Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Får sitt navn på Svalbard-land

Kong Harald V, her under minnemarkeringen for Kings Bay-ulykka i fjor, har fått den østlige delen av Nordaustlandet oppkalt etter seg. FOTO: Birger Amundsen

Får sitt navn på Svalbard-land

Kong Harald V har, i likhet med sin far og bestefar, fått et landområde på Svalbard oppkalt etter seg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.09.2013 kl 18:17

Det er Norsk Polarinstitutt som sørger for å sette navn på landområder på Svalbard. Den 15. september ble det bestemt at den østlige delen av Nordaustlandet skal ha navnet Harald V land, melder NRK.

Nordaustlandet er Svalbards nest største øy. De andre delene av øya har navnene Gustav Adolf Land, Gustav V Land, Prins Oscars Land og Orvin Land. Kong Haralds far og bestefar har også satt sine navnepreg på Svalbard. Kong Haakon VII fikk navnet sitt på et område nordvest på Spitsbergen allerede i 1915, og Olav V Land er navnet på det østligste området på den samme øya.

Kong Harald V Land er et område på om lag 6.500 kvadratkilometer. Området er i all hovedsak dekket av ei stor iskappe, og omfatter størstedelen av Austfonna, den største isbreen på Svalbard og en av Europas største.

Direktør i Norsk Polarinstitutt, Jan-Gunnar Winther, forteller at det er mer enn is på Harald V Land.
– Det er mye dyreliv der, blant annet isbjørn og sel. Og området blir i stor grad brukt til klimaforsking. Både norske og internasjonale forskere har vært i området og studert isforholdene, og blant annet rekonstruert klimaet fra tidligere tider, sier Winther til NRK.

I august var kong Harald på privat besøk på Svalbard for første gang. Han hadde ikke noe offisielt program. Målet var å bli bedre kjent med natur og miljø, og han besøkte blant annet Rossøya. Men området som nå bærer hans navn ble ikke besøkt.

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!