Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Får redde, men ikke øve

Flyplassjef Arnfinn V. Elvertrø søker dispensasjon for å ha redningsøvelser med luftputebåten i Svea. FOTO: Birger Amundsen

Får redde, men ikke øve

Redningsmannskapet på flyplassen i Svea har lov til å bruke luftputebåt når det smeller. Men de får ikke lov å øve.

I fjor slo Luftfartstilsynet fast at redningsberedskapen ved Svea flyplass ikke var god nok. Det gjaldt spesielt Braganzavågen og den innerste delen av Van Mijenfjorden, som er våtområder hvor det ikke er mulig å komme til med kjøretøy eller båt.

Store Norske investerte dermed i det eneste alternativet: En luftputebåt.

Selv om regjeringen nylig la ned forbud mot slike fartøy, har Store Norske likevel fortsatt tillatelse til å bruke luftputebåten hvis det skjer en ulykke. Paradokset er at de ikke lenger har tillatelse til å øve.

– Når det handler om livreddende beredskap, er det et must å øve. Ellers har ikke båten noe hensikt i det hele tatt, sier flyplassjef Arnfinn V. Elvertrø.

Båten kom i oktober og hadde en prislapp på i underkant av 350.000 kroner. Store Norske har bare hatt anledning til én testtur i oktober i forbindelse med opplæring av mannskapet. Rundt ti personer fra brann- og redningstjenesten og HMS-avdelingen er sertifisert.

Luftputebåten er tenkt brukt i den lyse årstiden når områdene øst, sør og sørvest for Svea flyplass er våtområder: mudder, gjørme og grunt vann. Når det er is, kan man bruke snøskuter under en eventuell redningsaksjon.

Alternativet til luftputebåt er å ha et helikopter stasjonert i Svea sommerstid, men det er et dyrt alternativ. Elvertrø håper at de fortsatt kan øve med båten til tross for forbudet.

– Vi er i gang med arbeidet for å søke dispensasjon fra Sysselmannen, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!