Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Feiret samefolket

Longyearbyen barnehage markerte samefolkets dag i dag. Her er det avdelingen Hvalrossen som får vite mer om samene av Svenn Are Johansen. FOTO: Anders Fjellestad

Feiret samefolket

Onsdag markerte barna i Longyearbyen barnehage samefolkets dag med joik og reinsdyrsodd.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.02.2013 kl 10:26

Onsdag var det nøyaktig 96 år siden samene holdt sitt første landsmøte. Det skjedde i Metodistkirka i Trondheim, og siden har 6. februar blitt stående som en nasjonaldag for samer over hele Nordkalotten.

Joiker om alt

Barna i Longyearbyen barnehage markerte også den store dagen, og avdelingene Moskusen og Hvalrossen fikk besøk av Svenn Are Johansen. Han er kystsame fra Vest-Finnmark og stilte i samedrakt og fortalte barna om hvordan samene lever. Underveis fikk barna høre flere joiker på opptak.

– Hva handler joikene om? ville de små vite.

– En joik kan handle om alt mulig. Man kan joike om god helse, at sola skal komme tilbake eller at man vil ha kjæreste, fortalte Johansen.

Han lærte også fra seg et par fraser på samisk.

– Gjenta etter meg: «Mu … namma … lea …». Vet dere hva det betyr?

– Neeeei, roper barna i kor.

– Det betyr «Jeg heter».

Og dermed var barna i gang med å presentere seg selv på samisk.

Reinsdyr på menyen

Linnea Våtvik (4,5) og Ailo Våtvik (1,5) syntes nok det var ekstra stas å være i barnehagen denne dagen. Svenn Are Johansen er nemlig pappaen deres, og de to gikk kledd i samedrakt og kofte.

I forkant av markeringen hadde barna lært om samene, blant annet om klær, lavvoer og samenes flagg.

Markeringen ble avsluttet med varm lunsj – naturligvis reinsdyrsodd og flatbrød.

Se bildet større

Assistent Helene Hvedding (t.v.) og pedagogisk leder Hilde Aske i Longyearbyen barnehage viser fram sameflagget. FOTO: Anders Fjellestad

Se bildet større

Linnea Våtvik (4,5) med samedrakt og tromme. Til høyre er pappa Svenn Are Johansen og lillebror Ailo (1,5). Svenn Are Johansen er kystsame fra Vest-Finnmark og fortalte barna om samene og deres kultur. FOTO: Anders Fjellestad

Siste nytt i Nyheter

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Ja til mat, nja til parkering

Blandede følelser blant lokalpolitikerne til Rema-etablering.

Rema 1000 vil bygge nytt

På byens største parkeringsplass.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!