Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fastholder bot til Jason Roberts

BBC-programleder Gordon Buchanan var ikke noe lett bytte for isbjørnen. Det kostet JRP 50.000 kroner. FOTO: BBC/The Polar Family and Me

Fastholder bot til Jason Roberts

Miljøverndepartementet opprettholder boten på 50.000 kroner til Jason Roberts Productions for forstyrrelse av isbjørn.

Tekst:

Publisert:

Sysselmannen varslet allerede i mars Jason Roberts at selskapet hans ville bli ilagt en bot på 50.000 kroner for å ha forstyrret isbjørn under opptak til en BBC-serie.

Svalbardposten skrev om forstyrrelsene i januar i år, etter at BBC hadde offentliggjort klipp fra fjernsynsserien «The Polar Bear Family and Me». Her framkom det opptak av programleder Gordon Buchanan sittende i en boks av pleksiglass med en isbjørn på utsiden, ivrig opptatt med å få tak i mannen.

Sysselmannen likte dårlig oppførselen til BBC og Jason Roberts Productions (JRP).


Mannen i glasskassen

Nå har Miljøverndepartementet (MD) gitt Sysselmannen medhold i bøtleggingen av Jason Roberts. Departementet er enig med Sysselmannen i at glasskassen med programlederen kunne skapt «situasjoner der man kommer i nærkontakt med isbjørnen på en måte som virker forstyrrende på denne, eller kan medføre fare for mennesker eller isbjørn». Noe som er i strid med svalbardmiljøloven.

Jason Roberts har forsvart seg med at glasskassen/buret ikke var plassert i terrenget for å lokke til seg isbjørn, men tvert imot som sikring under filming av bjørn. Det er en forklaring MD ikke kjøper.


Roberts ansvarlig

Boten er ilagt Roberts logistikk­selskap, og ikke BBC, fordi JRP har vært ansvarlig for tilretteleggingen, og også står bak søknaden om å gjøre isbjørnopptak i verneområdene i de østlige områdene av Svalbard.

«JRP vil da være ansvarlig for at de vilkår som er gitt i tillatelsen blir overholdt. Den aktuelle hendelsen er etter departementets oppfatning i strid med de tillatelser som er gitt og et brudd på svalbardmiljøloven § 30. Departementet har derfor ingen merknader til at det er JRP som holdes ansvarlig og ilegges et overtredelsesgebyr.»

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!