Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Felleslista legger opp

Tverrpolitisk fellesliste var en politisk kraft med rent flertall i Svalbardråd og det første Lokalstyret. Heidi Jorun Bruun og Longyearbyens første lokalstyreleder Sigmund Spjelkavik var sentrale skikkelser da. Partiet stiller ikke liste til høstens valg. FOTO: Synnøve Haga (arkivfoto)

Felleslista legger opp

Tverrpolitisk Fellesliste hadde rent flertall i lokaldemokratiets første år på Svalbard. I høstens valg stiller ikke partiet liste.

Tekst:

Publisert:

– Jeg har gått noen runder med medlemsmassen, men funnet ut at vi ikke er mange nok til å kunne stille en liste ved valget, sier gruppeleder for Tverrpolitisk Fellesliste (TF) i lokalstyret, Kristin Furu Grøtting.

Selv har Grøtting lyst til å fortsette med lokalpolitikk, men har ingen foreløpige planer om å melde seg inn i et annet parti.


Ingen vemod
TF har vært en politisk kraft på Svalbard siden opprettelsen på 1990-tallet. Partiet hadde rent flertall i det siste Svalbardrådet og flertall alene også da lokalstyret ble opprettet i 2002. Men Longyearbyens første lokalstyreleder, Sigmund Spjelkavik, føler ingen vemod over at partiet ikke lenger blir med i lokalpolitikken.

– Det er kanskje en naturlig utvikling. TF ble opprinnelig startet som en reaksjon på Høyre og Arbeiderpartiets overivrighet med å adoptere til Longyearbyen alt som var av kommuneforordninger på fastlandet. Vi skulle bli landets neste kommune, var tankegangen. Vi som var med i TF den gang mente dette presset var for stort, og at det i for liten grad ble tid til å diskutere hva som faktisk kunne være ønskelig for byen, sier han.

Spjelkavik ser nå at utviklingen har gått i retning av «normalisering» av Svalbard innenfor den nasjonale folden.


Fordel med moderparti[/b
Spjelkavik husker også at Longyearbyens lokallag av etablerte parti så ned på TF, og i mange henseender ble ikke gjengen som hadde makta sett på som et ordentlig parti. De hadde nemlig ikke et moderparti fra fastlandet i ryggen.

– Men vi var en politisk kraft som bragte lokalpolitikken inn i interessesfæren til innbyggerne. At vi ikke hadde et moderparti i ryggen var sant, og ble kanskje listas bane til slutt. Det er mye enklere med et partiapparat i ryggen som kan gjøre en del «nødvendig vedlikeholdsarbeid», sier Spjelkavik.


Hekne på gli?

Per i dag er det et uoversiktlig lokalpolitisk landskap i Longyearbyen foran valget. Det andre lokale partiet, Konsekvenslista, har tidligere vært usikre på om de skal stille liste. Ut fra det Svalbardposten erfarer, er denne usikkerheten fortsatt til stede.

Det er kjent at det nystiftede lokallaget til Venstre skal stille liste, og at Høyre gjør det samme. Spenningen her er knyttet til hvorvidt veteran og nestleder i dagens lokalstyre Geir Hekne vil ombestemme seg, og stille på topp for Høyre. Han har tidligere sagt at han ikke vil gå på en ny periode som folkevalgt, men uttaler nå at han er i tenkeboksen.

– For Longyearbyens del bør det være en kontinuitet i lokalpolitikken, sier han.

Leder i Svalbard Høyre, Kjetil Figenschou, har sagt rett ut til Svalbardposten at det er et mål å få Hekne til å stille for partiet.


Vakuum
Arbeiderpartiet vil stille i høstens valg, men her ses konturene av et vakuum etter Christin Kristoffersen. Det er leder i valgkomiteen, Torfinn Hjalmar Johansen, enig i.

– Vi hadde i det lengste håpet at hun skulle si ja til gjenvalg, sier han.

– Kristoffersen har nærmest vært partiet de siste fire årene. Skaper det problemer at hun nå forsvinner?

– Det er ikke til å legge skjul på at dette blir ei utfordring for oss i Svalbard Arbeiderparti. Men ut fra det som skjer her oppe og de navnene vi har å velge mellom, så ser jeg ikke helt mørkt på det, sier Johansen.

Leder i Svalbard Arbeiderparti er Øyvind Snibsøer. Sammen med hovedtillitsvalgt i Store Norske, Arild Olsen, er han blant de heteste navnene til å toppe Aps liste etter nominasjonsmøtet i mars.

Nøkkelord

Se bildet større

Kristin Furu Grøtting forsvinner ut av lokalpolitikken. Tverrpolitisk fellesliste har ikke funnet engasjement nok til å stille i valget til høsten. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Hvis Geir Hekne fortsetter i lokalpolitikken, vil han seile opp som en av favorittene til jobben som lokalstyreleder. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

– Unngå alt skredterreng

Tett snøfokk og dårlig sikt tirsdag morgen.

Lovendring på trappene

I dag ba Stortinget regjeringen fremme forslag om at folkehøyskoleloven skal gjelde på Svalbard. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er positiv.

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

 

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!