Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Får kjøre turister via breene

I fjor vår kom det lite besøk til Pyramiden på grunn av dårlige isforhold på fjordene. I år blir nok belegget langt bedre. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Får kjøre turister via breene

Denne sesongen får turoperatørene ta med seg turister utenfor forvaltningsområde 10 for å besøke Pyramiden.

Tekst:

Publisert:

Lite is på Tempelfjorden og Billefjorden i fjor, gjorde det umulig for turoperatørene å ta med turister dit. Turistruta til den tidligere russiske bosettingen går via fjordene, men det er mulig å kjøre dit også via bresystemene. Deler av ruta ligger imidlertid utenfor forvaltningsområde 10, og der har ikke turister lov til å kjøre.

Før jul skrev Svalbardposten at turoperatørene har søkt om lov til å ta med turister via bresystemene, dersom det blir dårlige isforhold også i år. Det gir Sysselmannen nå tillatelse til.

– Det er svært positivt for oss og ikke minst for russerne, sier daglig leder Steinar Rorgemoen i Basecamp Spitsbergen.

Selskapet har også en turist­hytte i Adolfbukta innerst i Bille­fjorden, som dispensa­sjonen vil gjøre det lettere å nå.

Greit for miljøet
I brev til Basecamp Spitsbergen, Spitsbergen Travel og Svalbard Snøscooterutleie skriver Sysselmannen at de kan ta med turister til Pyramiden via Von Postbreen, Philippbreen, Filcherfonna og Ragnarbreen i perioden 1. mars til 15. mai, dersom det ikke er farbar is på fjordene.

Sysselmannen begrunner tillatelsen med at det ikke vil være noen ulempe for miljøet om skuterturene kjøres via breene.

«En dispensasjon vil sannsynligvis bidra til å spre ferdselen til ulike turmål innenfor forvaltningsområde 10», skriver de.

Ny forskrift
Turoperatørene søkte om den samme dispensasjonen også i fjor, men fikk avslag. Syssel­mannen mente da at problemstillingen var av prinsipiell art, og eventuelt måtte løses gjennom en forskriftsendring. Nå har de startet arbeidet med dette. De vil åpne for ferdsel til Pyramiden via breene, og samtidig vil de gjøre det lettere å stenge fjorder med lite is for ferdsel av hensyn til dyrelivet.

I tillatelsene til turoperatørene understreker Sysselmannen at dispensasjonen i år ikke legger føringer for forskriftsendringen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

 
92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!