Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Får sitt navn på Svalbard-land

Kong Harald V, her under minnemarkeringen for Kings Bay-ulykka i fjor, har fått den østlige delen av Nordaustlandet oppkalt etter seg. FOTO: Birger Amundsen

Får sitt navn på Svalbard-land

Kong Harald V har, i likhet med sin far og bestefar, fått et landområde på Svalbard oppkalt etter seg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.09.2013 kl 18:17

Det er Norsk Polarinstitutt som sørger for å sette navn på landområder på Svalbard. Den 15. september ble det bestemt at den østlige delen av Nordaustlandet skal ha navnet Harald V land, melder NRK.

Nordaustlandet er Svalbards nest største øy. De andre delene av øya har navnene Gustav Adolf Land, Gustav V Land, Prins Oscars Land og Orvin Land. Kong Haralds far og bestefar har også satt sine navnepreg på Svalbard. Kong Haakon VII fikk navnet sitt på et område nordvest på Spitsbergen allerede i 1915, og Olav V Land er navnet på det østligste området på den samme øya.

Kong Harald V Land er et område på om lag 6.500 kvadratkilometer. Området er i all hovedsak dekket av ei stor iskappe, og omfatter størstedelen av Austfonna, den største isbreen på Svalbard og en av Europas største.

Direktør i Norsk Polarinstitutt, Jan-Gunnar Winther, forteller at det er mer enn is på Harald V Land.
– Det er mye dyreliv der, blant annet isbjørn og sel. Og området blir i stor grad brukt til klimaforsking. Både norske og internasjonale forskere har vært i området og studert isforholdene, og blant annet rekonstruert klimaet fra tidligere tider, sier Winther til NRK.

I august var kong Harald på privat besøk på Svalbard for første gang. Han hadde ikke noe offisielt program. Målet var å bli bedre kjent med natur og miljø, og han besøkte blant annet Rossøya. Men området som nå bærer hans navn ble ikke besøkt.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!