Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Får ikke turistvisum

Kazem Ariaiwand føler at han blir straffet fordi han bor på Svalbard. FOTO: Birger Amundsen

Får ikke turistvisum

Kazem Ariaiwand har fått nok et avslag på turistvisum til Norge.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Utlendingsdirektoratet (UDI) vedtok i forrige uke å avslå søknaden til iranske Kazem Ariaiwand om opphevelse av innreiseforbudet til Norge. Ariaiwand fikk avslag på sin asylsøknad i Norge i april 2003 og har siden bodd på Svalbard. I oktober i fjor søkte han på nytt om å få turistvisum, noe UDI nå har avslått.
– Det foreligger ingen vesentlige endringer fra da han ble utvist, situasjonen er som den har vært hele tiden, sier underdirektør i Utvisningsenhet 2 i UDI, Anette Wallin.

Blir straffet
– Jeg synes det er veldig urettferdig. Hvis man forlater Norge i tre år har man rett til å søke om turistvisum på nytt. Jeg har vært ute av landet i snart fem år og bor her på Svalbard som andre utlendinger. Jeg har rett til å reise ut og inn igjen, sier Ariaiwand.
Han kommer til å påklage vedtaket til Utlendingsnemnda.
– Jeg har ikke gjort noe ulovlig i Norge. Jeg har fått avslag på asylsøknaden, og forlatt landet etter UDIs ønske. Nå blir jeg straffet med at jeg blir holdt innestengt her på Svalbard, sier Ariaiwand, som mener han ikke har noe annet valg enn å bli her.

Lokalt engasjement
Sokneprest Leif Magne Helgesen har på vegne av Ariaiwand tidligere anmodet Sysselmannen og nå sist UDI om at han skulle få innvilget turistvisum og en skriftlig garanti på at han ikke blir sendt ut av landet dersom han havner på sykehus i Tromsø. Ifølge Wallin regnes brevet fra Helgesen som et dokument i saken.
– Brevet vil ikke bli behandlet som en egen søknad, sier hun.
– Hvor mye betyr det at lokalsamfunnet her oppe og soknepresten har engasjert seg i saken?
– Alle opplysninger i en sak vil bli tillagt vekt i en helhetsvurdering. Vi vurderer dem opp mot forhold som lå til grunn for vedtaket som ble gjort i utgangspunktet, svarer Wallin.
Ariaiwand vurderer nå å søke om turistvisum i et annet Schengen-land.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!