Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fascinert av forhistorien

Barna var tydelig fascinert av Jørn H. Hurums foredrag om dinosaurer på Unis sist helg. Foto: christopher engås FOTO: Christopher Engås

Fascinert av forhistorien

Kjendisforsker Jørn H. Hurum holdt barna klistret til stolene mens han fortalte om dinosaurene på Svalbard.

«Hvor stor er ei dinosaurtå med negl på?» og «Hvordan klarte dinosaurene å lage spor i steinene?»

Spørsmålene var gode, men ikke så tallrike som man kanskje skulle tro fra et knippe barn fra tre år og oppover. Paleontolog Jørn H. Hurum hadde full kontroll.

Hurum er en betydelig størrelse innenfor sitt fagfelt, med over 50 publiserte populærvitenskapelige artikler bak seg. Han er også mannen bak funnet av «the missing link», et 47 millioner år gammelt apefoster, som har blitt lagt merke til i store deler av verden. Å formidle vitenskap til barn synes han er moro – og utfordrende.

– Dette er en pedagogisk øvelse for meg. Hvis jeg klarer å holde oppmerksomheten til en gjeng med barn fra tre år og oppover, så klarer jeg det med alle. Jeg tror det hjelper på formidlingsevnen min å snakke til barn av og til, sier Hurum.

Og han lykkes. Barn er fascinert av dinosaurer i utgangspunktet, men man skal være engasjert på en spesiell måte for å holde dem fast i stolene i mer enn noen minutter.

Barna fikk høre om dinosaursporene i Festningen, på Kvalvågen, og på Boltodden, og se illustrasjoner av de enorme forhistoriske dyrene. Hurum fortalte også om hvordan kjempeinteressante funn ble gjort, for eksempel ved at noen satte seg ned for å tisse i ei hule.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!