Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Feil hull svir på pungen

Den som kaster avfall i feil hull, risikerer fra nyttår et gebyr på 3.600 kroner. FOTO: Christopher Engås

Feil hull svir på pungen

Fra nyttår skal det koste dyrt for dem som feilsorterer avfallet.

Tekst:

Publisert:

I forslaget til gebyr- og fakturasatser for 2016 er prisene for levering av avfall indeksregulert. Men det er én ny post som ikke har vært i de nevnte satsene tidligere. For dem som sorterer avfallet sitt feil, venter det et gebyr på hele 3.600 kroner.

Grove tilfeller

Bedrifter som feilsorterer får til neste år et ekstragebyr på 10.836 kroner. Denne «straffen» har man hatt også tidligere. Det er administrasjonen som har foreslått å innføre gebyr for feilsortering også blant private. Det er fordi det er et reelt problem.

– Det har vært en del virkelig grove tilfeller, der privatpersoner rett og slett har gitt blaffen i å sortere. Vi har hatt tilfeller med elektronisk avfall, støvsugere og TV-apparat der det skal være papp, forteller Rasmus Bøckman, som er ansvarlig for fjernvarmedistribusjon og renovasjon i Longyearbyen lokalstyre (LL).

Økte utgifter

Problemet med feilsortering er at det påfører LL økte kostnader, og er dermed en fare for at gebyrene må økes unødvendig på sikt.

– Hvis det oppdages feilsortering når avfallet kommer til fastlandet må Reno Vest, som vi har kontrakt med, sortere avfallet for hånd. Det er tidkrevende og fører til økte utgifter for LL, fordi vi har en kontrakt der det skal være kildesortert til et visst nivå. Er ikke kontrakten fulgt, blir det mer å betale sier Bøckman.

Søppeldetektiv

Bøckman medgir at det kan være vanskelig å finne ut hvem det er som har feilsortert avfallet sitt, men at det mange ganger er åpenbart hvem som står bak.

– Vi har mange tilfeller der det er lett å finne ut hvem som har sortert feil. Det er ikke avansert detektivarbeid akkurat. Men til nå har vi ikke hatt sanksjonsmuligheter mot privatpersoner som synder mot sorteringen, sier Bøckmann.

– Er det nok å kaste en aluminiumsboks i restavfallet for å få gebyr?

– Nei. Vi er ikke ute etter å ta en liten feil som skjer iblant. Det vi vil til livs er de åpenbare og grove bruddene på sorteringsregimet vi har i Longyearbyen, sier Bøckmann.

– Helt greit

Det foreslåtte gebyret skal behandles i lokalstyremøtet på tirsdag, og svært mye tyder på at det blir vedtatt. Høyreleder Kjetil Figenschou er tilhenger av det.

– Det er helt greit, og jeg ser ikke noe prinsippielt galt i å innføre et slikt gebyr. At søpla blir riktig sortert er ei forutsetning for å holde renovasjonsgebyret nede, sier han.

– Det vil ligge et element av oppdragelse i å få et slikt gebyr, og det er bra, legger han til.

Også nestleder i lokalstyret, Eirik Berger (V), er klar på at det må sterk lut til for å sørge for at folk sorterer avfallet.

– Sortering av avfall er kommet for å bli. Det må folk innse. Vi har noen slurvere som synder stort mot dette. Det handler om å gi LL verktøyet som skal til for å få disse til å skjerpe seg. Det er ikke riktig at fellesskapet skal få økte utgifter fordi enkelte ikke vil innrette seg, sier han.

Nøkkelord

Se bildet større

Kjetil Figenschou (H) synes det er helt greit at den som ikke følger reglene får svi på pungen. Gebyret for feilsortering blir mest sannsynlig innført fra nyttår. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!