Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Får likevel åpne grav

Fellesgrava ved Svenskhuset inneholder levninger av 15 fangstfolk som døde i 1873. FOTO: Birger Amundsen

Får likevel åpne grav

Ulf Aasebø og Kjell Kjær har lenge ønsket å åpne graven ved Svenskhuset på Kapp Thordsen for å finne ut hva de omkomne døde av. Nå har de fått tillatelse.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Jeg er veldig glad for det. Vi har jobba lenge for dette. Vi er klar over at resultatet kan bli både og. Men etter dette kan vi i alle fall sikrere si hva fangstmennene døde av og eventuelt ekskludere blyforgiftning, sier Ulf Aasebø, overlege ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Avslo tidligere
Riksantikvaren avslo i fjor Kjær og Aasebøs søknad om å ta prøver fra fellesgrava fra 1873 ved Svenskhuset på Kapp Thordsen. Forskerne ønsker å finne ut om fangstfolkene som overvintret der døde av blyforgiftning, ikke skjørbuk som har vært oppfatningen til nå.
Riksantikvaren la da vekt på at å påvise hva fangstfolkene døde av, ikke var aktverdig nok grunn til å forstyrre en fellesgrav som også er et fredet kulturminne.
I april i år leverte forskerne en ny søknad som Riksantikvaren har gått god for. I tillatelsen skriver Riksantikvaren at forskerne nå har knyttet til seg bredere faglig ekspertise, og at det er redegjort bedre for den arkeologiske metoden.

Kan være tuberkulose
I den nye søknaden har forskerne også kommet med en hypotese om at tuberkulose kan ha spilt en rolle for dødsfallene.
– På den tida døde titusenvis av mennesker i Norge av tuberkulose, eller den hvite pesten, som den ble kalt. Det er viktig å være åpne for alle muligheter, sier Aasebø.
Han mener også at botulisme kan ha forårsaket dødsfallene. Sykdomen kan ha oppstått dersom maten mannskapet spiste ble dårlig oppvarmet før den ble hermetisert. Botulisme er den samme sykdommen som man kan få av å spise dårlig preservert rakfisk.

Tar prøver
Forskerne skal være på Kapp Thordsen fra 7. til 9. august. De skal ta fire prøver fra skjelettmaterialet i fellesgrava like ved huset, og fire prøver fra dobbeltgrava som rommer de to første som døde.

Les mer i Svalbardposten

Siste nytt i Nyheter

Se ødeleggelsene

Svalbardposten har vært i skredområdet.

Møter boligeierne mandag

Verken Sysselmannen eller lokalstyret ønsker folk øverst i Lia, men det er fremdeles flere spørsmål knyttet til hva som skjer videre.

– Jeg er sjeleglad for at vi flyttet ut

Elisabeth bodde i leiligheten i 14 år. Skredet raserte den bare måneder etter at hun flyttet ut.

 
Her traff skredet

Elleve personer var i huset da snømassene flyttet huset. Ingen ble fysisk skadet.

Prioriterer sikring i år

NVE mener den siste skredhendelsen viser at det er viktig å raskt få på plass permanent skredsikring.

Gamle sykehuset - et økonomisk mareritt

For ett år siden ble Gamle sykehuset evakuert og dørene boltet igjen. For eierne har investeringen i egen bolig blitt en katastrofe.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!