Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Får superrask forbindelse med verden

Etter lang ventetid kan Ny-Ålesund være tilknyttet omverdenen gjennom en fiberoptisk sjøkabel neste høst. FOTO: Birger Amundsen

Får superrask forbindelse med verden

Forberedelsene med å legge sjøkabler fra Longyearbyen til Ny-Ålesund er i gang. Neste høst vil også Ny-Ålesund ha høyhastighetsforbindelse med omverdenen.

– Vi er i forhandlinger med to leverandører. Vi har mandat fra Kunnskapsdepartementet om å forhandle om å legge to kabler. Vi er ikke i mål, men vi nærmer oss, sier Helge Stranden, prosjektleder for fiberkabelen i Uninett AS.

Det første skrittet for å knytte Ny-Ålesund til fastlandskabelen ble tatt da regjeringen våren 2010 bevilget 60 millioner kroner til prosjektet i revidert nasjonalbudsjett. Daværende prosjektleder i Uninett mente kabelen alt kunne legges i 2011 og være i drift i 2012-2013. Siden den gang har planleggingen gått svært sakte framover.

Arbeidet ledes av Uninett i Trondheim, som er eid av Kunnskapsdepartementet. Uninett leverer nett og nettjenester til universiteter, høyskoler og forskningsinstitusjoner.

Sannsynligvis to kabler

Helge Stranden har nettopp overtatt som prosjektleder, og var tidligere i uken innom Ny-Ålesund for å orientere seg. Tirsdag hadde han møte med Sysselmannen om prosjektet.

Stranden gjør det klart at det ikke er tatt en endelig beslutning om å legge to kabler, og at bevilgningen fra 2010 kun gjelder én kabel. Samtidig er det klart at skal det først brukes penger på høyhastighets dataforbindelse til Ny-Ålesund, er én kabel lite fornuftig. To kabler sikrer datastrømmen på en langt bedre måte, ikke minst fordi brudd i sjøkabelen ikke lar seg reparere i en håndvending.

Stranden sier at begge kablene i så fall vil bli lagt på yttersiden av Prins Karls Forland, den langstrakte øya mellom Isfjorden og Kongsfjorden.

– Å legge én av kablene gjennom Forlandsundet er ikke lenger aktuelt. Årsaken er det grunne området rundt Sars­tangen, og at en hvalrosskoloni holder til der, sier han.

Geodesistasjon

I dag går all teletrafikk mellom Longyearbyen og Ny-Ålesund over en linkstasjon på fjellet Vegvaktaren i Kongsvegpasset. Hastigheten på datastrømmen holder ikke mål etter dagens krav, og stasjonen vil bli nedlagt om det legges to kabler. Hvis ikke, vil den bli holdt i beredskap.

Kravet om en bedre dataforbindelse henger først og fremst sammen med byggingen av en ny geodesistasjon for Statens kartverk på Brandalpynten, like utenfor Ny-Ålesund. Stasjonen er et prestisjeprosjekt til over 200 millioner kroner, og skal etter planen være i drift i 2018.

Kabelen legges neste år

Den 270 kilometer lange kabel­traseen vil bli kartlagt i løpet av sommeren, for å sikre at den ikke kommer i konflikt med eventuelle sunkne skip og andre kulturminner på sjøbunnen.

Kabelen, eller høyst sannsynlig kablene, vil bli lagt sommeren 2014 og tilkobles på land i løpet av høsten. Kabelen er kraftig armert, 2,5-3 centimeter i diameter og inneholder 24 fibre. Det vil gi Ny-Ålesund flere hundre ganger raskere nett enn i dag. Om alt går etter planen, vil dette kunne være på plass i løpet av seinhøsten neste år.

Se bildet større

Helge Stranden er prosjektleder i Uninett for fiberkabelen til Ny-Ålesund. FOTO: Birger Amundsen

Faktaboks

Fiberkabler

To fiberkabler ble lagt på sjøbunnen mellom Longyearbyen og fastlands-Norge i 2003. Den ble tatt i bruk året etter.

Kablene eies av Norsk Romsenter. Uninett og Telenor har leieavtale med romsenteret. Telenor har i tillegg driftsansvaret.

Ny-Ålesund-kablene knyttes til fastlandskablene på Hotellneset.

Kablene legges i 2014. Den ene vil tas i land på Brandalpynten, den andre ved marinlaboratoriet.

Siste nytt i Nyheter

Vil utrede kabel

Alternativ til kull som energiforsyning.

Høringen pågår nå

Svalbardsamfunnet gir Stortinget tilbakemeldinger på Svalbardmeldingen.

Får syv millioner

En uke før statsbudsjettet legges fram den 6. oktober kommer justis og beredskapsminister Anders Anundsen med en hyggelig lekkasje.

Svalbard i grønt selskap

Svalbard er nominert på listen «Top 100 Green Destinations», en samling av de 100 beste, grønne destinasjonene i verden.

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!