Fastholder bot til Jason Roberts

Miljøverndepartementet opprettholder boten på 50.000 kroner til Jason Roberts Productions for forstyrrelse av isbjørn.

BBC-programleder Gordon Buchanan var ikke noe lett bytte for isbjørnen. Det kostet JRP 50.000 kroner.
Publisert

Sysselmannen varslet allerede i mars Jason Roberts at selskapet hans ville bli ilagt en bot på 50.000 kroner for å ha forstyrret isbjørn under opptak til en BBC-serie.

Svalbardposten skrev om forstyrrelsene i januar i år, etter at BBC hadde offentliggjort klipp fra fjernsynsserien «The Polar Bear Family and Me». Her framkom det opptak av programleder Gordon Buchanan sittende i en boks av pleksiglass med en isbjørn på utsiden, ivrig opptatt med å få tak i mannen.

Sysselmannen likte dårlig oppførselen til BBC og Jason Roberts Productions (JRP).

Mannen i glasskassen

Nå har Miljøverndepartementet (MD) gitt Sysselmannen medhold i bøtleggingen av Jason Roberts. Departementet er enig med Sysselmannen i at glasskassen med programlederen kunne skapt «situasjoner der man kommer i nærkontakt med isbjørnen på en måte som virker forstyrrende på denne, eller kan medføre fare for mennesker eller isbjørn». Noe som er i strid med svalbardmiljøloven.

Jason Roberts har forsvart seg med at glasskassen/buret ikke var plassert i terrenget for å lokke til seg isbjørn, men tvert imot som sikring under filming av bjørn. Det er en forklaring MD ikke kjøper.

Roberts ansvarlig

Boten er ilagt Roberts logistikk­selskap, og ikke BBC, fordi JRP har vært ansvarlig for tilretteleggingen, og også står bak søknaden om å gjøre isbjørnopptak i verneområdene i de østlige områdene av Svalbard.

«JRP vil da være ansvarlig for at de vilkår som er gitt i tillatelsen blir overholdt. Den aktuelle hendelsen er etter departementets oppfatning i strid med de tillatelser som er gitt og et brudd på svalbardmiljøloven § 30. Departementet har derfor ingen merknader til at det er JRP som holdes ansvarlig og ilegges et overtredelsesgebyr.»

Powered by Labrador CMS