Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Færre vil jakte

Tirsdag var det demonstrasjon av jakt og slakt i Adventdalen. Sysselmannsførstebetjent Petter Braaten stod for demonstrasjonen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Færre vil jakte

Antallet som vil jakte rein på Svalbard har gått noe ned siden i fjor.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

286 personer har søkt om å få felle reinsdyr under årets jakt. Det er ti færre enn i fjor.
– I år koster det noe å utløse jaktkortet, det kan være noe av forklaringen, mener naturvernrådgiver hos Sysselmannen, Tor Punsvik.
Det koster 100 kroner for en kalv og 300 kroner for simle, ungdyr og fritt dyr. Egentlig skulle jaktkortene allerede vært tilgjengelige på Sysselmannskontoret, men da Svalbardposten gikk i trykken onsdag var de fortsatt ikke kommet.
– Vi regner med å ha dem i slutten av denne uka. Vi oppfordrer folk til å følge med på nettsidene våre, sier Punsvik.
Alle søkerne har fått tildelt dyr. Av årets søkere er 66 kvinner og 226 menn, og det er totalt 74 jaktlag.
– Det er rundt 20 prosent kvinner blant jegerne, og dette tallet har holdt seg ganske stabilt en stund, sier Punsvik.

Slo uheldig ut
De fleste har fått både dyret og området de ønsket seg, ifølge Punsvik.
– Jeg tror det er veldig få som ikke har fått første- eller andrevalget sitt. Men siden noen områder er mer populære enn andre, er det noen som har fått andre steder enn de søkte på, sier Punsvik.
Da tildelingslista ble lagt ut første gang var det imidlertid mange som ble overrasket over fordelingen av dyr. I de fleste jaktlagene var det bare tildelt én kategori dyr til alle i laget, noe som ikke er særlig gunstig for jegerne. Årsaken var et nytt datasystem som gjør trekningen elektronisk.
– Først dagen etter trekkingen fikk vi på plass den delen av programmet som sorterte søkerne på jaktlag. Da så vi at trekkingsprogrammet hadde gitt en uønsket fordeling ved at svært mange lag ble tildelt kun én kategori dyr. Vi foretok da en tilleggstildeling av mer attraktive dyr, så andelen frie dyr ble høyere enn opprinnelig, sier Punsvik.

Lavt uttak
Han mener det ikke er noe problem å øke antallet frie dyr fordi jaktuttaket er forholdsvis beskjedent. Det er også noen områder som tåler flere jegere fordi tettheten av rein er større der enn andre steder. Et eksempel er Sassen der det er talt 900 dyr, mot rundt 100 ved Diabas.
– Mange tenker på tilgjengelighet og nærhet til hytter og transport når de søker på område, så noen områder er mer populære enn andre. Men alle kan dessverre ikke få det de helst ønsker, sier Punsvik.
Tellinger gjort av Sysselmannen viser at det i Hollenderdalen ved Kapp Laila er rundt 250 reinsdyr, i Grøndalen rundt 165, 530 i Reindalen og 580 i Colesdalen. Det samlede tallet i alle jaktområdene blir da drøyt 2.500 dyr.

Vil ha kjever
Som tidligere år vil det bli satt opp en kasse utenfor Sysselmannskontoret for innlevering av kjever, med de avskårne jaktkortene bundet på.
– Kjevene vil bli brukt til å kontrollere samsvar mellom tildeling og felling, til å måle kjevelengder som kondisjonsmål, samt av forskerne i deres arbeid i siste omgang. Kjevene må rengjøres og tørkes før levering, sier Punsvik.
Han minner om at det i år også vil være oppsyn under reinsjakta, og at kortene skal være skåret før slaktet flyttes på.

Se hele lista her!

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!