Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Færøyene vil på krabbefangst ved Svalbard

Færøyske fartøy vil fiske etter snøkrabbe ved Svalbard. Da de fikk tillatelsen et halvt år senere, var sesongen over.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.02.2014 kl 17:31

– Vi synes det er interessant å kunne utnytte en ressurs som er tilgjengelig på en riktig og god måte, sier Andras Kristiansen, avdelingssjef i Fiskimálarádid, fiskeriministeriet på Færøyene.

Behandlingstiden på søknaden tok lengre tid enn han hadde ventet. 21. juni 2013 henvendte ministeriet seg til Fiskeridirektoratet for å få lisens til å drive forsøksfiske etter kongekrabbe og snøkrabbe ved Svalbard for det færøyske fartøyet MS «Vardborg». I august kom svaret fra Fiskeridirektoratet: Dersom færøyske fartøy ønsker å fiske etter snø- og kongekrabbe i Fiskevernsonen, må Færøyene rette en hevendelse til Fiskeri- og kystdepartementet, nå Nærings- og fiskeridepartementet. 30. oktober gikk søknaden om lisens til departementet. I desember kom svaret.

– Det var ikke avslag, men tillatelsen som kom like før jul gjaldt 2013, og fristen var så kort at fartøyet ikke kom i gang, sier Kristiansen.

Dette er ifølge avdelingssjefen første gangen Færøyene har vært i kontakt med norske myndigheter om fiske etter snøkrabbe ved Svalbard. Han fastslår også at ministeriet ønsker at krabben utnyttes og viser til at det aktuelle havområdet er tilgjengelig for fiske.

Færøyene er ikke alene om å ønske å høste snøkrabbe ved fiskevernsonen utenfor Svalbard. Blant annet fikk spanske myndigheter i fjor tillatelse for fartøyet «Adexe Primero» til å drive forsøksfiske etter snøkrabbe utenfor Svalbard. Bakgrunnen er at det for øyeblikket ikke finnes noen bestemt regulering av fisket etter snøkrabbe og kongekrabbe i fiskevernsonen utenfor Svalbard.

Nå har Færøyene på nytt søkt om å få fange snøkrabbe ved Svalbard i 2014.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!