Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Færøyene vil på krabbefangst ved Svalbard

Færøyske fartøy vil fiske etter snøkrabbe ved Svalbard. Da de fikk tillatelsen et halvt år senere, var sesongen over.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.02.2014 kl 17:31

– Vi synes det er interessant å kunne utnytte en ressurs som er tilgjengelig på en riktig og god måte, sier Andras Kristiansen, avdelingssjef i Fiskimálarádid, fiskeriministeriet på Færøyene.

Behandlingstiden på søknaden tok lengre tid enn han hadde ventet. 21. juni 2013 henvendte ministeriet seg til Fiskeridirektoratet for å få lisens til å drive forsøksfiske etter kongekrabbe og snøkrabbe ved Svalbard for det færøyske fartøyet MS «Vardborg». I august kom svaret fra Fiskeridirektoratet: Dersom færøyske fartøy ønsker å fiske etter snø- og kongekrabbe i Fiskevernsonen, må Færøyene rette en hevendelse til Fiskeri- og kystdepartementet, nå Nærings- og fiskeridepartementet. 30. oktober gikk søknaden om lisens til departementet. I desember kom svaret.

– Det var ikke avslag, men tillatelsen som kom like før jul gjaldt 2013, og fristen var så kort at fartøyet ikke kom i gang, sier Kristiansen.

Dette er ifølge avdelingssjefen første gangen Færøyene har vært i kontakt med norske myndigheter om fiske etter snøkrabbe ved Svalbard. Han fastslår også at ministeriet ønsker at krabben utnyttes og viser til at det aktuelle havområdet er tilgjengelig for fiske.

Færøyene er ikke alene om å ønske å høste snøkrabbe ved fiskevernsonen utenfor Svalbard. Blant annet fikk spanske myndigheter i fjor tillatelse for fartøyet «Adexe Primero» til å drive forsøksfiske etter snøkrabbe utenfor Svalbard. Bakgrunnen er at det for øyeblikket ikke finnes noen bestemt regulering av fisket etter snøkrabbe og kongekrabbe i fiskevernsonen utenfor Svalbard.

Nå har Færøyene på nytt søkt om å få fange snøkrabbe ved Svalbard i 2014.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!