Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Får likevel åpne grav

Fellesgrava ved Svenskhuset inneholder levninger av 15 fangstfolk som døde i 1873. FOTO: Birger Amundsen

Får likevel åpne grav

Ulf Aasebø og Kjell Kjær har lenge ønsket å åpne graven ved Svenskhuset på Kapp Thordsen for å finne ut hva de omkomne døde av. Nå har de fått tillatelse.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Jeg er veldig glad for det. Vi har jobba lenge for dette. Vi er klar over at resultatet kan bli både og. Men etter dette kan vi i alle fall sikrere si hva fangstmennene døde av og eventuelt ekskludere blyforgiftning, sier Ulf Aasebø, overlege ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Avslo tidligere
Riksantikvaren avslo i fjor Kjær og Aasebøs søknad om å ta prøver fra fellesgrava fra 1873 ved Svenskhuset på Kapp Thordsen. Forskerne ønsker å finne ut om fangstfolkene som overvintret der døde av blyforgiftning, ikke skjørbuk som har vært oppfatningen til nå.
Riksantikvaren la da vekt på at å påvise hva fangstfolkene døde av, ikke var aktverdig nok grunn til å forstyrre en fellesgrav som også er et fredet kulturminne.
I april i år leverte forskerne en ny søknad som Riksantikvaren har gått god for. I tillatelsen skriver Riksantikvaren at forskerne nå har knyttet til seg bredere faglig ekspertise, og at det er redegjort bedre for den arkeologiske metoden.

Kan være tuberkulose
I den nye søknaden har forskerne også kommet med en hypotese om at tuberkulose kan ha spilt en rolle for dødsfallene.
– På den tida døde titusenvis av mennesker i Norge av tuberkulose, eller den hvite pesten, som den ble kalt. Det er viktig å være åpne for alle muligheter, sier Aasebø.
Han mener også at botulisme kan ha forårsaket dødsfallene. Sykdomen kan ha oppstått dersom maten mannskapet spiste ble dårlig oppvarmet før den ble hermetisert. Botulisme er den samme sykdommen som man kan få av å spise dårlig preservert rakfisk.

Tar prøver
Forskerne skal være på Kapp Thordsen fra 7. til 9. august. De skal ta fire prøver fra skjelettmaterialet i fellesgrava like ved huset, og fire prøver fra dobbeltgrava som rommer de to første som døde.

Les mer i Svalbardposten

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!