Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Feil hull svir på pungen

Den som kaster avfall i feil hull, risikerer fra nyttår et gebyr på 3.600 kroner. FOTO: Christopher Engås

Feil hull svir på pungen

Fra nyttår skal det koste dyrt for dem som feilsorterer avfallet.

Tekst:

Publisert:

I forslaget til gebyr- og fakturasatser for 2016 er prisene for levering av avfall indeksregulert. Men det er én ny post som ikke har vært i de nevnte satsene tidligere. For dem som sorterer avfallet sitt feil, venter det et gebyr på hele 3.600 kroner.

Grove tilfeller

Bedrifter som feilsorterer får til neste år et ekstragebyr på 10.836 kroner. Denne «straffen» har man hatt også tidligere. Det er administrasjonen som har foreslått å innføre gebyr for feilsortering også blant private. Det er fordi det er et reelt problem.

– Det har vært en del virkelig grove tilfeller, der privatpersoner rett og slett har gitt blaffen i å sortere. Vi har hatt tilfeller med elektronisk avfall, støvsugere og TV-apparat der det skal være papp, forteller Rasmus Bøckman, som er ansvarlig for fjernvarmedistribusjon og renovasjon i Longyearbyen lokalstyre (LL).

Økte utgifter

Problemet med feilsortering er at det påfører LL økte kostnader, og er dermed en fare for at gebyrene må økes unødvendig på sikt.

– Hvis det oppdages feilsortering når avfallet kommer til fastlandet må Reno Vest, som vi har kontrakt med, sortere avfallet for hånd. Det er tidkrevende og fører til økte utgifter for LL, fordi vi har en kontrakt der det skal være kildesortert til et visst nivå. Er ikke kontrakten fulgt, blir det mer å betale sier Bøckman.

Søppeldetektiv

Bøckman medgir at det kan være vanskelig å finne ut hvem det er som har feilsortert avfallet sitt, men at det mange ganger er åpenbart hvem som står bak.

– Vi har mange tilfeller der det er lett å finne ut hvem som har sortert feil. Det er ikke avansert detektivarbeid akkurat. Men til nå har vi ikke hatt sanksjonsmuligheter mot privatpersoner som synder mot sorteringen, sier Bøckmann.

– Er det nok å kaste en aluminiumsboks i restavfallet for å få gebyr?

– Nei. Vi er ikke ute etter å ta en liten feil som skjer iblant. Det vi vil til livs er de åpenbare og grove bruddene på sorteringsregimet vi har i Longyearbyen, sier Bøckmann.

– Helt greit

Det foreslåtte gebyret skal behandles i lokalstyremøtet på tirsdag, og svært mye tyder på at det blir vedtatt. Høyreleder Kjetil Figenschou er tilhenger av det.

– Det er helt greit, og jeg ser ikke noe prinsippielt galt i å innføre et slikt gebyr. At søpla blir riktig sortert er ei forutsetning for å holde renovasjonsgebyret nede, sier han.

– Det vil ligge et element av oppdragelse i å få et slikt gebyr, og det er bra, legger han til.

Også nestleder i lokalstyret, Eirik Berger (V), er klar på at det må sterk lut til for å sørge for at folk sorterer avfallet.

– Sortering av avfall er kommet for å bli. Det må folk innse. Vi har noen slurvere som synder stort mot dette. Det handler om å gi LL verktøyet som skal til for å få disse til å skjerpe seg. Det er ikke riktig at fellesskapet skal få økte utgifter fordi enkelte ikke vil innrette seg, sier han.

Nøkkelord

Se bildet større

Kjetil Figenschou (H) synes det er helt greit at den som ikke følger reglene får svi på pungen. Gebyret for feilsortering blir mest sannsynlig innført fra nyttår. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!