Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Farger fart og folklore

42 unge og voksne artister deltok på årets kulturutveksling fra Barentsburg. FOTO: Ole Magnus Rapp

Farger fart og folklore

«Magisk» var publikums dom. Barentsburgs kulturliv imponerte igjen og satte selv punktum med «Simply the best».

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.06.2016 kl 11:21

Årets kulturutveksling vil bli husket for høyt tempo, raske sceneskifter, farger og meningsfullt innhold fremført av sjarmerende og dyktige aktører.

Forrige helg besøkte Longyearbyen Barentsburg med forestilling, sang og show.

Sist helg var naboene på besøk her. Slik har de to nabobyene fått vist frem sitt kultur- og idrettsliv siden mellomkrigstiden.

Gode venner

Det er holdt varme bånd mellom bosetningene uavhengig av storpolitisk uenighet og kald krig.

– Vi har forberedt oss lenge på dette. Det er gledelig for oss å få komme hit å opptre. Applausen fra gode venner varmer, sa Katrina Sjabratskij en av kulturlederne i Barentsburg. Hun opptrådte selv i flere nummer, og Tina Turners «Simply the best» sammen med kollega Valerij Norkin på gitar kommer publikum neppe til å glemme.

42 artister stilte opp i år, fra gruveveteraner på bass og trommer til det unge paret på seks som mestret folkedans sammen. Kostymene var imponerende, spesielt når en vet at alt er sydd lokalt i Barentsburg.

Livet i kullbyen

De fargerike og taktfaste kvinnene med treskjeer vil også bli husket, eller de stødige rulleskøytedanserne, barnas tradisjonelle folkedanser og Barentsburg Band som også fremførte moderne urfolksmusikk av høy kvalitet.

Forestillingen startet med et utdrag fra oppsetningen «Snødronningen», og gikk over til å handle om livet i Barentsburg.

Kvalitet er et stikkord som gjelder hele forestillingen. Halvannen time gikk uten hvileskjær. Skal man sette fingeren på noe, så må det være at det var ledige stoler i salen.

Årets høydepunkt

Publikum ble tatt med gjennom kvinnedagen, den store seiersdagen og sommer i byen. Her var folklore og tradisjoner, tung militærsang, men også dagens hip-hop.

Musikken varierte fra det ur-russiske til det erke-amerikanske.

– En fantastisk forestilling som inneholdt alt. Dette overgikk mine forventninger med bravur. Rett og slett magisk, sa Kristin Furu Grøtting fra lokalstyret som takket alle 42 artistene fra Barentsburg, og inviterte på bankett i kulturhuset etter forestillingen.

Se bildet større

«Snødronningen» er en spennende barneforestilling med flotte drakter. Alle kostymene er laget lokalt i Barentsburg. FOTO: Ole Magnus Rapp

Se bildet større

De yngste på scenen var seks år, de eldste over 50. Soldatene i den Røde Arme har stor plass i russisk historie. FOTO: Ole Magnus Rapp

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!