Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Farlig fornøyelse

Forskere advarer: Isbaderne på Svalbard er oppmerksom på sjokket, men legger samtidig vekt på helsegevinst og livsglede.

Farlig fornøyelse

Isbading gir glede, en slags lykkerus, sier en av Svalbards største isbadeentusiaster, selv om forskere mener faren for å dø er stor.

Tekst:

Publisert:

– Vi vet at sjokket som kroppen påføres kan være skadelig. Men vi følger klare regler og ser stor helsegevinst og økt livskvalitet gjennom gleden isbading gir, sier isbader Stein-Ove Johannessen som leder Sjøsprøyt isbadeforening.

Aktiviteten har ligget litt nede den siste tiden, og det hele har gått litt opp og ned siden starten i 2012. Det siste året har det hovedsakelig blitt mer en familieting, og ungene på åtte og tolv er rekruttert som isbadere. Men nå når solen er tilbake, satser vi på økt aktivitet og at det igjen bli plask og hvin på den faste badeplassen i småbåthavna.

Undersøkelser

Ny forskning fra Kina og Finland gir et litt skremmende bilde av isbading. I Kina slår man fast at isbadere har dobbelt så høy sjanse for å dø av hjerteinfarkt og hjerneslag, enn den generelle befolkningen.

I Finland ble ti friske vintersvømmere undersøkt over lang tid, og kroppen endret seg hverken til det verre eller bedre.

– Isbading er bruk til behandling av revmatiske sykdommer. Men undersøkelser viser at man ikke kan måle noen objektiv bedring, sier Maja-Lisa Løchen, som er professor i forebyggende medisin ved UiT Norges arktiske universitet.

Til universitetets magasin Labyrint forteller Løchen at det er gjort mange undersøkelser om idrettsutøveres bruk av isbading for å restituere kroppen etter konkurranser. Heller ikke her er det målbare medisinske effekter.

Se bildet større

Isbading Adventfjorden i januar. En frisk fornøyelse. FOTO: Privat

Infarkt og blodpropp

I Storbritannia er det mellom 400 og 1000 dødsfall hvert år blant personer som svømmer i kaldt vann. Hjerteinfarkt og hjerneslag på grunn av plutselig blodpropp, er dødsårsak.
I Kina mener forskerne at isbading påfører kroppen en intens stressituasjon som sårbare organer som hjerne og hjerte blir utsatt for. Store mengder adrenalin og andre stressmarkører strømmer plutselig ut i kroppen.

– Man kan besvime av det store sjokket kroppen utsettes for, derfor må man ikke bade alene. Vi anbefaler heller ikke isbading til folk med hjertesykdom, siden det kan utløse infarkt, sier Løchen til Labyrint. Samtidig påpeker hun at bad i kaldt vann neppe er helseskadelig for friske folk.

På alvor

I Longyearbyen tar man isbading på alvor, og har satt opp regler:

– Vi bader aldri alene. Alkohol før isbading er forbudt. Målet med isbading er å ha det gøy, og vi har faktisk en viktig paragraf i loven vår: Det er ikke lov å dø, sier Stein-Ove Johannessen.

Selv har han kun positiv erfaring med å bade i ned til minusgrader i vannet. Det er sosialt, her er mye latter og kroppen virker mer opplagt etterpå.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!