Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Får superrask forbindelse med verden

Etter lang ventetid kan Ny-Ålesund være tilknyttet omverdenen gjennom en fiberoptisk sjøkabel neste høst. FOTO: Birger Amundsen

Får superrask forbindelse med verden

Forberedelsene med å legge sjøkabler fra Longyearbyen til Ny-Ålesund er i gang. Neste høst vil også Ny-Ålesund ha høyhastighetsforbindelse med omverdenen.

Tekst:

Publisert:

– Vi er i forhandlinger med to leverandører. Vi har mandat fra Kunnskapsdepartementet om å forhandle om å legge to kabler. Vi er ikke i mål, men vi nærmer oss, sier Helge Stranden, prosjektleder for fiberkabelen i Uninett AS.

Det første skrittet for å knytte Ny-Ålesund til fastlandskabelen ble tatt da regjeringen våren 2010 bevilget 60 millioner kroner til prosjektet i revidert nasjonalbudsjett. Daværende prosjektleder i Uninett mente kabelen alt kunne legges i 2011 og være i drift i 2012-2013. Siden den gang har planleggingen gått svært sakte framover.

Arbeidet ledes av Uninett i Trondheim, som er eid av Kunnskapsdepartementet. Uninett leverer nett og nettjenester til universiteter, høyskoler og forskningsinstitusjoner.

Sannsynligvis to kabler

Helge Stranden har nettopp overtatt som prosjektleder, og var tidligere i uken innom Ny-Ålesund for å orientere seg. Tirsdag hadde han møte med Sysselmannen om prosjektet.

Stranden gjør det klart at det ikke er tatt en endelig beslutning om å legge to kabler, og at bevilgningen fra 2010 kun gjelder én kabel. Samtidig er det klart at skal det først brukes penger på høyhastighets dataforbindelse til Ny-Ålesund, er én kabel lite fornuftig. To kabler sikrer datastrømmen på en langt bedre måte, ikke minst fordi brudd i sjøkabelen ikke lar seg reparere i en håndvending.

Stranden sier at begge kablene i så fall vil bli lagt på yttersiden av Prins Karls Forland, den langstrakte øya mellom Isfjorden og Kongsfjorden.

– Å legge én av kablene gjennom Forlandsundet er ikke lenger aktuelt. Årsaken er det grunne området rundt Sars­tangen, og at en hvalrosskoloni holder til der, sier han.

Geodesistasjon

I dag går all teletrafikk mellom Longyearbyen og Ny-Ålesund over en linkstasjon på fjellet Vegvaktaren i Kongsvegpasset. Hastigheten på datastrømmen holder ikke mål etter dagens krav, og stasjonen vil bli nedlagt om det legges to kabler. Hvis ikke, vil den bli holdt i beredskap.

Kravet om en bedre dataforbindelse henger først og fremst sammen med byggingen av en ny geodesistasjon for Statens kartverk på Brandalpynten, like utenfor Ny-Ålesund. Stasjonen er et prestisjeprosjekt til over 200 millioner kroner, og skal etter planen være i drift i 2018.

Kabelen legges neste år

Den 270 kilometer lange kabel­traseen vil bli kartlagt i løpet av sommeren, for å sikre at den ikke kommer i konflikt med eventuelle sunkne skip og andre kulturminner på sjøbunnen.

Kabelen, eller høyst sannsynlig kablene, vil bli lagt sommeren 2014 og tilkobles på land i løpet av høsten. Kabelen er kraftig armert, 2,5-3 centimeter i diameter og inneholder 24 fibre. Det vil gi Ny-Ålesund flere hundre ganger raskere nett enn i dag. Om alt går etter planen, vil dette kunne være på plass i løpet av seinhøsten neste år.

Se bildet større

Helge Stranden er prosjektleder i Uninett for fiberkabelen til Ny-Ålesund. FOTO: Birger Amundsen

Faktaboks

Fiberkabler

To fiberkabler ble lagt på sjøbunnen mellom Longyearbyen og fastlands-Norge i 2003. Den ble tatt i bruk året etter.

Kablene eies av Norsk Romsenter. Uninett og Telenor har leieavtale med romsenteret. Telenor har i tillegg driftsansvaret.

Ny-Ålesund-kablene knyttes til fastlandskablene på Hotellneset.

Kablene legges i 2014. Den ene vil tas i land på Brandalpynten, den andre ved marinlaboratoriet.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!