minne om store internasjonale handlegater, som da «Costa Pacifica» var i byen sist. FOTO: Eirik Palm

Femdobler folketallet

I dag kan du glemme å få noe “gjort fort” i Longyearbyen. For i en periode femdobles byens befolkning.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.07.2014 kl 08:37

Folk har stått som sild i tønne i sentrum av Longyearbyen flere ganger i sommer. Med cruiseskip som «Costa Pacifica» til kai, med en passasjerkapasitet på 3.780 hoder, blir det fort fullt i en by som sommerstid neppe har stort mer enn 1.500 av de fastboende til stede.

Femdobling

Men dagen i dag, altså fredag, blir spesiell. Ikke mindre enn tre cruiseskip legger til i byen omtrent samtidig. «Magnifica MSC» har en passasjerkapasitet på 3.605 og skal ligge ved Bykaia. I tillegg kommer «Aidacara» med 1.186 passasjerplasser, og «Deutschland MS» med en kapasitet på 520. De to sistnevnte båtene skal ligge for anker i Adventfjorden, mens passasjerene fraktes til land med lettere fartøy.

I tillegg til passasjerene, som potensielt kan telle over 5.300, kommer mannskapene på båten, slik at det totale antallet besøkende i byen fredag – bare fra cruisebåter – lett kan komme opp i 6.500.

Lørdag kommer «Costa Pacifica» tilbake med sine tusenvis av turister, og mandag er «Mein Schiff» innom med 2.681 passasjerer. På fire dager kommer altså over 11.000 cruisepassasjerer til Longyearbyen.

30 årsverk

Reiselivsjef Ronny Brunvoll i Visit Svalbard er glad for det store besøket, men medgir at det ikke er bare positivt at over 5.000 turister kommer fra båtene på en og samme dag.

– Jeg skulle gjerne sett at dette antallet ble spredt over flere dager. Det er jo ikke ønskelig at det blir en opphopning av besøkende verken i sentrum eller andre steder. Det går utover opplevelsene vi kan tilby, enten det dreier seg om guiding via busser eller andre ting som tur på hundevogner. Vi klarer rett og slett ikke tilby aktiviteter nok, og da står vi i fare for at cruise­turistene reiser med et inntrykk av at det ikke er noe særlig å foreta seg i Longyearbyen, sier han.

– Men det er vanskelig å styre denne trafikken. Viktig er den uansett. Cruisetrafikken betyr om lag 30 årsverk, og det er mye for et lite sted som vårt, legger han til.

– Godt trøkk

Spitsbergen Travels telt på kaia er godt besøkt denne cruisesesongen. Direktør Knut Harald Holst-Hansen er godt fornøyd.

– Hva resultatet av suvenirsalget i teltet er, vet vi ikke ennå. Men jeg er godt fornøyd med måten det har fungert på, og vi kommer til å gå inn for å ha et tilbud der til neste år også, sier han.

Om de neste fire dagene, med titusenvis av cruiseturister i byen, vet direktøren bare en ting: At det blir travelt.

Nøkkelord

Se bildet større

Nytt av året er teltet på kaia, hvor driver Spitsbergen Travel melder om oppløftende respons. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Også Svalbardbutikken nyter godt av de mange cruiseturistene denne sommeren. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!