Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Får millioner til kullforskning

Kullet fra Lunckefjell-gruva skal under lupen. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Får millioner til kullforskning

Skal finne nye måter å bruke kull på.

Etter sommerferien i fjor startet diskusjonen i Store Norske. Kullprisene var lavere enn på lenge. Var det mulig å finne noen andre måter å tjene penger på?

– Vi skjønte at vi måtte se på om det går an å gjøre noe annet med kullet enn å sende det inn i kraftverk, sier Aleksander Askeland, som er direktør for produkt og performance i Store Norske.

Kan rendyrke kvaliteten
Tradisjonelt har det vært to veier for kullet etter at det har sett dagens lys fra gruvene på Svalbard: Kraftverk eller metallurgi.
Kull som går til kraftverk blir brukt til energiproduksjon. I metallurgisk industri blir kullets kjemiske egenskaper brukt til å blant annet tilføre karbon til jern slik at man danner stål, noe som fordrer kull av god kvalitet med lavt innhold av svovel eller fosfor.

– Vi må se om vi finner spesielle nisjer innenfor disse områdene som gir oss høyere verdi på produktet. For eksempel om vi kan rendyrke kvaliteten på kullet vårt så langt at vi får en høyere pris for det i metallurgisk industri, sier Askeland.

Egeninnsats
Men Store Norske vil også tenke utradisjonelt, og se om det finnes helt andre anvendelsesområder for kullet. Her kommer Forskningsrådet inn i bildet. Forrige fredag bevilget de 3,5 millioner kroner til et samarbeidsprosjekt mellom Store Norske og Sintef som skal finne nye måter å anvende kull på.

– Vi har fått det vi søkte om og er definitivt fornøyde, sier Askeland.

Forskningsprosjektet skal strekke seg over tre og et halvt år. Finansieringen fra Forskningsrådet kan kun utgjøre en tredjedel, de resterende sju millionene må Store Norske stå for.

– Vi kommer til å basere oss på en del egeninnsats, og kjøpe inn tjenester fra tredjepart i de tilfeller hvor det er nødvendig, sier Askeland.

Olje og koks
– Hvordan er det å gjøre dette når selskapet har dårlig økonomi?

– Dette er helt klart noe man burde ha gjort i gode tider, men håpet er at vi skal komme oss ut av de verste tidene i løpet av denne perioden. I 2013 så vi på kostnadssiden, nå må vi se hva vi kan gjøre for å tjene mer penger. Det er ikke noe vi kan gjøre på sparebluss, sier Askeland.

Et av områdene kull­selskapet vil se på, er om kullet kan brukes i komposittprodukter eller spesialkarbon. Et annet område er å se om det går an å skille ut oljebestandene i kullet og dermed få de to produktene olje og koks, som samlet er mer verdt enn kullet i seg selv (omtalt i Svalbardposten 38/13).

Filterkake
Også i det mye omtalte oppredningsverket (ORV) kan man finne gull i gråstein. ORV er stedet hvor kullet blir foredlet ved at man tar ut mye av steininnholdet. Et biprodukt er en liten strøm av små stein- og kullbiter på under én millimeter som blir kalt «filterkake». I dag blir den blandet inn i kullet igjen.

– Den har mange av de samme egenskapene som kull, men på et finere nivå. Kanskje den kan bearbeides og brukes som reaksjonsmiddel i metallurgisk industri? Da har vi i så fall kommet over et nytt produkt med høyere verdi, sier Askeland.

Av det budsjetterte uttaket på 1,6 millioner tonn kull, vil rundt 150.000 tonn ende opp som «filterkake» etter å ha blitt kjørt gjennom oppredningsverket.

Mest i Lunckefjellet
Samarbeidsprosjektet med Sintef starter opp i februar.

– Vi er nødt til å fornye oss, og det er vår ambisjon at all videreforedling skjer på Svalbard.

Det er hovedsaklig kullet i Lunckefjell-gruva som skal forskes på, men Askeland understreker at metodikken også er relevant for randsonen i Svea etter at Lunckefjellet er tømt, samt Ispallen og Operafjellet når den tid kommer.

Se bildet større

Nye øyne: Aleksander Askeland i Store Norske. FOTO: Birger Amundsen (arkiv)

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!