Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Feiret oppvekstens mor

Kronet: Over hundre barn og voksne hadde møtt opp for å feire bursdagen til Anne Ellingsen. Oppvekstforetakets mor går nå av med pensjon, samtidig som foretaket legges ned. Etter tolv og et halvt år i Longyearbyen lokalstyre ser hun fram til å reise mer. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Feiret oppvekstens mor

Anne Elllingsen var med og startet Oppvekstforetaket. Nå går begge av med pensjon.

Det var en tydelig rørt Anne Ellingsen som kom inn på kulturhuset i forrige uke. 85 barn og 25 voksne fra alle barnehagene i Longyearbyen stemte i bursdagssangen for Ellingsen, som fylte 67 år og i løpet av januar går av med pensjon.

– Det var så overveldende. Jeg kom rett fra et møte og ble helt slått ut da jeg kom inn, sier hun.

Etter tolv og et halvt år i Longyearbyen lokalstyre (LL) har hun nå nådd pensjonsalderen.

Bygget ny kultur
Ellingsen har vært undervisningsinspektør og rektor ved Longyearbyen skole, og var dessuten med og skapte Oppvekstforetaket, som ble en felles institusjon for alt som hadde med barn og unge i Longyearbyen å gjøre. Barnehagene kom fra det som før het Svalbard samfunnsdrift (SSD), som var forløperen til Longyearbyen lokalstyre. Ansvaret for skolen ble overført fra staten. Fra august 2006 begynte hun arbeidet med å forene dem i Longyearbyen lokalstyre.

– Min oppgave var å bygge en ny kultur og felles identitet. Det er naturlig å slutte nå. Både fordi jeg er 67 år, og fordi Oppvekstforetaket legges ned.

Det skjedde 1. januar 2014. LL omorganiserte seg internt for å få en enklere struktur. Ellingsen legger ikke skjul på at hun kommer til å savne arbeidsplassen sin.

– Helt klart. Dette er et lite samfunn, og jeg kjenner jo så mange her, sier hun.

Hode, skulder, kne og tå
Da barnehagene hadde sunget bursdagssangen og viftet med flaggene, var det klart for flere kulturelle innslag. Polarflokken barnehage fremførte sangene «En polarflokk» og «Søppeltoktsangen». Sistnevnte var spesielt valgt ut siden Ellingsen var med som isbjørnvakt på det første søppeltoktet til barnehagen.

Longyearbyen barnehage fremførte «Vi tenner våre lykter» og «Rypesangen». Til slutt fremførte Kullungen barnehage «Bæ, bæ lille lam» og «Hode, skulder, kne og tå» med tilhørende gymnastiske bevegelser.

– Vi må jo se om ho Anne klarer å henge med, var det ei som sa.

Etter at Ellingsen hadde bevist at både hode, skulder, kne og tå var innen rekkevidde, følte hun for å si noe til alle de voksne som hadde arrangert overraskelsen for henne:

– Dere voksne som jobber i barnehagene er helt fantastiske. Foreldre skryter av barnehagene vi har i Longyearbyen. Det er på grunn av dere, sa hun.

Styrer Trine Berntsen i Polarflokken barnehage sier at de hadde et sterkt ønske om å gjøre stas på lederen deres, som nå trekker seg tilbake.

– Anne har vært en flott leder. Det er ungene hun har arbeidet for, så det passet bra at vi feiret sammen med dem, sier hun.

Ambulerende bestemor
Etter sangstunden var det selvfølgelig tid for pølser. Mens barna hiver innpå, avslører Ellingsen litt om sine planer videre.
– Først og fremst skal jeg være ambulerende bestemor. Men jeg har også planer om å reise litt.

I mars drar hun til Sorrento i Italia, og Cuba er høyt på lista over drømmereisemål.

– Dessuten skal jeg ta meg god tid til å kjøre langs kysten av Norge, sier hun.

Se bildet større

Drømmen er å reise mer, sier Anne Ellingsen. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!