Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Færre cruisekøyer

«Fram» er det nyeste ekspedisjonscruiseskipet på Svalbard i sommer. FOTO: Thomas Mauch

Færre cruisekøyer

Til sammen tilbyr turperatører færre køyer enn i fjor til årets ekspedisjonscruise.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.03.2010 kl 08:01

 – Vi forventer mindre volum av passasjerer til ekspedisjonscruise i år, forteller general­sekretær Frigg Jørgensen i Aeco, organisasjonen for cruisenæringen på Svalbard.

Grunnen er en kombinasjon av at det kommer færre skip, samtidig som eldre skip blir erstattet av nyere skip som ikke er like store, forteller generalsekretæren.

I år erstatter selskapet Quark Expeditions de to skipene «Professor Molochanov» og «Professor Multanovskiy» med «Plancius». Samtidig kommer ikke det svenske skipet M/S «Origo» i sommer. 

Ny båt

I år skal M/S «Expedition» gå i turisttrafikk for eierselskapet Gap Adventures.

«Polar Star» går for Spitsbergen Travel som tidligere år. Nytt for året er at selskapet tilbyr ekspedisjonscruise med M/S «Fram», som erstatter «Nordstjernen» for godt.

– «Fram» er et smykke av et skip, lover Steen, som forteller at skipet er spesialbygd for arktiske forhold.

«Fram» har fått navn etter polarskipet som både Fridtjof Nansen og Roald Amundsen brukte på sine ekspedisjoner. Og med boblebad, sauna og suiter tilbyr skipet enn annen opplevelse enn det gamle hurtigruteskipet «Nordstjernen».

«Origo» utgår

Det svenske selskapet Polar Quest skal ha to båter i turisttrafikk i sommer, M/S «Quest» og M/S «Stockholm». I år kommer selskapet ikke til å tilby cruise med M/S «Origo», som tidligere år.

– Fartøyets eiere har meddelt oss at skipet ikke oppfyller sertifikatskravene som norske myndigheter stiller for passasjertrafikk på Svalbard, skriver Ralf Holmström i en epost.

Han er daglig leder i Polar Quest, og forteller at selskapet allerede hadde fullbooket turene med «Origo», da de fikk beskjed fra eierne av skipet i oktober. De har ikke klart å få tak i en annen båt. Selskapet vil derfor ha færre passasjerer enn i fjor.

– Men etterspørselen etter reiser til Svalbard er fremdeles stor og vi regner med en fin sesong, skriver Ralf Holmström.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!