Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Får sitt navn på Svalbard-land

Kong Harald V, her under minnemarkeringen for Kings Bay-ulykka i fjor, har fått den østlige delen av Nordaustlandet oppkalt etter seg. FOTO: Birger Amundsen

Får sitt navn på Svalbard-land

Kong Harald V har, i likhet med sin far og bestefar, fått et landområde på Svalbard oppkalt etter seg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.09.2013 kl 18:17

Det er Norsk Polarinstitutt som sørger for å sette navn på landområder på Svalbard. Den 15. september ble det bestemt at den østlige delen av Nordaustlandet skal ha navnet Harald V land, melder NRK.

Nordaustlandet er Svalbards nest største øy. De andre delene av øya har navnene Gustav Adolf Land, Gustav V Land, Prins Oscars Land og Orvin Land. Kong Haralds far og bestefar har også satt sine navnepreg på Svalbard. Kong Haakon VII fikk navnet sitt på et område nordvest på Spitsbergen allerede i 1915, og Olav V Land er navnet på det østligste området på den samme øya.

Kong Harald V Land er et område på om lag 6.500 kvadratkilometer. Området er i all hovedsak dekket av ei stor iskappe, og omfatter størstedelen av Austfonna, den største isbreen på Svalbard og en av Europas største.

Direktør i Norsk Polarinstitutt, Jan-Gunnar Winther, forteller at det er mer enn is på Harald V Land.
– Det er mye dyreliv der, blant annet isbjørn og sel. Og området blir i stor grad brukt til klimaforsking. Både norske og internasjonale forskere har vært i området og studert isforholdene, og blant annet rekonstruert klimaet fra tidligere tider, sier Winther til NRK.

I august var kong Harald på privat besøk på Svalbard for første gang. Han hadde ikke noe offisielt program. Målet var å bli bedre kjent med natur og miljø, og han besøkte blant annet Rossøya. Men området som nå bærer hans navn ble ikke besøkt.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!