Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Færre nordmenn i køya

Det har vært drøyt 3.000 færre overnattinger i Longyearbyens hotellsenger hittil i år. Og det er nordmenn som svikter. FOTO: ANDERS OLAVESEN

Færre nordmenn i køya

Mens Svalbard lufthavn får flere passasjerer, opplever hotellbransjen i Longyearbyen en nedgang.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.11.2012 kl 12:30

September ble en mager måned for overnattingsbransjen i Longyearbyen, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Byens sju overnattingsbedrifter hadde 6.864 overnattinger denne måneden, ned 15 prosent fra september i fjor. I årets ni første måneder har det vært 74.000 overnattinger i byen, en nedgang på 4 prosent.

Losjiomsetningen for samme periode var 50,8 millioner kroner, ned 3 prosent fra i fjor.

Nordmenn svikter

Det er de norske turistene som svikter Longyearbyen. Hittil i år har turiststrømmen fra utlandet økt med 12 prosent. Det kan tyde på at finanskrisens virkninger på Svalbard-turismen sakte, men sikkert er i ferd med å gi seg. Flest turister kom fra Tyskland, USA og Sverige.

Samtidig har antall norske turister sunket med drøye 8 prosent hittil i år. I september var det et fall på 24 prosent norske turister.

Mindre penger

Selv om færre overnatter på Svalbard, er det flere som flyr til øygruppa. I oktober hadde Svalbard lufthavn Longyear 9.156 passasjerer, en økning på 9 prosent fra samme måned i fjor, ifølge Avinor. I årets ti første måneder hadde flyplassen til sammen 124.000 passasjerer, det er en vekst på 8 prosent fra samme periode i 2011.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!