Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fascinert av forhistorien

Barna var tydelig fascinert av Jørn H. Hurums foredrag om dinosaurer på Unis sist helg. Foto: christopher engås FOTO: Christopher Engås

Fascinert av forhistorien

Kjendisforsker Jørn H. Hurum holdt barna klistret til stolene mens han fortalte om dinosaurene på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

«Hvor stor er ei dinosaurtå med negl på?» og «Hvordan klarte dinosaurene å lage spor i steinene?»

Spørsmålene var gode, men ikke så tallrike som man kanskje skulle tro fra et knippe barn fra tre år og oppover. Paleontolog Jørn H. Hurum hadde full kontroll.

Hurum er en betydelig størrelse innenfor sitt fagfelt, med over 50 publiserte populærvitenskapelige artikler bak seg. Han er også mannen bak funnet av «the missing link», et 47 millioner år gammelt apefoster, som har blitt lagt merke til i store deler av verden. Å formidle vitenskap til barn synes han er moro – og utfordrende.

– Dette er en pedagogisk øvelse for meg. Hvis jeg klarer å holde oppmerksomheten til en gjeng med barn fra tre år og oppover, så klarer jeg det med alle. Jeg tror det hjelper på formidlingsevnen min å snakke til barn av og til, sier Hurum.

Og han lykkes. Barn er fascinert av dinosaurer i utgangspunktet, men man skal være engasjert på en spesiell måte for å holde dem fast i stolene i mer enn noen minutter.

Barna fikk høre om dinosaursporene i Festningen, på Kvalvågen, og på Boltodden, og se illustrasjoner av de enorme forhistoriske dyrene. Hurum fortalte også om hvordan kjempeinteressante funn ble gjort, for eksempel ved at noen satte seg ned for å tisse i ei hule.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!