Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Får ikke handle likevel

Reisende til Svalbard må gå gjennom taxfreebutikken på utenlandsavdelingen på Gardermoen uten å handle. FOTO: Travel Retail Norway

Får ikke handle likevel

Utenlandsbutikken på Gardermoen har fått ny beskjed fra tollvesenet. Reisende fra Longyearbyen får ikke handle der.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.02.2011 kl 10:00

Nye regler for kontroll av reisende gjør at direkteflyet fra Gardermoen til Longyearbyen skal gå fra utenlandsavdelingen.

Det første direkteflyet denne sesongen går 1. april.

I januar fortalte pressetalskvinne Sofie Bruun på Oslo lufthavn Svalbardposten at reisende til Longyearbyen fritt kunne handle på taxfreebutikken på utenlandsavdelingen. Nå forteller hun at hun svarte litt for kjapt. Reisende til Longyearbyen får ikke handle.

Spesielle regler

Ifølge underdirektør i Toll- og avgiftsdirektoratet, Louise Holtoug Amundsen, er det spesielle regler for taxfreevarer på Svalbard som stopper handelen.

I tollforskriften står det: «Salg fra tollfritt utsalg på lufthavn skal ikke skje til reisende på vei til eller fra Svalbard, Jan Mayen eller installasjoner og innretninger til bruk i petroleumsvirksomhet.»

Blir stoppet

Reisende med direkteflyet fra Gardermoen til Svalbard vil bli stoppet i kassen, dersom de forsøker å handle i taxfreebutikken på utenlandsavdelingen.

– Det blir en informasjonsutfordring for oss, sier Håkon Fjeld-Hansen, administrerende direktør i Travel Retail Norway.

Han forteller at de som ønsker å handle, må gjøre det på innenlandsbutikken før de går inn på flyplassens utenlandsavdeling. Prisene på kosmetikk og parfyme skal være de samme begge steder.

Fjeld-Hansen synes det er synd butikken ikke får selge til Svalbard-reisende.

– Vi ønsker å selge så mye som mulig, men vi må jo forholde oss til de reglene som gjelder, sier han.

 

Siste nytt i Nyheter

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!