Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Får museumstomt på Sjøskrenten

LEDIG: Området nedenfor Forskningsparken er regulert til service og er et mulig alternativ for et luftskipsmuseum. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Får museumstomt på Sjøskrenten

Miljø- og nærings-utvalget går inn for at Stefano Poli får bygge et luftskipsmuseum på Sjøskrenten.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Italienske Stefano Poli ønsker å bygge museet sammen med landsmannen Roberto Sparapani. Museumsbygningen er planlagt å være rundt 500 kvadratmeter med en foreløpig kostnadsramme på fem millioner kroner.
I utgangspunktet ønsket Poli å bygge museet mellom Forskningsparken og Polarhotellet, men det får han ikke medhold i av Lokalstyret. Begrunnelsen er at dette området ikke er regulert for service- og industriformål.

Fortjente bedre
Derfor har Poli i stedet søkt om å få bygge på Sjøskrenten, nedenfor Forskningsparken, på andre siden av veien som går ned til avfallsanlegget. Området er i arealplanen regulert som fremtidig service-område. Søknaden støttes av Miljø- og næringsutvalget, som denne uka gikk enstemmig inn for å utarbeide en delplan for vestre del av Sjøskrenten, med formål å legge til rette for blant annet etablering av et luftskipsmuseum.
– Det er selvfølgelig bra at saken går videre. Jeg er egentlig ikke kresen, men det er mange som har ment at museet fortjente en bedre plassering, sier Poli.

Setter i gang
Han er imidlertid innstilt på å sette i gang byggingen så fort som mulig og har ikke tid til å vente på den nye arealplanen, et arbeid som begynner til vinteren.
– Jeg føler jeg har stått med betong i beina siden alle har vært på ferie. Nå kan jeg begynne å skissere bygget, lage en ordentlig prosjektbeskrivelse og sende offisielle brev, sier Poli.
Museet skal ta for seg ferden med luftskipet «Norge» i 1926 og «Italia» i 1928. Poli håper det blir et museum som på en nøytral måte formidler de dramatiske begivenhetene.

Trenger bidrag
Museet skal etter planen stå ferdig i 2008, 80 år etter at «Italia» havarerte, og også for å markere Det internasjonale polaråret 2007-2008.
Poli sier han er avhengig av at andre bidrar med bilder, informasjon og gjenstander. Han har allerede sendt ut brev til en rekke institusjoner hvor han legger fram planen.
– Hvor fint museet blir er avhengig av at folk vil bidra. Foreløpig har jeg fått veldig god respons, og det håper jeg vil fortsette, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!