Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Får ikke dyrlegestøtte

Veterinær Harald Os (t.v.) fra Mattilsynet er i Longyearbyen for å vaksinere hunder mot rabies tre ganger i året. Her er det hundene til Karoline Bælum og tidligere hundeklubbleder Rico Behlke som står for tur. Bildet ble tatt i fjor. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Får ikke dyrlegestøtte

Landbruks- og matdepartementet vil ikke endre loven eller betale for en dyrlegeordning i Longyearbyen. De skyver saken over på Sysselmannen.

Siden 2010 har Longyearbyen hundeklubb jobbet med å få en dyrlegestilling til Longyearbyen. Sysselmannen ba i januar i fjor Landbruks- og matdepartementet og Mattilsynet vurdere muligheten for å støtte en dyrlegeordning i Longyearbyen.

I dag er det bare dyrlege i Longyearbyen når Mattilsynet kommer for å vaksinere hunder mot rabies tre ganger i året.


Ingen penger

Etter halvannet år har Syssel­mannen omsider fått svar fra departementet. De vil ikke pålegge det offentlige å sørge for dyrlege i Longyearbyen. De vil heller ikke gi midler til en dyrlegeordning.

– Vi har registrert svaret, og synes det er beklagelig at det ikke er planer om å løse problemet. Det er syke dyr som ikke får veterinærhjelp som først og fremst blir skadelidende, skriver miljøvernsjef Guri Tveito hos Sysselmannen i en epost til Svalbardposten.


Sysselmannen må vurdere

Det er ikke næringsgrunnlag for en full veterinærstilling i Longyearbyen. Derfor foreslo hundeklubben en ordning med en veterinær som kunne komme fra fastlandet annenhver måned. Den norske veterinærforening har også engasjert seg i saken, og foreslår at en veterinær kan ansettes i en offentlig stilling i Longyearbyen, og så drive privat veterinærpraksis ved siden av.

«Hvilke løsninger som er mest aktuelle, kan Sysselmannen vurdere», er departementets kommentar på disse forslagene.

– Vil departementet støtte en slik offentlig stilling med penger?

– Vi har pekt på at veterinærkompetanse muligens kan anvendes i andre stillinger på Svalbard, slik at privat veterinærpraksis kunne dekke en mindre del av arbeidstiden. Dette er det Sysselmannen som best kan vurdere. Det ligger imidlertid ikke midler i våre budsjetter til denne type tiltak, sier avdelingsdirektør Eva Grendstad i Landbruks- og matdepartementet.

Det har ikke lyktes Svalbardposten å få snakke med Guri Tveito hos Sysselmannen og få svar på hva de vil gjøre med saken videre.


Skuffende

I dag er Mattilsynets veterinær på Svalbard tre ganger i året for å vaksinere hunder mot rabies og kontrollere hundegårdene. Veterinæren har også hjulpet til dersom dyr har hatt behov for behandling når han har vært i byen. Et av forslagene fra Sysselmannen var at en privatpraktiserende veterinær kan ta over rabiesvaksineringen i byen.

«Dersom det er ønske om at en privatpraktiserende veterinær overtar rabiesvaksineringen, kan det offentlige la være å gjøre dette gratis, men det er ikke aktuelt å overføre midler fra Mattilsynet, skriver departementet.

I brevet sitt peker departementet på at det i utgangspunktet er forbudt å føre dyr til Svalbard, og at alle som tar med seg eller skaffer seg dyr på øygruppen vet at tilbudet om dyrlegetjenester er begrenset.

– Longyearbyen hundeklubb synes svaret fra departementet er skuffende, men tar det til etterretning og må nå diskutere hva vi gjør videre, skriver hundeklubbens leder Christiane Hübner i en epost til Svalbardposten.

Ikke lov

Dyrlegesaken var også oppe i Stortingets spørretime 3. september. Fremskrittspartiets Hans Frode Kielland Asmyhr spurte om landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum så behov for å få innført veterinærtjeneste på Svalbard.

Vedum svarer at han i utgangspunktet er positiv til initiativet for å få bedre tilgang til veterinær på Svalbard, men at han ikke ser det som aktuelt å foreslå lov eller forskrifter som pålegger offentlige organer å sørge for tilfredsstillende veterinærdekning på Svalbard.

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!