Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fascinert av forhistorien

Barna var tydelig fascinert av Jørn H. Hurums foredrag om dinosaurer på Unis sist helg. Foto: christopher engås FOTO: Christopher Engås

Fascinert av forhistorien

Kjendisforsker Jørn H. Hurum holdt barna klistret til stolene mens han fortalte om dinosaurene på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

«Hvor stor er ei dinosaurtå med negl på?» og «Hvordan klarte dinosaurene å lage spor i steinene?»

Spørsmålene var gode, men ikke så tallrike som man kanskje skulle tro fra et knippe barn fra tre år og oppover. Paleontolog Jørn H. Hurum hadde full kontroll.

Hurum er en betydelig størrelse innenfor sitt fagfelt, med over 50 publiserte populærvitenskapelige artikler bak seg. Han er også mannen bak funnet av «the missing link», et 47 millioner år gammelt apefoster, som har blitt lagt merke til i store deler av verden. Å formidle vitenskap til barn synes han er moro – og utfordrende.

– Dette er en pedagogisk øvelse for meg. Hvis jeg klarer å holde oppmerksomheten til en gjeng med barn fra tre år og oppover, så klarer jeg det med alle. Jeg tror det hjelper på formidlingsevnen min å snakke til barn av og til, sier Hurum.

Og han lykkes. Barn er fascinert av dinosaurer i utgangspunktet, men man skal være engasjert på en spesiell måte for å holde dem fast i stolene i mer enn noen minutter.

Barna fikk høre om dinosaursporene i Festningen, på Kvalvågen, og på Boltodden, og se illustrasjoner av de enorme forhistoriske dyrene. Hurum fortalte også om hvordan kjempeinteressante funn ble gjort, for eksempel ved at noen satte seg ned for å tisse i ei hule.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!