Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Får redde, men ikke øve

Flyplassjef Arnfinn V. Elvertrø søker dispensasjon for å ha redningsøvelser med luftputebåten i Svea. FOTO: Birger Amundsen

Får redde, men ikke øve

Redningsmannskapet på flyplassen i Svea har lov til å bruke luftputebåt når det smeller. Men de får ikke lov å øve.

Tekst:

Publisert:

I fjor slo Luftfartstilsynet fast at redningsberedskapen ved Svea flyplass ikke var god nok. Det gjaldt spesielt Braganzavågen og den innerste delen av Van Mijenfjorden, som er våtområder hvor det ikke er mulig å komme til med kjøretøy eller båt.

Store Norske investerte dermed i det eneste alternativet: En luftputebåt.

Selv om regjeringen nylig la ned forbud mot slike fartøy, har Store Norske likevel fortsatt tillatelse til å bruke luftputebåten hvis det skjer en ulykke. Paradokset er at de ikke lenger har tillatelse til å øve.

– Når det handler om livreddende beredskap, er det et must å øve. Ellers har ikke båten noe hensikt i det hele tatt, sier flyplassjef Arnfinn V. Elvertrø.

Båten kom i oktober og hadde en prislapp på i underkant av 350.000 kroner. Store Norske har bare hatt anledning til én testtur i oktober i forbindelse med opplæring av mannskapet. Rundt ti personer fra brann- og redningstjenesten og HMS-avdelingen er sertifisert.

Luftputebåten er tenkt brukt i den lyse årstiden når områdene øst, sør og sørvest for Svea flyplass er våtområder: mudder, gjørme og grunt vann. Når det er is, kan man bruke snøskuter under en eventuell redningsaksjon.

Alternativet til luftputebåt er å ha et helikopter stasjonert i Svea sommerstid, men det er et dyrt alternativ. Elvertrø håper at de fortsatt kan øve med båten til tross for forbudet.

– Vi er i gang med arbeidet for å søke dispensasjon fra Sysselmannen, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!