Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fascinert av forhistorien

Barna var tydelig fascinert av Jørn H. Hurums foredrag om dinosaurer på Unis sist helg. Foto: christopher engås FOTO: Christopher Engås

Fascinert av forhistorien

Kjendisforsker Jørn H. Hurum holdt barna klistret til stolene mens han fortalte om dinosaurene på Svalbard.

«Hvor stor er ei dinosaurtå med negl på?» og «Hvordan klarte dinosaurene å lage spor i steinene?»

Spørsmålene var gode, men ikke så tallrike som man kanskje skulle tro fra et knippe barn fra tre år og oppover. Paleontolog Jørn H. Hurum hadde full kontroll.

Hurum er en betydelig størrelse innenfor sitt fagfelt, med over 50 publiserte populærvitenskapelige artikler bak seg. Han er også mannen bak funnet av «the missing link», et 47 millioner år gammelt apefoster, som har blitt lagt merke til i store deler av verden. Å formidle vitenskap til barn synes han er moro – og utfordrende.

– Dette er en pedagogisk øvelse for meg. Hvis jeg klarer å holde oppmerksomheten til en gjeng med barn fra tre år og oppover, så klarer jeg det med alle. Jeg tror det hjelper på formidlingsevnen min å snakke til barn av og til, sier Hurum.

Og han lykkes. Barn er fascinert av dinosaurer i utgangspunktet, men man skal være engasjert på en spesiell måte for å holde dem fast i stolene i mer enn noen minutter.

Barna fikk høre om dinosaursporene i Festningen, på Kvalvågen, og på Boltodden, og se illustrasjoner av de enorme forhistoriske dyrene. Hurum fortalte også om hvordan kjempeinteressante funn ble gjort, for eksempel ved at noen satte seg ned for å tisse i ei hule.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!