Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fastholder bot til Jason Roberts

BBC-programleder Gordon Buchanan var ikke noe lett bytte for isbjørnen. Det kostet JRP 50.000 kroner. FOTO: BBC/The Polar Family and Me

Fastholder bot til Jason Roberts

Miljøverndepartementet opprettholder boten på 50.000 kroner til Jason Roberts Productions for forstyrrelse av isbjørn.

Sysselmannen varslet allerede i mars Jason Roberts at selskapet hans ville bli ilagt en bot på 50.000 kroner for å ha forstyrret isbjørn under opptak til en BBC-serie.

Svalbardposten skrev om forstyrrelsene i januar i år, etter at BBC hadde offentliggjort klipp fra fjernsynsserien «The Polar Bear Family and Me». Her framkom det opptak av programleder Gordon Buchanan sittende i en boks av pleksiglass med en isbjørn på utsiden, ivrig opptatt med å få tak i mannen.

Sysselmannen likte dårlig oppførselen til BBC og Jason Roberts Productions (JRP).


Mannen i glasskassen

Nå har Miljøverndepartementet (MD) gitt Sysselmannen medhold i bøtleggingen av Jason Roberts. Departementet er enig med Sysselmannen i at glasskassen med programlederen kunne skapt «situasjoner der man kommer i nærkontakt med isbjørnen på en måte som virker forstyrrende på denne, eller kan medføre fare for mennesker eller isbjørn». Noe som er i strid med svalbardmiljøloven.

Jason Roberts har forsvart seg med at glasskassen/buret ikke var plassert i terrenget for å lokke til seg isbjørn, men tvert imot som sikring under filming av bjørn. Det er en forklaring MD ikke kjøper.


Roberts ansvarlig

Boten er ilagt Roberts logistikk­selskap, og ikke BBC, fordi JRP har vært ansvarlig for tilretteleggingen, og også står bak søknaden om å gjøre isbjørnopptak i verneområdene i de østlige områdene av Svalbard.

«JRP vil da være ansvarlig for at de vilkår som er gitt i tillatelsen blir overholdt. Den aktuelle hendelsen er etter departementets oppfatning i strid med de tillatelser som er gitt og et brudd på svalbardmiljøloven § 30. Departementet har derfor ingen merknader til at det er JRP som holdes ansvarlig og ilegges et overtredelsesgebyr.»

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!