Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Farlige strømkabler

Energiverket får refs for at de lar strømkabler ligge usikret på bakken. Nå krever DSB at de rydder opp.

Tekst:

Publisert:

I høst var Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) i Longyearbyen og hadde tilsyn med det elektriske anlegget til energiverket. De fant elleve avvik, det vil si brudd på forskrifter. Flere av dem gikk på at kabler lå på bakken eller ikke var dekket ordentlig til.

– Selv om det er på Svalbard, må kabler dekkes til. Blant annet av hensyn til tredjeperson, slik at ikke noen kan skjære i dem med kniv eller hamre på dem, sier sjefingeniør Kurt Larsen i DSB.

Gammel metode
Også tidligere har energiverket fått anmerkninger om kabler som ikke er tildekket.

– Det er egentlig en systemfeil, en kultur som vi prøver å rette på. Man har ikke satt i system at det ikke skal bygges slik, sier Larsen.

Konstituert energisjef Kim Rune Røkenes i Longyearbyen lokalstyre bekrefter at kabler som ikke er tildekket er et problem som går igjen.

– Tidligere ble kabler lagt oppå bakken, og det ble fylt siktet elvegrus opp på dem. Så har det kommet mildvær, og massen har blitt vasket bort noen steder, sier han.

Nå blir ikke denne metoden brukt lenger.

– Alle kabler som blir lagt i dag blir gravd ned etter forskriften. Det skal være 40 centimeter overdekning på kablene, sier energisjefen.

Han forteller at LNS grov ned flere kabler for energiverket i høst, men noe må de vente med til telen i bakken forsvinner.

Retter på kurslister
Andre avvik DSB ber energiverket rette opp i, er mangler ved noen av nettstasjonene, som manglende bryter for lys, kurslister som manglet, manglende samsvar mellom sikringsstørrelse og kursliste, og manglende rengjøring. Ved en stasjon manglet det branntetting, og ved en annen fjernvarmestasjon manglet det jording, og en manglet kar for oljeoppsamling.

– Vi holder på å rette opp det som kan rettes opp. Alt er bestilt i arbeidsordresystemet vårt, men noe vil vi ikke ha mulighet til å rette opp før det er blitt vår i bakken, sier Røkenes.

Han forteller at feil på kurslister også er noe som går igjen i Longyearbyen.

– Det er noe vi jobber med. Det er bevilget penger til vedlikehold av kabelskap for i år. De skal brukes til å rette opp feil i gamle kabelskap og oppdatere kurslister, sier han.

Frist til juni
I februar i fjor skrev Svalbardposten at DSB krevde at energiverket måtte merke barduner fra elektriske stolper. Nå har bardunene fått merking, slik at de skal være godt synlige for snøskuterkjørere. DSB fant likevel én mast hvor bardunanviseren var for kort og uten farger, og derfor må skiftes.

Røkenes har svart DSB at de er i gang med å lukke alle avvikene, men at de ønsker at fristen forlenges fra 15. februar til 1. juli, fordi ikke alt kan gjøres før telen har sluppet taket. DSB ga tidligere denne måneden utsettelse til 30. juni.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!