Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Færre nordmenn i køya

Det har vært drøyt 3.000 færre overnattinger i Longyearbyens hotellsenger hittil i år. Og det er nordmenn som svikter. FOTO: ANDERS OLAVESEN

Færre nordmenn i køya

Mens Svalbard lufthavn får flere passasjerer, opplever hotellbransjen i Longyearbyen en nedgang.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.11.2012 kl 12:30

September ble en mager måned for overnattingsbransjen i Longyearbyen, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Byens sju overnattingsbedrifter hadde 6.864 overnattinger denne måneden, ned 15 prosent fra september i fjor. I årets ni første måneder har det vært 74.000 overnattinger i byen, en nedgang på 4 prosent.

Losjiomsetningen for samme periode var 50,8 millioner kroner, ned 3 prosent fra i fjor.

Nordmenn svikter

Det er de norske turistene som svikter Longyearbyen. Hittil i år har turiststrømmen fra utlandet økt med 12 prosent. Det kan tyde på at finanskrisens virkninger på Svalbard-turismen sakte, men sikkert er i ferd med å gi seg. Flest turister kom fra Tyskland, USA og Sverige.

Samtidig har antall norske turister sunket med drøye 8 prosent hittil i år. I september var det et fall på 24 prosent norske turister.

Mindre penger

Selv om færre overnatter på Svalbard, er det flere som flyr til øygruppa. I oktober hadde Svalbard lufthavn Longyear 9.156 passasjerer, en økning på 9 prosent fra samme måned i fjor, ifølge Avinor. I årets ti første måneder hadde flyplassen til sammen 124.000 passasjerer, det er en vekst på 8 prosent fra samme periode i 2011.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!