Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Får ikke redningsregning

Den svenske familien ble hentet av mannskaper fra Røde Kors og Sysselmannen som dro ut med beltevogn og skuterpatrulje. FOTO: Arild Lyssand/Sysselmannen

Får ikke redningsregning

Den svenske familien som ble hentet i Grøndalen 26. februar slipper å betale for redningsaksjonen. Sysselmannen vurderer imidlertid å endre praksisen med å ta betalt for redningsaksjoner utenfor område 10.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.03.2011 kl 10:06

En far som var i Longyearbyen med to sønner, den yngste elleve år gammel, trosset advarsler mot å dra på tur alene til Barentsburg. Turen endte med en 13 timer lang redningsaksjon.

Etter aksjonen vurderte Sysselmannen å anbefale Justisdepartementet at familien selv må betale for redningen. Årsaken var at de mente de kunne ha oppført seg grovt uaktsomt. Nå har de konkludert med det motsatte.

– Vi kommer ikke til å rette noe erstatningskrav, sier konstituert assisterende sysselmann Marianne Linnestad.

Høy terskel

Hun forteller at Sysselmannen har innhentet informasjon fra de som har vært i kontakt med familien, både folk hos Syssel­mannen og utenfor.

– Avgjørelsen har vi tatt basert på informasjonen vi har fått og terskelen Justis­departementet har satt for å kreve inn redningsutgifter innenfor område 10, som er svært høy. Det må minst være snakk om grov uaktsomhet, sier Linnestad.

Vurderer praksisen

Det kan imidlertid hende at de to ski­løperne som ble hentet av Sysselmannen forrige torsdag, selv må betale for redningen. Sysselmannen skal vurdere saken i et møte i dag.

– Da skal vi også se på om vi har den praksisen vi ønsker oss for å ta betalt av forsikringsselskaper for redningsaksjoner utenfor område 10, sier konstituert assisterende sysselmann Marianne Linnestad.

I fjor rykket Sysselmannen ut på 66 redningsaksjoner. Så langt i år har de registrert 16 redningsoperasjoner, ifølge sysselmannsoverbetjent Erik Nygaard. Han forteller at Sysselmannen ikke har utløst forsikringspenger i noen av tilfellene.

Sysselmann Odd Olsen Ingerø forteller at Sysselmannen skal undersøke sakene som har vært og se på bakgrunnen for at det ble innført forsikringsplikt.

– Det er ingen vits å ha en ordning med forsikringsplikt om vi ikke bruker den, sier Ingerø.

Har forsikring

Sysselmannen skal diskutere når de skal ta betalt for redningsaksjoner utenfor område 10. Området dekker deler av Isfjorden og fortsetter ned til Van Mijenfjorden. I dag er reglene slik at tilreisende må melde fra om de skal ferdes utenfor område 10. De må også ha gyldig forsikring eller bankgaranti. Fastboende har i utgangspunktet verken melde- eller forsikringsplikt, men må si ifra til Sysselmannen om de skal på tur i de større verneområdene.

Sysselmannsoverbetjent Erik Nygaard kan ikke gi noe eksakt tall på hvor mye de siste ukenes redningsaksjoner har kostet.

– Det kommer an på hvor mange helikoptertimer og overtidstimer som er brukt, sier han.

Overbetjenten forteller at en redningsaksjon fort kommer opp i 100.000 kroner når redningshelikopteret rykker ut.

Sysselmannen betaler for redningene via transportbudsjettet de får bevilget fra Justisdeparte­mentet.

Les mer i dagens utgave av Svalbardposten!

Last ned vedlegg

0mrade10.pdf

Siste nytt i Nyheter

Se ødeleggelsene

Svalbardposten har vært i skredområdet.

Møter boligeierne mandag

Verken Sysselmannen eller lokalstyret ønsker folk øverst i Lia, men det er fremdeles flere spørsmål knyttet til hva som skjer videre.

– Jeg er sjeleglad for at vi flyttet ut

Elisabeth bodde i leiligheten i 14 år. Skredet raserte den bare måneder etter at hun flyttet ut.

 
Her traff skredet

Elleve personer var i huset da snømassene flyttet huset. Ingen ble fysisk skadet.

Prioriterer sikring i år

NVE mener den siste skredhendelsen viser at det er viktig å raskt få på plass permanent skredsikring.

Gamle sykehuset - et økonomisk mareritt

For ett år siden ble Gamle sykehuset evakuert og dørene boltet igjen. For eierne har investeringen i egen bolig blitt en katastrofe.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!