Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Får redde, men ikke øve

Flyplassjef Arnfinn V. Elvertrø søker dispensasjon for å ha redningsøvelser med luftputebåten i Svea. FOTO: Birger Amundsen

Får redde, men ikke øve

Redningsmannskapet på flyplassen i Svea har lov til å bruke luftputebåt når det smeller. Men de får ikke lov å øve.

I fjor slo Luftfartstilsynet fast at redningsberedskapen ved Svea flyplass ikke var god nok. Det gjaldt spesielt Braganzavågen og den innerste delen av Van Mijenfjorden, som er våtområder hvor det ikke er mulig å komme til med kjøretøy eller båt.

Store Norske investerte dermed i det eneste alternativet: En luftputebåt.

Selv om regjeringen nylig la ned forbud mot slike fartøy, har Store Norske likevel fortsatt tillatelse til å bruke luftputebåten hvis det skjer en ulykke. Paradokset er at de ikke lenger har tillatelse til å øve.

– Når det handler om livreddende beredskap, er det et must å øve. Ellers har ikke båten noe hensikt i det hele tatt, sier flyplassjef Arnfinn V. Elvertrø.

Båten kom i oktober og hadde en prislapp på i underkant av 350.000 kroner. Store Norske har bare hatt anledning til én testtur i oktober i forbindelse med opplæring av mannskapet. Rundt ti personer fra brann- og redningstjenesten og HMS-avdelingen er sertifisert.

Luftputebåten er tenkt brukt i den lyse årstiden når områdene øst, sør og sørvest for Svea flyplass er våtområder: mudder, gjørme og grunt vann. Når det er is, kan man bruke snøskuter under en eventuell redningsaksjon.

Alternativet til luftputebåt er å ha et helikopter stasjonert i Svea sommerstid, men det er et dyrt alternativ. Elvertrø håper at de fortsatt kan øve med båten til tross for forbudet.

– Vi er i gang med arbeidet for å søke dispensasjon fra Sysselmannen, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!