Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Femdobbel kvernpris

Bytter ut: Rørlegger Baard Kvamsø i Spitsbergen VVS bytter ut matavfallskverner i leilighetene som Kroa eier. Spitsbergen VVS har fått i oppdrag å bytte ut Care-kverner fra Activum Consulting med Waste Maid-kverner fra Bydrift. FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Femdobbel kvernpris

Nær 5 millioner kroner har kvern-prosjektet kostet, fem ganger mer enn det skulle.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.10.2012 kl 08:13

Siden 2009 har matavfallskvernene voldt hodebry i Longyearbyen. Da ble det vedtatt at alle hus i Longyearbyen må kverne matavfallet sitt og skylle det ned i vasken.

Samtidig begynte prosessen med å velge kvern og montør for byens tusen hjem. Valget falt på Activum Consulting og deres Care-kverner - siden det var «mest økonomisk fordelaktig». Valget viste seg å bli dyrt. Etter at det ble oppdaget feil med både kverner og montering, sa Bydrift opp avtalen med Activum Consulting, og bestilte en annen type kvern av merket Waste Maid og montering fra Spitsbergen VVS.

Ifølge kommunalteknisk leder Håkan Eriksson i Bydrift, har kvern-prosjektet så langt kostet 4.659.000 kroner. I tillegg vil det koste ytterligere rundt 200.000 kroner med all installering. Totalkostnaden blir nærmere 4,9 millioner kroner, mot kontrakten på drøye 1 million kroner som Bydrift undertegnet med Activum Consulting.

Nye kverner

Den opprinnelige kontrakten gjaldt kjøp av kverner. Monteringen skulle huseierne betale selv.

– Vi hadde en avtale med Activum Consulting om pris for installasjon, men private betalte den selv, sier Eriksson.

Bydrift betalte Activum Consuling til sammen 600.000 kroner for kvernene, penger de ikke har fått igjen. I tillegg har de betalt rundt 256.000 kroner til advokater i forbindelse med saken.

Nye kverner og installering koster like over 3 millioner kroner. I tillegg har Bydrift hatt kostnader knyttet til innkjøp og utskifting av kverner som ikke fungerte.

Utgiftene inkluderer ikke lønnsutgifter internt i Bydrift for arbeidet med å løse kvernfloka.

Huseierne betaler

Eriksson forteller at de tre store huseierne selv skal betale sin del av installasjonskostnadene. For Store Norske og Statsbygg utgjør det rundt 900.000 kroner.

– Det har alltid ligget på Bydrift at vi betaler for kvernene, så skal de store huseierne betale for sin installasjon, sier Eriksson.

Private huseiere som betalte for å få installert kverna fra Activum Consulting slipper å betale for installering av ny kvern.

– De som fikk kvern, men ikke installerte den, må betale installasjon av ny kvern selv, sier Eriksson.

Alle får ny

Ifølge den kommunaltekniske lederen har alle de store huseierne installert ny kvern i sine boliger.

– Så holder vi på med private nå. Vi prøver å finne alle som har fått kvern, men kommer til å annonsere at folk må melde fra om vi har glemt noen, sier han.

Erfaringen med de nye kvernene av merket Waste Maid er langt bedre enn med Care-kvernene.

– Noen av dem har også sluttet virke, men det er kanskje naturlig når vi installerer opp mot 1.000 kverner. De har fungert svært bra, konkluderer Eriksson.

Rørene som tar imot alt matavfallet tåler også belastningen.

– Jeg kan ikke se at vi har hatt større problemer enn før kvernene ble installert, sier Eriksson.

Daglig leder Marianne Aasen i Bydrift forteller at kjøp av kverner ble lagt inn på investeringsbudsjettet til Bydrift fra starten av. Det ble også nye kverner, når det ble klart at alle Activum Consultings kverner måtte skiftes ut.

– Alle kostnader i prosjektet bortsett fra kverner, fordeles mellom de tre store huseierne ut fra hvor mange kverner de skulle ha. Vi viderefakturerer dem, sier Aasen.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!