Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Farlige strømkabler

Energiverket får refs for at de lar strømkabler ligge usikret på bakken. Nå krever DSB at de rydder opp.

Tekst:

Publisert:

I høst var Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) i Longyearbyen og hadde tilsyn med det elektriske anlegget til energiverket. De fant elleve avvik, det vil si brudd på forskrifter. Flere av dem gikk på at kabler lå på bakken eller ikke var dekket ordentlig til.

– Selv om det er på Svalbard, må kabler dekkes til. Blant annet av hensyn til tredjeperson, slik at ikke noen kan skjære i dem med kniv eller hamre på dem, sier sjefingeniør Kurt Larsen i DSB.

Gammel metode
Også tidligere har energiverket fått anmerkninger om kabler som ikke er tildekket.

– Det er egentlig en systemfeil, en kultur som vi prøver å rette på. Man har ikke satt i system at det ikke skal bygges slik, sier Larsen.

Konstituert energisjef Kim Rune Røkenes i Longyearbyen lokalstyre bekrefter at kabler som ikke er tildekket er et problem som går igjen.

– Tidligere ble kabler lagt oppå bakken, og det ble fylt siktet elvegrus opp på dem. Så har det kommet mildvær, og massen har blitt vasket bort noen steder, sier han.

Nå blir ikke denne metoden brukt lenger.

– Alle kabler som blir lagt i dag blir gravd ned etter forskriften. Det skal være 40 centimeter overdekning på kablene, sier energisjefen.

Han forteller at LNS grov ned flere kabler for energiverket i høst, men noe må de vente med til telen i bakken forsvinner.

Retter på kurslister
Andre avvik DSB ber energiverket rette opp i, er mangler ved noen av nettstasjonene, som manglende bryter for lys, kurslister som manglet, manglende samsvar mellom sikringsstørrelse og kursliste, og manglende rengjøring. Ved en stasjon manglet det branntetting, og ved en annen fjernvarmestasjon manglet det jording, og en manglet kar for oljeoppsamling.

– Vi holder på å rette opp det som kan rettes opp. Alt er bestilt i arbeidsordresystemet vårt, men noe vil vi ikke ha mulighet til å rette opp før det er blitt vår i bakken, sier Røkenes.

Han forteller at feil på kurslister også er noe som går igjen i Longyearbyen.

– Det er noe vi jobber med. Det er bevilget penger til vedlikehold av kabelskap for i år. De skal brukes til å rette opp feil i gamle kabelskap og oppdatere kurslister, sier han.

Frist til juni
I februar i fjor skrev Svalbardposten at DSB krevde at energiverket måtte merke barduner fra elektriske stolper. Nå har bardunene fått merking, slik at de skal være godt synlige for snøskuterkjørere. DSB fant likevel én mast hvor bardunanviseren var for kort og uten farger, og derfor må skiftes.

Røkenes har svart DSB at de er i gang med å lukke alle avvikene, men at de ønsker at fristen forlenges fra 15. februar til 1. juli, fordi ikke alt kan gjøres før telen har sluppet taket. DSB ga tidligere denne måneden utsettelse til 30. juni.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!