Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Færøyene vil på krabbefangst ved Svalbard

Færøyske fartøy vil fiske etter snøkrabbe ved Svalbard. Da de fikk tillatelsen et halvt år senere, var sesongen over.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.02.2014 kl 17:31

– Vi synes det er interessant å kunne utnytte en ressurs som er tilgjengelig på en riktig og god måte, sier Andras Kristiansen, avdelingssjef i Fiskimálarádid, fiskeriministeriet på Færøyene.

Behandlingstiden på søknaden tok lengre tid enn han hadde ventet. 21. juni 2013 henvendte ministeriet seg til Fiskeridirektoratet for å få lisens til å drive forsøksfiske etter kongekrabbe og snøkrabbe ved Svalbard for det færøyske fartøyet MS «Vardborg». I august kom svaret fra Fiskeridirektoratet: Dersom færøyske fartøy ønsker å fiske etter snø- og kongekrabbe i Fiskevernsonen, må Færøyene rette en hevendelse til Fiskeri- og kystdepartementet, nå Nærings- og fiskeridepartementet. 30. oktober gikk søknaden om lisens til departementet. I desember kom svaret.

– Det var ikke avslag, men tillatelsen som kom like før jul gjaldt 2013, og fristen var så kort at fartøyet ikke kom i gang, sier Kristiansen.

Dette er ifølge avdelingssjefen første gangen Færøyene har vært i kontakt med norske myndigheter om fiske etter snøkrabbe ved Svalbard. Han fastslår også at ministeriet ønsker at krabben utnyttes og viser til at det aktuelle havområdet er tilgjengelig for fiske.

Færøyene er ikke alene om å ønske å høste snøkrabbe ved fiskevernsonen utenfor Svalbard. Blant annet fikk spanske myndigheter i fjor tillatelse for fartøyet «Adexe Primero» til å drive forsøksfiske etter snøkrabbe utenfor Svalbard. Bakgrunnen er at det for øyeblikket ikke finnes noen bestemt regulering av fisket etter snøkrabbe og kongekrabbe i fiskevernsonen utenfor Svalbard.

Nå har Færøyene på nytt søkt om å få fange snøkrabbe ved Svalbard i 2014.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!