Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Færre falske brannalarmer

Siden nyttår har det vært få utrykninger i Longyearbyen på grunn av falsk alarm. Årsaken er ifølge brannvesenet forebyggende arbeid.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Det har aldri vært så få unødvendige alarmer som nå. Det folk lærer på jobben tar de tydeligvis med seg hjem, sier underbrannmester Geir Hekne i Longyearbyen brannvesen.
Siden nyttår har han og brannmester Jan Olav Sæter hatt rundt 200 personer fra Longyearbyen på kurs i brannsikkerhet og forebygging av brann.
– Folk er overraskende positive og engasjerte og tar brannsikkerhet på alvor, sier Sæter.
Mange instanser er pålagt ved lov å ha to brannøvelser i året, noe som er en av årsakene til at brannvesenet har merket en økt etterspørsel etter kurs.
– Vi har gjennomført en kombinasjon av teoretisk og praktisk opplegg som har slått greit an. Vi snakker blant annet om hva brann medfører for den enkelte og for samfunnet, i tillegg til forebyggende arbeid, hvorfor brann oppstår, brannskader, antall omkomne og hva som dreper. Ni av ti som dør i en brann dør av gassene i røyken, forklarer Sæter.

Økt bevissthet
De siste årene har antall utrykninger i Longyearbyen ligget på rundt 130-140. De fleste hybelhusene og andre store bygninger er koblet til et felles varslingssystem som går rett til varslingssentralen på kraftstasjonen.
– Ordningen har berget noen bygg, fordi tidsfaktoren er alfa og omega for at en brann ikke skal utvikle seg. Vi har en responstid på ti minutter fra alarmen går til vi er på stedet og har vann på slangen. Det betyr at beredskapen er operativ og at varslingssystemet fungerer, sier Sæter, som legger til at han er veldig fornøyd med jobben maskinistene på kraftstasjonen gjør i forbindelse med varslingen.
De fleste alarmene er imidlertid falske og skyldes for eksempel at folk har døra til dusjen åpen så det kommer ut varm damp, eller at de brenner pizza i ovnen. At antallet falske alarmer nå er kraftig redusert henger ifølge Hekne sammen med at folk er blitt mer bevisste. Hittil i år har det bare vært ti brannutrykninger i Longyearbyen.
– Folk begynner å bli flinke til å ringe 110-sentralen og si ifra når det er falsk alarm. Vi har også hengt opp en branninstruks i alle hybelhusene i byen, som står både på norsk, engelsk og thai, sier han.

Går i turnus
De tror begge det er en kombinasjon av uvitenhet og at folk ikke bryr seg som er grunnen til at det tidligere har vært så mange unødvendige utrykninger. At dette tallet har gått ned, sparer brannvesenet både nattesøvnen og penger på.
– Beredskapen er like god hele tiden, og når alarmen går må vi rykke ut uansett, sier Sæter.
Brannvesenet er bygget opp av et vaktlag på 24 personer, tre på heltid og 21 deltidsmannskaper. De er fordelt på fem vaktlag som går i en vaktsyklus med én uke på vakt hver femte uke.
– De gjør en fantastisk innsats. Vi har ikke noen støttestyrker vi kan tilkalle, men må være selvhjulpne. Derfor må vi være ekstra offensive på det forebyggende, sier Sæter.
Han nevner preventive tiltak som å trekke ut kontakten til kaffetrakter og vannkoker og gjøre seg kjent med slokkemidlene man har i huset. Videre bør det jevnlig byttes batteri i røykvarsleren.
Brannvesenet minner også om at brannfarlige stoffer, som bensin, ikke skal lagres inntil husveggene eller under hus.
– Vi taper tid på å rydde unna brannfarlig væske, samtidig som det representerer en fare i det øyeblikket det blir brann, sier Hekne.

Siste nytt i Nyheter

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!