Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Farlig fornøyelse

Forskere advarer: Isbaderne på Svalbard er oppmerksom på sjokket, men legger samtidig vekt på helsegevinst og livsglede.

Farlig fornøyelse

Isbading gir glede, en slags lykkerus, sier en av Svalbards største isbadeentusiaster, selv om forskere mener faren for å dø er stor.

Tekst:

Publisert:

– Vi vet at sjokket som kroppen påføres kan være skadelig. Men vi følger klare regler og ser stor helsegevinst og økt livskvalitet gjennom gleden isbading gir, sier isbader Stein-Ove Johannessen som leder Sjøsprøyt isbadeforening.

Aktiviteten har ligget litt nede den siste tiden, og det hele har gått litt opp og ned siden starten i 2012. Det siste året har det hovedsakelig blitt mer en familieting, og ungene på åtte og tolv er rekruttert som isbadere. Men nå når solen er tilbake, satser vi på økt aktivitet og at det igjen bli plask og hvin på den faste badeplassen i småbåthavna.

Undersøkelser

Ny forskning fra Kina og Finland gir et litt skremmende bilde av isbading. I Kina slår man fast at isbadere har dobbelt så høy sjanse for å dø av hjerteinfarkt og hjerneslag, enn den generelle befolkningen.

I Finland ble ti friske vintersvømmere undersøkt over lang tid, og kroppen endret seg hverken til det verre eller bedre.

– Isbading er bruk til behandling av revmatiske sykdommer. Men undersøkelser viser at man ikke kan måle noen objektiv bedring, sier Maja-Lisa Løchen, som er professor i forebyggende medisin ved UiT Norges arktiske universitet.

Til universitetets magasin Labyrint forteller Løchen at det er gjort mange undersøkelser om idrettsutøveres bruk av isbading for å restituere kroppen etter konkurranser. Heller ikke her er det målbare medisinske effekter.

Se bildet større

Isbading Adventfjorden i januar. En frisk fornøyelse. FOTO: Privat

Infarkt og blodpropp

I Storbritannia er det mellom 400 og 1000 dødsfall hvert år blant personer som svømmer i kaldt vann. Hjerteinfarkt og hjerneslag på grunn av plutselig blodpropp, er dødsårsak.
I Kina mener forskerne at isbading påfører kroppen en intens stressituasjon som sårbare organer som hjerne og hjerte blir utsatt for. Store mengder adrenalin og andre stressmarkører strømmer plutselig ut i kroppen.

– Man kan besvime av det store sjokket kroppen utsettes for, derfor må man ikke bade alene. Vi anbefaler heller ikke isbading til folk med hjertesykdom, siden det kan utløse infarkt, sier Løchen til Labyrint. Samtidig påpeker hun at bad i kaldt vann neppe er helseskadelig for friske folk.

På alvor

I Longyearbyen tar man isbading på alvor, og har satt opp regler:

– Vi bader aldri alene. Alkohol før isbading er forbudt. Målet med isbading er å ha det gøy, og vi har faktisk en viktig paragraf i loven vår: Det er ikke lov å dø, sier Stein-Ove Johannessen.

Selv har han kun positiv erfaring med å bade i ned til minusgrader i vannet. Det er sosialt, her er mye latter og kroppen virker mer opplagt etterpå.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!