Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Felles front ga renseverk-jubel

Lokalstyret i Longyearbyen gikk sammen mot staten tidligere i sommer. De nektet å ta restregningen på 41 millioner kroner for nytt renseanlegg til energiverket. FOTO: Anders Fjellestad

Felles front ga renseverk-jubel

Tidligere i år nektet lokalstyret å ta restregningen for nytt renseanlegg på energiverket. Nå gir regjeringen etter og bevilger 41 millioner kroner.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.10.2013 kl 08:50

En lang kamp om rensing av utslipp fra energiverket i Longyearbyen er over. I statsbudsjettet for 2014 skriver regjeringen:

«Det er foreslått å øke bevilgingen til investering i renseanlegget med 41 millioner kroner og 1 million til drift. Renseanlegget er med dette ferdig finansiert.»

Det får lokalstyreleder Christin Kristoffersen til å juble. Hun mener at Longyearbyen lokalstyre (LL) har vunnet gjennom med sin argumentasjon i denne saken.

– Jeg er veldig fornøyd med budsjettet. Det ser ut til at vi får renseverket og unngår dagbøter uten å belaste folk med høyere strømpris. Og det koster ikke befolkningen i Longyearbyen en krone, sier Christin Kristoffersen.

Signerer kontrakt
Bakgrunnen er lang og komplisert:

LL er pålagt av Miljødirektoratet, som tidligere het Klima- og forurensingsdirektoratet, å rense utslippene fra energiverket for sot og svovel. I 2011 ble LL tildelt 73 millioner kroner for å bygge et renseanlegg. Men ved senere prisanalyse viste det seg at renseanlegget ville koste rundt 115 millioner kroner.

Polaravdelingen i Justisdepartementet var uvillige til å bidra med mer penger, og LL satte foten ned for å ta restregningen. Kontrakten for renseanlegget ble utsatt og lenge så det ut til at LL måtte betale dagbøter til Miljødirektoratet.

Men med bevilgingene i årets statsbudsjett kan politikerne i Longyearbyen trykke på den røde knappen og sette i gang. De vil nå signere kontrakten med den franske grupperingen som skal levere renseanlegget.

Akutt vedlikehold
Arbeidet vil ikke starte opp denne høsten. Først må akutt vedlikehold av energiverket til en sum av 20 millioner kroner utføres. Det er for å sikre drift og stabil forsyning av strøm til Longyearbyen.

Administrasjonssjef Lars Ole Saugnes er lettet over at kampen er over:

– Jeg hadde håpet at dette skulle komme raskt på plass. Men jeg hadde også forventet at staten Norge måtte ta ansvar i dette spørsmålet, sier han.

Saugnes håper at renseanlegget skal være på plass i september 2015.

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!