Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fastholder bot til Jason Roberts

BBC-programleder Gordon Buchanan var ikke noe lett bytte for isbjørnen. Det kostet JRP 50.000 kroner. FOTO: BBC/The Polar Family and Me

Fastholder bot til Jason Roberts

Miljøverndepartementet opprettholder boten på 50.000 kroner til Jason Roberts Productions for forstyrrelse av isbjørn.

Sysselmannen varslet allerede i mars Jason Roberts at selskapet hans ville bli ilagt en bot på 50.000 kroner for å ha forstyrret isbjørn under opptak til en BBC-serie.

Svalbardposten skrev om forstyrrelsene i januar i år, etter at BBC hadde offentliggjort klipp fra fjernsynsserien «The Polar Bear Family and Me». Her framkom det opptak av programleder Gordon Buchanan sittende i en boks av pleksiglass med en isbjørn på utsiden, ivrig opptatt med å få tak i mannen.

Sysselmannen likte dårlig oppførselen til BBC og Jason Roberts Productions (JRP).


Mannen i glasskassen

Nå har Miljøverndepartementet (MD) gitt Sysselmannen medhold i bøtleggingen av Jason Roberts. Departementet er enig med Sysselmannen i at glasskassen med programlederen kunne skapt «situasjoner der man kommer i nærkontakt med isbjørnen på en måte som virker forstyrrende på denne, eller kan medføre fare for mennesker eller isbjørn». Noe som er i strid med svalbardmiljøloven.

Jason Roberts har forsvart seg med at glasskassen/buret ikke var plassert i terrenget for å lokke til seg isbjørn, men tvert imot som sikring under filming av bjørn. Det er en forklaring MD ikke kjøper.


Roberts ansvarlig

Boten er ilagt Roberts logistikk­selskap, og ikke BBC, fordi JRP har vært ansvarlig for tilretteleggingen, og også står bak søknaden om å gjøre isbjørnopptak i verneområdene i de østlige områdene av Svalbard.

«JRP vil da være ansvarlig for at de vilkår som er gitt i tillatelsen blir overholdt. Den aktuelle hendelsen er etter departementets oppfatning i strid med de tillatelser som er gitt og et brudd på svalbardmiljøloven § 30. Departementet har derfor ingen merknader til at det er JRP som holdes ansvarlig og ilegges et overtredelsesgebyr.»

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!