Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Får skipe Svea-kull i vinter

Sysselmannen tillater at det fraktes kull fra Svea fram til 15. februar. FOTO: Birger Amundsen

Får skipe Svea-kull i vinter

Til tross for kritiske innsigelser fra Kyst-direktoratet gir Sysselmannen Store Norske tillatelse til å skipe kull i januar og februar.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Etter møte hos Sysselmannen onsdag får Store Norske tillatelse til å skipe kull fra Svea fram til 15. februar neste år. Til sammen er det snakk om åtte skipslaster med fartøyene «Franklin» og «Baffin», opprinnelig bygd for et kanadisk rederi, med høyeste isklasse.

Risikoanalyse
Kystdirektoratet er kritisk til risikoanalysen Store Norske har fått utarbeidet om vinterseiling til Svea av Norsk Marinteknisk Forskningsinstitutt (Marintek). Det gjelder særlig oljevernberedskapen i en tid på året hvor det normalt ikke foregår skiping av kull. Årsaken til at Store Norske vil forlenge skipningssesongen er den økonomiske situasjonen gruveselskapet har havnet i etter brannen i Svea Nord.

«Det fremkommer ikke av Marintek sin rapport hvordan sannsynligheten for uønskede hendelser er beregnet. Konsekvenssiden er gjengitt som størrelsen på eventuelle utslipp uten at dette er nærmere forklart. Erfaringsmessig er det nødvendigvis ikke korrelasjon mellom størrelsen på et utslipp og konsekvensene av det. Selv små akutte utslipp kan gi store negative miljøkonsekvenser dersom utslipp når områder med stor miljøfølsomhet overfor utslippet. Generelt kan det sies at miljøsårbarheten i det aktuelle fjordområdet er lavere i vinterhalvåret enn om sommeren. Ut fra det kunnskapsgrunnlaget som vi besitter om det aktuelle farvannet, vil ringsel og isbjørn være de artene som vil være mest utsatt ved en akutt oljeforurensing om vinteren. Faremoment forsterkes ved at olje kan akkumuleres i is og spres ukontrollert når isen smelter. Erfaringsmessig forvitres olje i is svært langsomt slik at olje som blir frigjort når isen smelter vil fremstå som “fersk”.»

Operativ bøye og lykter
«Vi kan konkludere med at SNSG (Store Norske Spitsbergen Grubekompani) sin oljevernberedskap i Van Mijenfjorden ikke er dimensjonert for vinterhalvåret og neppe lar seg realisere innenfor selskapets ønske om seiling inneværende vintersesong», skriver Kystdirektoratet i sin vurdering til Sysselmannen.

Direktoratet peker på at det er sterk tidevannstrøm i Akselsundet, noe som kan medføre at eventuell drivis settes i bevegelse og «påvirke manøveregenskapene til skip og øke faren for at råk etablert i regulert led» flytter på seg.
Direktoratet krever fullt operative lykter og navigasjonsbøyer i farvannet, og lar det være opp til Sysselmannen å avgjøre om risikoen er akseptabel siden det kun er snakk om åtte seilaser.

Krever oljevernøvelse
Under møtet onsdag krevde Sysselmannen at Store Norske må gjennomføre en oljevernøvelse i løpet av januar hvor lenser blir prøvd og hvor begge slepebåtene i Svea deltar.
– Vi krever også at lysbøyene i Akselsundet skal være ute hele tiden og at slepebåten skal gå ut og sjekke at bøya ligger i posisjon og har lys. Vi krever også at de har en reservebøye tilgjengelig i tilfelle bøya blir tatt av is, sier Sysselmannens miljøvernsjef Rune Bergstrøm.
Bergstrøm sier at møtet med Store Norske var konstruktivt og at selskapet vil få seilingstillatelse slik forholdene nå er. Skulle det bli tung drivis i Bellsund vil båtene uansett bli liggende og vente på bedre forhold.

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!