Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Får ikke flytte tilbake

Sysselmannens helikopter var i ettermiddag ute for å se på konsekvensene av regnværet. Her lyser de på masser i Sukkertoppen. Veien fra Skjæringa mot Longyearbyen holdes fremdeles stengt. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Får ikke flytte tilbake

Sysselmannen bestemte tirsdag ettermiddag at store deler av Longyearbyen fremdeles skal være evakuert med ferdselsforbud. Meteorologene melder frost først i midten av neste uke.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.11.2016 kl 08:49

– Beslutningen om fortsatt evakuering er tatt i samråd med Longyearbyen lokalstyre og NVE, opplyser sysselmann Kjerstin Askholt.

Det er registrert mindre jordskred i fjellsiden over Lia og Nybyen og enkelte tegn på setninger. Det har også gått et jordskred bak byhundegården.Mye nedbør
Fra klokken 07 mandag til klokken 07 i dag ble det målt 41,7 millimeter nedbør i ved Svalbard lufthavn. Det er nest mest siden målingene startet i 1911.

– Rekorden for døgnnedbør ble satt 5. august i 1981. Da kom det 43,2 millimeter, sier meteorologikonsulent Rune Skoglund ved Værvarslinga for Nord-Norge.

Ny-Ålesund har hatt det langt våtere enn Longyearbyen.

– De har en tendens til å få mer nedbør enn Longyearbyen. Der ble det målt 86,8 millimeter det er også det nest høyeste som er målt, sier Skoglund.

Rekorden der er på 98,0 millimeter og ble satt 30. januar i 2012. Målerekken går tilbake til 1969.

Det er nå snø i lufta i Longyearbyen. Mot kvelden vil det bli mildere.

– Onsdag ser det ut som det kommer mellom 5 og 10 millimeter regn i Longyearbyen, sier Skoglund.

Først i midten av neste uke ser det ut til å bli frost igjen.

Usikkert for jorskred
Sysselmann Kjerstin Askholt opplyser at situasjonen er bedre når det gjelder faren for flom og flomskred.
– Situasjonen er fortsatt usikker med hensyn til jordskred. Den faglige vurderingen er at grunnen trenger å stabilisere seg noe mer. Derfor opprettholder vi evakueringen, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

Se bildet større

Representanter fra blant annet Longyearbyen lokalstyre og Unis var samlet i møte hos Sysselmannen tirsdag. Onsdag blir det nytt møte for å vurdere om evakueringen skal opprettholdes. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Sysselmannen vil ta en befaring onsdag mens det er lyst, både med helikopter og i fjellsiden.

– Det vil være et nytt møte med Longyearbyen lokalstyre, NVE, Sysselmannen og andre medlemmer av beredskapsrådet i morgen formiddag, opplyser sysselmannen.

Siste nytt i Nyheter

Det blir informasjonsmøte for alle på kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!