Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Får ny vernestatus

 

Får ny vernestatus

Fire nye steder på Svalbard får i dag internasjonal status som Ramsar-område. 

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.06.2011 kl 07:00

De fire stedene er Bjørnøya, Hopen, Sørkapp og deler av Nordenskiöldkysten. Ramsarkonvensjonen er en global avtale om vern av våtmarker som ble utarbeidet i byen Ramsar i Iran 2. februar 1971. Norge var i 1974 et av de første landene som ratifiserte våtmarkskonvensjonen. Opprinnelig konsentrerte den seg om å ivareta våtmarker som leveområde spesielt for vannfugler. Etter hvert har målsettingene blitt utvidet, og i dag ivaretar den våtmarker i bred forstand; som leveområde for flora og fauna, og som viktig naturressurs for mange mennesker.

Ingen restriksjoner

Direktoratet for naturforvaltning foreslo i fjor de fire stedene på Svalbard, og nå har Ramsar-sekretariatet i Sveits tatt dem inn på lista. Den nye vernestatusen gir ingen nye restriksjoner for noen av områdene. Alle stedene har allerede en verneforskrift som fortsatt gjelder. Plasseringen på Ramsar-lista er først og fremst en internasjonal anerkjennelse av stedets verneverdier. Fra før har Svalbard fem slike Ramsar-områder. Disse er Dunøyane, Forlandsøyane, Gåsøyane, Isøyane og Kongsfjorden.

Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!