Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Får museumstomt på Sjøskrenten

LEDIG: Området nedenfor Forskningsparken er regulert til service og er et mulig alternativ for et luftskipsmuseum. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Får museumstomt på Sjøskrenten

Miljø- og nærings-utvalget går inn for at Stefano Poli får bygge et luftskipsmuseum på Sjøskrenten.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Italienske Stefano Poli ønsker å bygge museet sammen med landsmannen Roberto Sparapani. Museumsbygningen er planlagt å være rundt 500 kvadratmeter med en foreløpig kostnadsramme på fem millioner kroner.
I utgangspunktet ønsket Poli å bygge museet mellom Forskningsparken og Polarhotellet, men det får han ikke medhold i av Lokalstyret. Begrunnelsen er at dette området ikke er regulert for service- og industriformål.

Fortjente bedre
Derfor har Poli i stedet søkt om å få bygge på Sjøskrenten, nedenfor Forskningsparken, på andre siden av veien som går ned til avfallsanlegget. Området er i arealplanen regulert som fremtidig service-område. Søknaden støttes av Miljø- og næringsutvalget, som denne uka gikk enstemmig inn for å utarbeide en delplan for vestre del av Sjøskrenten, med formål å legge til rette for blant annet etablering av et luftskipsmuseum.
– Det er selvfølgelig bra at saken går videre. Jeg er egentlig ikke kresen, men det er mange som har ment at museet fortjente en bedre plassering, sier Poli.

Setter i gang
Han er imidlertid innstilt på å sette i gang byggingen så fort som mulig og har ikke tid til å vente på den nye arealplanen, et arbeid som begynner til vinteren.
– Jeg føler jeg har stått med betong i beina siden alle har vært på ferie. Nå kan jeg begynne å skissere bygget, lage en ordentlig prosjektbeskrivelse og sende offisielle brev, sier Poli.
Museet skal ta for seg ferden med luftskipet «Norge» i 1926 og «Italia» i 1928. Poli håper det blir et museum som på en nøytral måte formidler de dramatiske begivenhetene.

Trenger bidrag
Museet skal etter planen stå ferdig i 2008, 80 år etter at «Italia» havarerte, og også for å markere Det internasjonale polaråret 2007-2008.
Poli sier han er avhengig av at andre bidrar med bilder, informasjon og gjenstander. Han har allerede sendt ut brev til en rekke institusjoner hvor han legger fram planen.
– Hvor fint museet blir er avhengig av at folk vil bidra. Foreløpig har jeg fått veldig god respons, og det håper jeg vil fortsette, sier han.

Siste nytt i Nyheter

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!