Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Får ikke turistvisum

Kazem Ariaiwand føler at han blir straffet fordi han bor på Svalbard. FOTO: Birger Amundsen

Får ikke turistvisum

Kazem Ariaiwand har fått nok et avslag på turistvisum til Norge.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Utlendingsdirektoratet (UDI) vedtok i forrige uke å avslå søknaden til iranske Kazem Ariaiwand om opphevelse av innreiseforbudet til Norge. Ariaiwand fikk avslag på sin asylsøknad i Norge i april 2003 og har siden bodd på Svalbard. I oktober i fjor søkte han på nytt om å få turistvisum, noe UDI nå har avslått.
– Det foreligger ingen vesentlige endringer fra da han ble utvist, situasjonen er som den har vært hele tiden, sier underdirektør i Utvisningsenhet 2 i UDI, Anette Wallin.

Blir straffet
– Jeg synes det er veldig urettferdig. Hvis man forlater Norge i tre år har man rett til å søke om turistvisum på nytt. Jeg har vært ute av landet i snart fem år og bor her på Svalbard som andre utlendinger. Jeg har rett til å reise ut og inn igjen, sier Ariaiwand.
Han kommer til å påklage vedtaket til Utlendingsnemnda.
– Jeg har ikke gjort noe ulovlig i Norge. Jeg har fått avslag på asylsøknaden, og forlatt landet etter UDIs ønske. Nå blir jeg straffet med at jeg blir holdt innestengt her på Svalbard, sier Ariaiwand, som mener han ikke har noe annet valg enn å bli her.

Lokalt engasjement
Sokneprest Leif Magne Helgesen har på vegne av Ariaiwand tidligere anmodet Sysselmannen og nå sist UDI om at han skulle få innvilget turistvisum og en skriftlig garanti på at han ikke blir sendt ut av landet dersom han havner på sykehus i Tromsø. Ifølge Wallin regnes brevet fra Helgesen som et dokument i saken.
– Brevet vil ikke bli behandlet som en egen søknad, sier hun.
– Hvor mye betyr det at lokalsamfunnet her oppe og soknepresten har engasjert seg i saken?
– Alle opplysninger i en sak vil bli tillagt vekt i en helhetsvurdering. Vi vurderer dem opp mot forhold som lå til grunn for vedtaket som ble gjort i utgangspunktet, svarer Wallin.
Ariaiwand vurderer nå å søke om turistvisum i et annet Schengen-land.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!