Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Får strengere våpenkrav

Stig Kristiansen på Sportscenteret og Ingeniør G. Paulsen er de eneste som har lov til å selge og leie ut våpen i Longyearbyen i dag. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Får strengere våpenkrav

Forslaget til ny turistforskrift strammer inn kravene til våpenutleie. Stig Kristiansen på Sportscenteret håper ikke mer ansvar flyttes over på ham.

Tekst:

Publisert:

I dag har utleiere av turutstyr bare ansvar for at det de leier ut er i god stand. I den nye turistforskriften foreslår Justisdepartementet å legge til at at de som leier ut våpen også må forsikre seg om at leietakeren har tilstrekkelig våpenkunnskap og er skikket til å bære våpen. Om de er usikre, kan de nekte å leie ut våpen.

Departementet foreslår at våpenkunnskapen kan kontrolleres med våpenkort, jegerbevis, godkjent skyteutdanning eller på annen måte.

Et supplement
Endringsforslaget i turistforskriften kommer som et supplement til våpenloven.

– Man vurderer en praktisk side av utleiet. Dette knytter seg ikke direkte til vilkårene i våpenloven, men at de som er på stedet kan vurdere om en person er skikket utover det som blir dokumentert, sier juridisk rådgiver Magnus Rognhaug hos Sysselmannen.

Et eksempel kan være at en person legger fram våpenkort, og etter retningslinjer da formelt kan leie våpen, men er tydelig beruset. Da skal utleier nekte ham eller henne våpen.

– Det er en sikkerhetsventil slik at utleier skal kunne nekte, selv om det kan dokumenteres at vilkårene for erverv etter våpenloven i utgangspunktet er oppfylt, sier Rognhaug.

Ønsker klarere lovtekst
Daglig leder Stig Kristiansen på Sportscenteret håper ikke myndighetene nå forsøker å dytte mer ansvar over på ham som utleier.

– En person kan ha papirene i orden og være edruelig når han leier våpenet, men rulle i en grøft på kvelden. Det kan ikke jeg kontrollere, sier han.

I 2009 strammet Sysselmannen inn på våpenutleie i Longyearbyen. Da trakk de tilbake tillatelsen til utleie av våpen for flere firmaer i byen med umiddelbar virkning. Årsaken var at Sysselmannen fant ut at de ikke har hjemmel for å tillate våpenutleie. De innførte da en midlertidig ordning, med at kun godkjente våpenforhandlere får leie ut våpen.

Fremdeles forholder utleierne seg til den midlertidige ordningen.

Kristiansen ønsker en klarere lovtekst å forholde seg til.

– Jeg savner en lovtekst som sier at dette må du ha for å leie våpen, har du ikke det så får du ikke leie. Jeg føler det hviler stort ansvar for meg som butikkeier i dag, sier han.

Nå spør Sportscenteret kunder om de har våpenkort, våpenpass, eller tjenestebevis fra forsvaret eller politi. De som ikke har det, blir sendt til Sysselmannen for å få en attest på at de er skikket til å ha våpen.

– Det har heldigvis ikke vært noen ulykker med folk som har leid våpen. Men jeg kommer til å føle meg like håpløs om en mann blir spist av bjørn fordi jeg ikke lånte ham børse. Det er et toegga sverd, sier Kristiansen.

I sesongen har han til enhver tid leid ut mellom 15 og 20 våpen.

Jobber med retningslinjer
Ordningen med utleie av våpen på Svalbard er tema nå som Justisdepartementet arbeider med en ny våpenlov, men det tar tid før den blir klar.

I mellomtiden arbeider Sysselmannen med retningslinjer for isbjørnbeskyttelse og bruk av skremmemidler, derunder utleie. Rognhaug regner med at de har et utkast klart til våren.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!