Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Får ikke turistvisum

Kazem Ariaiwand føler at han blir straffet fordi han bor på Svalbard. FOTO: Birger Amundsen

Får ikke turistvisum

Kazem Ariaiwand har fått nok et avslag på turistvisum til Norge.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Utlendingsdirektoratet (UDI) vedtok i forrige uke å avslå søknaden til iranske Kazem Ariaiwand om opphevelse av innreiseforbudet til Norge. Ariaiwand fikk avslag på sin asylsøknad i Norge i april 2003 og har siden bodd på Svalbard. I oktober i fjor søkte han på nytt om å få turistvisum, noe UDI nå har avslått.
– Det foreligger ingen vesentlige endringer fra da han ble utvist, situasjonen er som den har vært hele tiden, sier underdirektør i Utvisningsenhet 2 i UDI, Anette Wallin.

Blir straffet
– Jeg synes det er veldig urettferdig. Hvis man forlater Norge i tre år har man rett til å søke om turistvisum på nytt. Jeg har vært ute av landet i snart fem år og bor her på Svalbard som andre utlendinger. Jeg har rett til å reise ut og inn igjen, sier Ariaiwand.
Han kommer til å påklage vedtaket til Utlendingsnemnda.
– Jeg har ikke gjort noe ulovlig i Norge. Jeg har fått avslag på asylsøknaden, og forlatt landet etter UDIs ønske. Nå blir jeg straffet med at jeg blir holdt innestengt her på Svalbard, sier Ariaiwand, som mener han ikke har noe annet valg enn å bli her.

Lokalt engasjement
Sokneprest Leif Magne Helgesen har på vegne av Ariaiwand tidligere anmodet Sysselmannen og nå sist UDI om at han skulle få innvilget turistvisum og en skriftlig garanti på at han ikke blir sendt ut av landet dersom han havner på sykehus i Tromsø. Ifølge Wallin regnes brevet fra Helgesen som et dokument i saken.
– Brevet vil ikke bli behandlet som en egen søknad, sier hun.
– Hvor mye betyr det at lokalsamfunnet her oppe og soknepresten har engasjert seg i saken?
– Alle opplysninger i en sak vil bli tillagt vekt i en helhetsvurdering. Vi vurderer dem opp mot forhold som lå til grunn for vedtaket som ble gjort i utgangspunktet, svarer Wallin.
Ariaiwand vurderer nå å søke om turistvisum i et annet Schengen-land.

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!