Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Får ikke kjøpe Hermansens hyttepalass

Takstmann Jarle Bergheim (f.v.), Benn Eidissen og Robert Hermansen følte seg trygg på at handelen skulle skje i mai i fjor. Men Sysselmannen mener hyttesalget er lovstridig. FOTO: Christopher Engås

Får ikke kjøpe Hermansens hyttepalass

Familien Eidissen og selskapet Isfjord Eiendom AS har ikke sterk nok tilknytning til Svalbard.

Tekst:

Publisert:

I nesten ett år har det vært klart at tidligere Store Norske-direktør Robert Hermansen og den Bodø-baserte forretningsmannen Benn Eidissen har hatt en avtale om at sistnevnte skulle kjøpe Hermansens hytte på Vestpynten.

Men spesielle regler for hytteeierskap på øya har gjort handelen utfordrende. Nå har Sysselmannen satt et foreløpig punktum for avtalen.


Selskap opprettet
Det er Svalbardmiljølovens paragraf 85 som regulerer eierskap av fritidshytter på Svalbard. Her heter det at det bare er «den som er eller har vært fastboende på Svalbard», eller «sammenslutninger som har sitt hovedsete på Svalbard, og som har ansatte eller medlemmer som i hovedsak er fastboende», som kan eie fritidshytter på øygruppen.

For å tilfredstille kravene til eierskap for hytta til Hermansen, har familien Eidissen opprettet selskapet Isfjord Eiendom AS, som søker om å overdra festeretten.


Ni prosent stilling
I brev til Sysselmannen oppgir styreleder Stig Eidissen at Isfjord Eiendom ikke har noen aktivitet på Svalbard i dag, men at de holder øynene åpne for muligheter innenfor eiendomsbransjen. Eidissen opplyser også at selskapet har en person ansatt i ei ni prosents stilling i Longyearbyen «knyttet til administrative og praktiske oppgaver».

Men assisterende sysselmann Jens Olav Sæther, som har behandlet saken, finner ikke at dette er godt nok for å oppfylle kravene til eierskap.


– Ikke hovedsete
I sin begrunnelse for avslaget skriver Sæther at Isfjord Eiendom ikke kan anses å ha sitt «hovedsete» på Svalbard. Han begrunner det med at selskap i lovens forstand bare kan anses å være hjemmehørende på øygruppen «dersom det har kontor på Svalbard og selskapet ledes derfra».

Siden firmaattesten ikke oppgir at selskapet har noen daglig leder, legger Sysselmannen til grunn av selskapet ledes av styret, som består av Stig Eidissen og hans far Benn Eidissen. Ingen av disse er bosatt på Svalbard.

Selskapet har en kontor­adresse i Longyearbyen, men dette anses ikke å være tilstrekkelig i seg selv for å kunne legge til grunn at selskapet ledes herfra.


Ingen dispensasjon
Sysselmannen har anledning til å dispensere fra loven som regulerer hytteeierskap, og Sæther gjør denne vurderingen i samme svar til Isfjord Eiendom, fordi «det må antas å være i Isfjord Eiendoms interesse». Men også her blir utfallet negativt for Isfjord Eiendom AS. Dispensasjonsadgangen til Sysselmannen gjelder kun for selskaper eller personer som har orden på tilknytningen til øygruppen, noe Isfjord Eiendom ikke har.

Sysselmannen konkluderer sin saksbehandling på følgende måte:

«Isfjord Eiendom AS´ eiendomsrett til hytten er i strid med svalbardmiljølovens paragraf 85, første ledd, bokstav b. Selskapets forhold må derfor bringes i tråd med gjeldende lovkrav, alternativt må eiendommen avhendes til noen som oppfyller de aktuelle vilkår».

Svalbardposten har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med styreleder Stig Eidissen i Isfjord Eiendom AS, uten å lykkes.

Nøkkelord

Se bildet større

Assisterende sysselmann Jens Olav Sæther stopper hyttesalg. FOTO: Christopher Engås

Dette er saken

Den bodøbaserte forretningsmannen Benn Eidissen (56) inngikk i fjor avtale med tidligere Store Norske-direktør Robert Hermansen om å kjøpe hytta hans på Vestpynten utenfor Longyearbyen. Prisen var 2,5 millioner kroner.

Svalbardmiljølovens paragraf 85 setter vilkår for hytteeierskap på Svalbard. Hytter kan bare eies av den eller de som er, eller har vært fastboende på øygruppen. Hytter kan også eies av selskap eller sammenslutninger med ansatte og «hovedsete på Svalbard».

Familien Eidissen opprettet i fjor selskapet Isfjord Eiendom AS, med en ansatt i Longyearbyen, som formelt skulle eie hyttekomplekset.

Sysselmannen har nå avslått søknaden om å overdra festeretten fra Hermansen til selskapet.

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!