Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Får ikke fly inn mat

Bilder fra det tyske parets blogg: http://spitzbergen-expedition.de/ FOTO: Skjermdumper

Får ikke fly inn mat

Et tysk par har inntatt Nordaustlandet for å lete etter den forsvunne Schröder-Stranz-ekspedisjonen. Nå mangler de mat og kan bli tvunget til å avbryte letingen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.06.2013 kl 18:31

Det tyske paret Björn Klauer og Regina Elpers med fem hunder kom til Wahlenbergfjorden på vestsida av Nordaustlandet i mai. I sommer skal de lete etter spor av Schröder-Stranz-ekspedisjonen som forsvant i 1912.

Kort tid etter ankomst, viste det seg at en av de fire tønnene i det utplasserte matdepotet var forsvunnet. Tønna inneholdt blant annet 180 poser frysetørket mat, og paret begynner nå å gå tomme for mat.


Klar i sin tale

Sist uke kontaktet venner av paret Sysselmannen for å høre om muligheten for å fly inn nye matforsyninger med helikopter. Noen timer etter kom avslaget.

– Det er ingen presedens for å gi landingstillatelser til turistekspedisjoner. Vi foreslår at dere finner en annen måte å enten evakuere gruppa fra Nordaustlandet, eller sende mat til gruppa, heter det i svaret fra Sysselmannen.

Hele Nordaustlandet er et vernet område, og det skal derfor helt ekstraordinære grunner til for å gi en dispensasjon fra landings­forbudet. Politiet har også vurdert situasjonen, og anser den heller ikke som et nødstilfelle.

De siste årene har det vært en økning i antallet ski- og hunde­ekspedisjoner til øya. Svaret fra Sysselmannen er en rettende pekefinger til slike ekspedisjoner: Dersom du havner i problemer som ikke er akutte eller livsfarlige, er det ikke bare å ringe og leie et helikopter.

I dette tilfellet var det imidlertid venner, og ikke paret selv som ba om å få fløyet over forsyninger.


Les parets blogg her (på tysk).

Tønne forsvant

Klauer og Elpers driver selskapet Huskyfarm i Bardu i Indre Troms. De er erfarne turfolk, og har planlagt ekspedisjonen i lang tid. I fjor satte de ut matdepotet og i april gjennomførte de to ekspedisjoner på Spitsbergen for å trene. Ifølge bloggen deres, dro paret fra Longyearbyen 19. mai med fem hunder. Planen var å kjøre med hundespannet fra Longyearbyen og deretter krysse isen i Hinlopenstretet. Manglende is gjorde at paret i stedet fikk Henningsen Transport & Guiding og båten «Farm» til å frakte dem opp. 21. mai ble de satt av i Wahlenbergfjorden, og tok seg videre over fjordisen til Oxfordhalvøya og Pemmikan­pynten.

Året før hadde de utplassert et depot med fire tønner i området. Da de 22. mai ankom depotet, lå tønnene spredd utover. En av tønnene var sporløst borte.

– Den kan ha blitt blåst til sjøs under en storm sist høst, skriver de i bloggen og legger til:

– Vi har også funnet spor av bjørneklør som har klart å klore seg gjennom stålet på de andre tønnene. Utrolig, skriver de.

I stedet har paret livnært seg på suppe, frokostblanding og sjokolade. I slutten av mai anslo de å ha mat i ytterligere seks uker, altså ut juni måned.


Må avbryte?

På nettdagboka er det lagt ut en melding med tittelen «Planlegger en redningsaksjon». Det er et familiemedlem av paret som har skrevet meldingen.

– I samarbeid med Björn og Regina vurderer vi nå muligheten for å evakuere paret, eventuelt frakte inn mat til Nordaustlandet. Om du tenker deg selv til Nordaustlandet og har litt ekstra plass i sekken, send oss en melding, heter det på nettsida.

Schröder-Stranz-ekspedisjonen dro ut fra nordsida av Nordaustlandet i august 1912. De fire deltakerne skulle ta seg over øya og videre over Hinlopenstretet til et ventende skip i Sorgfjorden. Ingen av dem kom noen gang til Sorgfjorden, og de fire ble aldri funnet.

Ifølge det tyske paret, har det ikke blitt søkt etter ekspedisjonen innerst i Wahlenbergfjorden tidligere.

Nå kan de bli tvunget til å avbryte søket som skulle pågått til august.

Se bildet større

I dette området innerst i Wahlenbergfjorden, leter paret etter Schröder-Stranz-ekspedisjonen. FOTO: Norsk Polarinstitutt

Siste nytt i Nyheter

Stenger veien til Huset

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!