Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Får kjøre turister via breene

I fjor vår kom det lite besøk til Pyramiden på grunn av dårlige isforhold på fjordene. I år blir nok belegget langt bedre. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Får kjøre turister via breene

Denne sesongen får turoperatørene ta med seg turister utenfor forvaltningsområde 10 for å besøke Pyramiden.

Lite is på Tempelfjorden og Billefjorden i fjor, gjorde det umulig for turoperatørene å ta med turister dit. Turistruta til den tidligere russiske bosettingen går via fjordene, men det er mulig å kjøre dit også via bresystemene. Deler av ruta ligger imidlertid utenfor forvaltningsområde 10, og der har ikke turister lov til å kjøre.

Før jul skrev Svalbardposten at turoperatørene har søkt om lov til å ta med turister via bresystemene, dersom det blir dårlige isforhold også i år. Det gir Sysselmannen nå tillatelse til.

– Det er svært positivt for oss og ikke minst for russerne, sier daglig leder Steinar Rorgemoen i Basecamp Spitsbergen.

Selskapet har også en turist­hytte i Adolfbukta innerst i Bille­fjorden, som dispensa­sjonen vil gjøre det lettere å nå.

Greit for miljøet
I brev til Basecamp Spitsbergen, Spitsbergen Travel og Svalbard Snøscooterutleie skriver Sysselmannen at de kan ta med turister til Pyramiden via Von Postbreen, Philippbreen, Filcherfonna og Ragnarbreen i perioden 1. mars til 15. mai, dersom det ikke er farbar is på fjordene.

Sysselmannen begrunner tillatelsen med at det ikke vil være noen ulempe for miljøet om skuterturene kjøres via breene.

«En dispensasjon vil sannsynligvis bidra til å spre ferdselen til ulike turmål innenfor forvaltningsområde 10», skriver de.

Ny forskrift
Turoperatørene søkte om den samme dispensasjonen også i fjor, men fikk avslag. Syssel­mannen mente da at problemstillingen var av prinsipiell art, og eventuelt måtte løses gjennom en forskriftsendring. Nå har de startet arbeidet med dette. De vil åpne for ferdsel til Pyramiden via breene, og samtidig vil de gjøre det lettere å stenge fjorder med lite is for ferdsel av hensyn til dyrelivet.

I tillatelsene til turoperatørene understreker Sysselmannen at dispensasjonen i år ikke legger føringer for forskriftsendringen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!