Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Får ikke dyrlegestøtte

Veterinær Harald Os (t.v.) fra Mattilsynet er i Longyearbyen for å vaksinere hunder mot rabies tre ganger i året. Her er det hundene til Karoline Bælum og tidligere hundeklubbleder Rico Behlke som står for tur. Bildet ble tatt i fjor. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Får ikke dyrlegestøtte

Landbruks- og matdepartementet vil ikke endre loven eller betale for en dyrlegeordning i Longyearbyen. De skyver saken over på Sysselmannen.

Tekst:

Publisert:

Siden 2010 har Longyearbyen hundeklubb jobbet med å få en dyrlegestilling til Longyearbyen. Sysselmannen ba i januar i fjor Landbruks- og matdepartementet og Mattilsynet vurdere muligheten for å støtte en dyrlegeordning i Longyearbyen.

I dag er det bare dyrlege i Longyearbyen når Mattilsynet kommer for å vaksinere hunder mot rabies tre ganger i året.


Ingen penger

Etter halvannet år har Syssel­mannen omsider fått svar fra departementet. De vil ikke pålegge det offentlige å sørge for dyrlege i Longyearbyen. De vil heller ikke gi midler til en dyrlegeordning.

– Vi har registrert svaret, og synes det er beklagelig at det ikke er planer om å løse problemet. Det er syke dyr som ikke får veterinærhjelp som først og fremst blir skadelidende, skriver miljøvernsjef Guri Tveito hos Sysselmannen i en epost til Svalbardposten.


Sysselmannen må vurdere

Det er ikke næringsgrunnlag for en full veterinærstilling i Longyearbyen. Derfor foreslo hundeklubben en ordning med en veterinær som kunne komme fra fastlandet annenhver måned. Den norske veterinærforening har også engasjert seg i saken, og foreslår at en veterinær kan ansettes i en offentlig stilling i Longyearbyen, og så drive privat veterinærpraksis ved siden av.

«Hvilke løsninger som er mest aktuelle, kan Sysselmannen vurdere», er departementets kommentar på disse forslagene.

– Vil departementet støtte en slik offentlig stilling med penger?

– Vi har pekt på at veterinærkompetanse muligens kan anvendes i andre stillinger på Svalbard, slik at privat veterinærpraksis kunne dekke en mindre del av arbeidstiden. Dette er det Sysselmannen som best kan vurdere. Det ligger imidlertid ikke midler i våre budsjetter til denne type tiltak, sier avdelingsdirektør Eva Grendstad i Landbruks- og matdepartementet.

Det har ikke lyktes Svalbardposten å få snakke med Guri Tveito hos Sysselmannen og få svar på hva de vil gjøre med saken videre.


Skuffende

I dag er Mattilsynets veterinær på Svalbard tre ganger i året for å vaksinere hunder mot rabies og kontrollere hundegårdene. Veterinæren har også hjulpet til dersom dyr har hatt behov for behandling når han har vært i byen. Et av forslagene fra Sysselmannen var at en privatpraktiserende veterinær kan ta over rabiesvaksineringen i byen.

«Dersom det er ønske om at en privatpraktiserende veterinær overtar rabiesvaksineringen, kan det offentlige la være å gjøre dette gratis, men det er ikke aktuelt å overføre midler fra Mattilsynet, skriver departementet.

I brevet sitt peker departementet på at det i utgangspunktet er forbudt å føre dyr til Svalbard, og at alle som tar med seg eller skaffer seg dyr på øygruppen vet at tilbudet om dyrlegetjenester er begrenset.

– Longyearbyen hundeklubb synes svaret fra departementet er skuffende, men tar det til etterretning og må nå diskutere hva vi gjør videre, skriver hundeklubbens leder Christiane Hübner i en epost til Svalbardposten.

Ikke lov

Dyrlegesaken var også oppe i Stortingets spørretime 3. september. Fremskrittspartiets Hans Frode Kielland Asmyhr spurte om landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum så behov for å få innført veterinærtjeneste på Svalbard.

Vedum svarer at han i utgangspunktet er positiv til initiativet for å få bedre tilgang til veterinær på Svalbard, men at han ikke ser det som aktuelt å foreslå lov eller forskrifter som pålegger offentlige organer å sørge for tilfredsstillende veterinærdekning på Svalbard.

Siste nytt i Nyheter

– Unngå alt skredterreng

Tett snøfokk og dårlig sikt tirsdag morgen.

Lovendring på trappene

I dag ba Stortinget regjeringen fremme forslag om at folkehøyskoleloven skal gjelde på Svalbard. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er positiv.

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

 
Kontrollerte skutere

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!