Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fascinert av forhistorien

Barna var tydelig fascinert av Jørn H. Hurums foredrag om dinosaurer på Unis sist helg. Foto: christopher engås FOTO: Christopher Engås

Fascinert av forhistorien

Kjendisforsker Jørn H. Hurum holdt barna klistret til stolene mens han fortalte om dinosaurene på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

«Hvor stor er ei dinosaurtå med negl på?» og «Hvordan klarte dinosaurene å lage spor i steinene?»

Spørsmålene var gode, men ikke så tallrike som man kanskje skulle tro fra et knippe barn fra tre år og oppover. Paleontolog Jørn H. Hurum hadde full kontroll.

Hurum er en betydelig størrelse innenfor sitt fagfelt, med over 50 publiserte populærvitenskapelige artikler bak seg. Han er også mannen bak funnet av «the missing link», et 47 millioner år gammelt apefoster, som har blitt lagt merke til i store deler av verden. Å formidle vitenskap til barn synes han er moro – og utfordrende.

– Dette er en pedagogisk øvelse for meg. Hvis jeg klarer å holde oppmerksomheten til en gjeng med barn fra tre år og oppover, så klarer jeg det med alle. Jeg tror det hjelper på formidlingsevnen min å snakke til barn av og til, sier Hurum.

Og han lykkes. Barn er fascinert av dinosaurer i utgangspunktet, men man skal være engasjert på en spesiell måte for å holde dem fast i stolene i mer enn noen minutter.

Barna fikk høre om dinosaursporene i Festningen, på Kvalvågen, og på Boltodden, og se illustrasjoner av de enorme forhistoriske dyrene. Hurum fortalte også om hvordan kjempeinteressante funn ble gjort, for eksempel ved at noen satte seg ned for å tisse i ei hule.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!