Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Får ikke lenger leie ut våpen

Arctica og butikksjef Erlend Petersen har leid ut rifler til turister som kan dokumentere våpenerfaring. Nå setter Sysselmannen en stopper for praksisen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Får ikke lenger leie ut våpen

Sysselmannen setter en stopper for all kommersiell utleie av våpen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.01.2009 kl 14:04

Denne uken har Sysselmannen sendt et brev til alle våpenforhandlerne i Longyearbyen hvor de trekker tilbake tillatelsen til å leie ut våpen med umiddelbar virkning.

– Bakgrunnen er at det har vært en innskjerping av våpenreglene. Svalbard har et betydelig omfang turister som vi ikke kjenner bakgrunnen til og som vi ikke vet om kan håndtere våpen, sier sysselmann Per Sefland.

Gjennomgang av rutinene

Han forteller at Sysselmannen gikk gjennom rutinene for våpensalg og utleie etter etterforskingssaken de hadde gående i fjor, da de fratok Sportscenteret tillatelsen til å selge våpen for en periode.

– I kjølevannet av det så vi på hele våpenforvaltningen på Svalbard, sier han.

Flere av virksomhetene som leier ut våpen har også bedt Sysselmannen om nærmere retningslinjer for utleie.

– Det er mulig at dette fører til at flere slutter seg til den kommersielle turistvirksomheten, det mener vi generelt er en fordel. Men det er regelverket som er begrunnelsen for vedtaket, sier Sefland.

Ødelegger

– Vi har tenkt at forbudet ødelegger mulighetene til de som kommer opp hit. Vi har hatt stor pågang på våpenutleie og i sommersesongen er stort sett alle våpnene utleid, sier Erlend Petersen som er butikksjef på Arctica.

Han forteller at de bare har leid ut våpen til folk som har våpenkort på tilsvarende våpen, eller som har jegerprøvebevis og kan vise at de kan håndtere våpenet.

– Vi har hatt en gjenomgang med folk på hvordan de skal opptre med våpen når de er inne i byen, sier Petersen.

Vurderer løsning

Sysselmannen skal vurdere om det for fremtiden bør legges til rette for utleie av våpen som er i samsvar med våpenloven. Onsdag skal de ha møte med virksomhetene som har leid ut våpen til turister.

– Vi ønsker et system som åpner for utleie. Behovet er i alle fall der, sier Petersen.

 

Siste nytt i Nyheter

Nytt skred

Natt til onsdag gikk det et skred mellom Tverrdalen og Sverdrupbyen. Sysselmannen ber folk fremdeles tenke seg om to ganger før de beveger seg i bratt terreng.

Trafikkontroll ved skolen

22 kjøretøyer ble stoppet i mørket før skolestart tirsdag morgen. Ikke alle hadde lysene i orden.

Åpner ikke mandag

Vei 300 mellom det gamle museet og Huset skal ryddes for masser, men blir foreløpig ikke åpnet. Se også dronevideo av skredet i saken.

Strømmen tilbake etter strømbrudd

Svalbardbutikken har åpnet igjen etter strømbruddet mandag morgen.

Sleper seilbåt til byen

«Polarsyssel» bistår en seilbåt som fikk motorproblemer ved Nordaustlandet.

Båt fikk problemer

«Spitsbergen Express» fikk motortrøbbel like nord for Isfjord Radio. Hovedredningssentralen sendte helikopter fra Longyearbyen for å bistå.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!