Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Får kjøre turister via breene

I fjor vår kom det lite besøk til Pyramiden på grunn av dårlige isforhold på fjordene. I år blir nok belegget langt bedre. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Får kjøre turister via breene

Denne sesongen får turoperatørene ta med seg turister utenfor forvaltningsområde 10 for å besøke Pyramiden.

Tekst:

Publisert:

Lite is på Tempelfjorden og Billefjorden i fjor, gjorde det umulig for turoperatørene å ta med turister dit. Turistruta til den tidligere russiske bosettingen går via fjordene, men det er mulig å kjøre dit også via bresystemene. Deler av ruta ligger imidlertid utenfor forvaltningsområde 10, og der har ikke turister lov til å kjøre.

Før jul skrev Svalbardposten at turoperatørene har søkt om lov til å ta med turister via bresystemene, dersom det blir dårlige isforhold også i år. Det gir Sysselmannen nå tillatelse til.

– Det er svært positivt for oss og ikke minst for russerne, sier daglig leder Steinar Rorgemoen i Basecamp Spitsbergen.

Selskapet har også en turist­hytte i Adolfbukta innerst i Bille­fjorden, som dispensa­sjonen vil gjøre det lettere å nå.

Greit for miljøet
I brev til Basecamp Spitsbergen, Spitsbergen Travel og Svalbard Snøscooterutleie skriver Sysselmannen at de kan ta med turister til Pyramiden via Von Postbreen, Philippbreen, Filcherfonna og Ragnarbreen i perioden 1. mars til 15. mai, dersom det ikke er farbar is på fjordene.

Sysselmannen begrunner tillatelsen med at det ikke vil være noen ulempe for miljøet om skuterturene kjøres via breene.

«En dispensasjon vil sannsynligvis bidra til å spre ferdselen til ulike turmål innenfor forvaltningsområde 10», skriver de.

Ny forskrift
Turoperatørene søkte om den samme dispensasjonen også i fjor, men fikk avslag. Syssel­mannen mente da at problemstillingen var av prinsipiell art, og eventuelt måtte løses gjennom en forskriftsendring. Nå har de startet arbeidet med dette. De vil åpne for ferdsel til Pyramiden via breene, og samtidig vil de gjøre det lettere å stenge fjorder med lite is for ferdsel av hensyn til dyrelivet.

I tillatelsene til turoperatørene understreker Sysselmannen at dispensasjonen i år ikke legger føringer for forskriftsendringen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!