Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Færre cruisekøyer

«Fram» er det nyeste ekspedisjonscruiseskipet på Svalbard i sommer. FOTO: Thomas Mauch

Færre cruisekøyer

Til sammen tilbyr turperatører færre køyer enn i fjor til årets ekspedisjonscruise.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.03.2010 kl 08:01

 – Vi forventer mindre volum av passasjerer til ekspedisjonscruise i år, forteller general­sekretær Frigg Jørgensen i Aeco, organisasjonen for cruisenæringen på Svalbard.

Grunnen er en kombinasjon av at det kommer færre skip, samtidig som eldre skip blir erstattet av nyere skip som ikke er like store, forteller generalsekretæren.

I år erstatter selskapet Quark Expeditions de to skipene «Professor Molochanov» og «Professor Multanovskiy» med «Plancius». Samtidig kommer ikke det svenske skipet M/S «Origo» i sommer. 

Ny båt

I år skal M/S «Expedition» gå i turisttrafikk for eierselskapet Gap Adventures.

«Polar Star» går for Spitsbergen Travel som tidligere år. Nytt for året er at selskapet tilbyr ekspedisjonscruise med M/S «Fram», som erstatter «Nordstjernen» for godt.

– «Fram» er et smykke av et skip, lover Steen, som forteller at skipet er spesialbygd for arktiske forhold.

«Fram» har fått navn etter polarskipet som både Fridtjof Nansen og Roald Amundsen brukte på sine ekspedisjoner. Og med boblebad, sauna og suiter tilbyr skipet enn annen opplevelse enn det gamle hurtigruteskipet «Nordstjernen».

«Origo» utgår

Det svenske selskapet Polar Quest skal ha to båter i turisttrafikk i sommer, M/S «Quest» og M/S «Stockholm». I år kommer selskapet ikke til å tilby cruise med M/S «Origo», som tidligere år.

– Fartøyets eiere har meddelt oss at skipet ikke oppfyller sertifikatskravene som norske myndigheter stiller for passasjertrafikk på Svalbard, skriver Ralf Holmström i en epost.

Han er daglig leder i Polar Quest, og forteller at selskapet allerede hadde fullbooket turene med «Origo», da de fikk beskjed fra eierne av skipet i oktober. De har ikke klart å få tak i en annen båt. Selskapet vil derfor ha færre passasjerer enn i fjor.

– Men etterspørselen etter reiser til Svalbard er fremdeles stor og vi regner med en fin sesong, skriver Ralf Holmström.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!