Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Får likevel åpne grav

Fellesgrava ved Svenskhuset inneholder levninger av 15 fangstfolk som døde i 1873. FOTO: Birger Amundsen

Får likevel åpne grav

Ulf Aasebø og Kjell Kjær har lenge ønsket å åpne graven ved Svenskhuset på Kapp Thordsen for å finne ut hva de omkomne døde av. Nå har de fått tillatelse.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Jeg er veldig glad for det. Vi har jobba lenge for dette. Vi er klar over at resultatet kan bli både og. Men etter dette kan vi i alle fall sikrere si hva fangstmennene døde av og eventuelt ekskludere blyforgiftning, sier Ulf Aasebø, overlege ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Avslo tidligere
Riksantikvaren avslo i fjor Kjær og Aasebøs søknad om å ta prøver fra fellesgrava fra 1873 ved Svenskhuset på Kapp Thordsen. Forskerne ønsker å finne ut om fangstfolkene som overvintret der døde av blyforgiftning, ikke skjørbuk som har vært oppfatningen til nå.
Riksantikvaren la da vekt på at å påvise hva fangstfolkene døde av, ikke var aktverdig nok grunn til å forstyrre en fellesgrav som også er et fredet kulturminne.
I april i år leverte forskerne en ny søknad som Riksantikvaren har gått god for. I tillatelsen skriver Riksantikvaren at forskerne nå har knyttet til seg bredere faglig ekspertise, og at det er redegjort bedre for den arkeologiske metoden.

Kan være tuberkulose
I den nye søknaden har forskerne også kommet med en hypotese om at tuberkulose kan ha spilt en rolle for dødsfallene.
– På den tida døde titusenvis av mennesker i Norge av tuberkulose, eller den hvite pesten, som den ble kalt. Det er viktig å være åpne for alle muligheter, sier Aasebø.
Han mener også at botulisme kan ha forårsaket dødsfallene. Sykdomen kan ha oppstått dersom maten mannskapet spiste ble dårlig oppvarmet før den ble hermetisert. Botulisme er den samme sykdommen som man kan få av å spise dårlig preservert rakfisk.

Tar prøver
Forskerne skal være på Kapp Thordsen fra 7. til 9. august. De skal ta fire prøver fra skjelettmaterialet i fellesgrava like ved huset, og fire prøver fra dobbeltgrava som rommer de to første som døde.

Les mer i Svalbardposten

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!