Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Færre nordmenn i køya

Det har vært drøyt 3.000 færre overnattinger i Longyearbyens hotellsenger hittil i år. Og det er nordmenn som svikter. FOTO: ANDERS OLAVESEN

Færre nordmenn i køya

Mens Svalbard lufthavn får flere passasjerer, opplever hotellbransjen i Longyearbyen en nedgang.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.11.2012 kl 12:30

September ble en mager måned for overnattingsbransjen i Longyearbyen, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Byens sju overnattingsbedrifter hadde 6.864 overnattinger denne måneden, ned 15 prosent fra september i fjor. I årets ni første måneder har det vært 74.000 overnattinger i byen, en nedgang på 4 prosent.

Losjiomsetningen for samme periode var 50,8 millioner kroner, ned 3 prosent fra i fjor.

Nordmenn svikter

Det er de norske turistene som svikter Longyearbyen. Hittil i år har turiststrømmen fra utlandet økt med 12 prosent. Det kan tyde på at finanskrisens virkninger på Svalbard-turismen sakte, men sikkert er i ferd med å gi seg. Flest turister kom fra Tyskland, USA og Sverige.

Samtidig har antall norske turister sunket med drøye 8 prosent hittil i år. I september var det et fall på 24 prosent norske turister.

Mindre penger

Selv om færre overnatter på Svalbard, er det flere som flyr til øygruppa. I oktober hadde Svalbard lufthavn Longyear 9.156 passasjerer, en økning på 9 prosent fra samme måned i fjor, ifølge Avinor. I årets ti første måneder hadde flyplassen til sammen 124.000 passasjerer, det er en vekst på 8 prosent fra samme periode i 2011.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!