Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Får strengere våpenkrav

Stig Kristiansen på Sportscenteret og Ingeniør G. Paulsen er de eneste som har lov til å selge og leie ut våpen i Longyearbyen i dag. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Får strengere våpenkrav

Forslaget til ny turistforskrift strammer inn kravene til våpenutleie. Stig Kristiansen på Sportscenteret håper ikke mer ansvar flyttes over på ham.

I dag har utleiere av turutstyr bare ansvar for at det de leier ut er i god stand. I den nye turistforskriften foreslår Justisdepartementet å legge til at at de som leier ut våpen også må forsikre seg om at leietakeren har tilstrekkelig våpenkunnskap og er skikket til å bære våpen. Om de er usikre, kan de nekte å leie ut våpen.

Departementet foreslår at våpenkunnskapen kan kontrolleres med våpenkort, jegerbevis, godkjent skyteutdanning eller på annen måte.

Et supplement
Endringsforslaget i turistforskriften kommer som et supplement til våpenloven.

– Man vurderer en praktisk side av utleiet. Dette knytter seg ikke direkte til vilkårene i våpenloven, men at de som er på stedet kan vurdere om en person er skikket utover det som blir dokumentert, sier juridisk rådgiver Magnus Rognhaug hos Sysselmannen.

Et eksempel kan være at en person legger fram våpenkort, og etter retningslinjer da formelt kan leie våpen, men er tydelig beruset. Da skal utleier nekte ham eller henne våpen.

– Det er en sikkerhetsventil slik at utleier skal kunne nekte, selv om det kan dokumenteres at vilkårene for erverv etter våpenloven i utgangspunktet er oppfylt, sier Rognhaug.

Ønsker klarere lovtekst
Daglig leder Stig Kristiansen på Sportscenteret håper ikke myndighetene nå forsøker å dytte mer ansvar over på ham som utleier.

– En person kan ha papirene i orden og være edruelig når han leier våpenet, men rulle i en grøft på kvelden. Det kan ikke jeg kontrollere, sier han.

I 2009 strammet Sysselmannen inn på våpenutleie i Longyearbyen. Da trakk de tilbake tillatelsen til utleie av våpen for flere firmaer i byen med umiddelbar virkning. Årsaken var at Sysselmannen fant ut at de ikke har hjemmel for å tillate våpenutleie. De innførte da en midlertidig ordning, med at kun godkjente våpenforhandlere får leie ut våpen.

Fremdeles forholder utleierne seg til den midlertidige ordningen.

Kristiansen ønsker en klarere lovtekst å forholde seg til.

– Jeg savner en lovtekst som sier at dette må du ha for å leie våpen, har du ikke det så får du ikke leie. Jeg føler det hviler stort ansvar for meg som butikkeier i dag, sier han.

Nå spør Sportscenteret kunder om de har våpenkort, våpenpass, eller tjenestebevis fra forsvaret eller politi. De som ikke har det, blir sendt til Sysselmannen for å få en attest på at de er skikket til å ha våpen.

– Det har heldigvis ikke vært noen ulykker med folk som har leid våpen. Men jeg kommer til å føle meg like håpløs om en mann blir spist av bjørn fordi jeg ikke lånte ham børse. Det er et toegga sverd, sier Kristiansen.

I sesongen har han til enhver tid leid ut mellom 15 og 20 våpen.

Jobber med retningslinjer
Ordningen med utleie av våpen på Svalbard er tema nå som Justisdepartementet arbeider med en ny våpenlov, men det tar tid før den blir klar.

I mellomtiden arbeider Sysselmannen med retningslinjer for isbjørnbeskyttelse og bruk av skremmemidler, derunder utleie. Rognhaug regner med at de har et utkast klart til våren.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!