Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Femdobler folketallet

I korte perioder kan Longyearbyen sentrum minne om store internasjonale handlegater, som da «Costa Pacifica» var i byen sist. FOTO: Eirik Palm

Femdobler folketallet

I dag kan du glemme å få noe “gjort fort” i Longyearbyen. For i en periode femdobles byens befolkning.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.07.2014 kl 08:37

Folk har stått som sild i tønne i sentrum av Longyearbyen flere ganger i sommer. Med cruiseskip som «Costa Pacifica» til kai, med en passasjerkapasitet på 3.780 hoder, blir det fort fullt i en by som sommerstid neppe har stort mer enn 1.500 av de fastboende til stede.

Femdobling

Men dagen i dag, altså fredag, blir spesiell. Ikke mindre enn tre cruiseskip legger til i byen omtrent samtidig. «Magnifica MSC» har en passasjerkapasitet på 3.605 og skal ligge ved Bykaia. I tillegg kommer «Aidacara» med 1.186 passasjerplasser, og «Deutschland MS» med en kapasitet på 520. De to sistnevnte båtene skal ligge for anker i Adventfjorden, mens passasjerene fraktes til land med lettere fartøy.

I tillegg til passasjerene, som potensielt kan telle over 5.300, kommer mannskapene på båten, slik at det totale antallet besøkende i byen fredag – bare fra cruisebåter – lett kan komme opp i 6.500.

Lørdag kommer «Costa Pacifica» tilbake med sine tusenvis av turister, og mandag er «Mein Schiff» innom med 2.681 passasjerer. På fire dager kommer altså over 11.000 cruisepassasjerer til Longyearbyen.

30 årsverk

Reiselivsjef Ronny Brunvoll i Visit Svalbard er glad for det store besøket, men medgir at det ikke er bare positivt at over 5.000 turister kommer fra båtene på en og samme dag.

– Jeg skulle gjerne sett at dette antallet ble spredt over flere dager. Det er jo ikke ønskelig at det blir en opphopning av besøkende verken i sentrum eller andre steder. Det går utover opplevelsene vi kan tilby, enten det dreier seg om guiding via busser eller andre ting som tur på hundevogner. Vi klarer rett og slett ikke tilby aktiviteter nok, og da står vi i fare for at cruise­turistene reiser med et inntrykk av at det ikke er noe særlig å foreta seg i Longyearbyen, sier han.

– Men det er vanskelig å styre denne trafikken. Viktig er den uansett. Cruisetrafikken betyr om lag 30 årsverk, og det er mye for et lite sted som vårt, legger han til.

– Godt trøkk

Spitsbergen Travels telt på kaia er godt besøkt denne cruisesesongen. Direktør Knut Harald Holst-Hansen er godt fornøyd.

– Hva resultatet av suvenirsalget i teltet er, vet vi ikke ennå. Men jeg er godt fornøyd med måten det har fungert på, og vi kommer til å gå inn for å ha et tilbud der til neste år også, sier han.

Om de neste fire dagene, med titusenvis av cruiseturister i byen, vet direktøren bare en ting: At det blir travelt.

Nøkkelord

Se bildet større

Nytt av året er teltet på kaia, hvor driver Spitsbergen Travel melder om oppløftende respons. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Også Svalbardbutikken nyter godt av de mange cruiseturistene denne sommeren. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!