Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Får konsekvenser for selskapet

Isbjørnene på østsiden av Svalbard går en rolig vår i møte. FOTO: Birger Amundsen

Får konsekvenser for selskapet

Bruddet på svalbardmiljøloven får konsekvenser for Jason Roberts selskap. Så langt har selskapet ikke fått ja på en eneste søknad om filming av isbjørn denne våren.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.03.2013 kl 10:58

Jason Roberts Productions (JRP) har fire søknader om opptak av isbjørn til behandling hos Sysselmannen: BBC-serien «Pole to Pole» med Steve Backshall som aktiv programleder. Opptakene var planlagt startet 15. mars. I tillegg prosjekter for tv-selskaper fra Tyskland, Italia og Japan.

For det japanske selskapet er tiden allerede løpt ut og prosjektet kansellert. Opptakene skulle foregått i tiden 18. februar til 15. mars.


Krever mer informasjon

Publiseringen av BBC-program­leder Gordon Buchanan i glassboksen, førte til at Sysselmannen krevde ytterligere informasjon fra JRP om hva som hadde foregått under opptakene til tv-serien.

I slutten av januar forklarte Sysselmannen overfor JRP at behandlingen av søknadene for 2013 ville ta lenger tid, «blant annet fordi vi først må behandle rapportene for tillatelsene som ble gitt i 2012 til Jason Roberts Productions».

Assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim sier at de liker dårlig at det ikke er samsvar mellom hva det blir søkt om, og det ferdige resultatet.


Høy tillit

BBC har i alle år hatt svært høy tillitt hos Sysselmannen, og har gjennom Jason Roberts logistikkselskap fått innvilget alle sine søknader. Alt tyder på at Sysselmannen for ettertiden vil skjerpe sin vurdering, og at det vil stilles helt andre krav. Det kommer fram i en epost 12. mars til JRP. Sysselmannen viser til søknadene fra JRP, og ber om ytterligere informasjon om hvert enkelt prosjekt:

«Vi ber om en nærmere beskrivelse av hvordan prosjektene i sin helhet er planlagt gjennomført inkludert en detaljert prosjektbeskrivelse, samt eventuelt storyline/filmmanus.»


Internkontroll

Sysselmannen ber også om detaljert kartfestet informasjon om bruken av snøskutere og helikopter innenfor og utenfor verneområdene, og spør: «På hvilken måte vil Jason Roberts Productions sørge for at denne type ferdsel og aktivitet kan dokumenteres ved en eventuell kontroll på et senere tidspunkt?»

Sysselmannen spør også om JRP har et oppdatert intern­kontrollsystem som sikrer at tillatelse og regelverk overholdes ved feltarbeid på Svalbard. Og ber om å få den oversendt om den er oppdatert og operativ.

Jason Roberts ønsker ikke å kommentere hvilke konsekvenser forsinkelsene har for årets prosjekter, eller hva det vil bety for selskapet hans.

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!