Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Får ikke brygge juleøl

Daglig leder Jørn Kjetil Hansen på Kroa forteller at det ikke er vanskelig å brygge øl. Man trenger bare vanlige kokekjeler, og så er det som å bake brød i flytende form. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Får ikke brygge juleøl

Jørn Kjetil Hansen på Kroa ønsket å brygge eget juleøl. Det rekker han ikke på grunn av uklarheter rundt hvem som kan gi tillatelse.

Tekst:

Publisert:

I juli ble det lovlig å produsere øl og annen alkohol på Svalbard, og i slutten av oktober søkte Kroa om å få brygge sitt eget juleøl.

– Mye av maten vi selger som dagens fangst og dagens langkokte, har vi røykt selv. Det hadde vært artig å lage ølet selv også, sier daglig leder Jørn Hansen.

Det rekker de ikke nå. De støtte nemlig på uventede problemer da de skulle søke om skjenkebevilling.

Forvirring om regelverk
Kroa sendte Longyearbyen lokalstyre (LL) søknad om å få lov til å lage eget jule- og nyttårsøl.

– I forkant av søknaden jeg sendte til LL, var jeg i kontakt med Helsedirektoratet. De sa jeg skulle søke LL, sier Hansen.

I et brev til Hansen skriver Svein Olav Ween at det er uklart hvem som kan gi slik tillatelse, og at LL og Sysselmannen nå forsøker å få dette avklart.

«Tilbakemeldingen fra Helsedirektoratet var at også de var litt usikre på hvordan regelverket skal tolkes. Konklusjonen så langt er at det ikke er mulig å søke om bevilling lokalt for tilvirking av alkohol, men at det må søkes om statlig bevilling og at søknaden sendes til helsedirektoratet for behandling der», skriver Ween.

Misforståelse
På fastlandet er det slik at kommunene kan gi tillatelse til tilvirkning av alkohol til de som allerede har skjenkebevilling. De kan produsere drikke med opp til 4,7 prosent alkohol for salg i egne lokaler.

– Slik er det ikke på Svalbard, der er det vi som er bevillingsmyndighet, sier seniorrådgiver Erlend Bø i Helsedirektoratet.

– Hva er årsaken til at Hansen fikk feil svar fra direktoratet, og at dere var usikre på regelverket?

– Mange bestemmelser i alkoholloven er like på fastlandet og på Svalbard. Ordningen med tilvirkningsbevilling for Svalbard, er i hovedsak også veldig lik. På grunn av en misforståelse internt hos oss ga vi dessverre et feil svar, svarer Bø.

Rekker ikke jul
For å være sikker på at søknaden hans behandles denne gangen, har Hansen sendt en epost til Helsedirektoratet for å få en konkret kontaktperson.

Tirsdag satt han og skrev på søknaden, men han tror ikke Kroa rekker å lage juleøl.

– Da må vi i tilfelle få et veldig kjapt svar, sier Hansen.

Han lurer på hvorfor det ikke er mulig å søke om utvidet skjenketillatelse lokalt.

– Det er litt synd. En del av satsingsområdet til reiselivet er at mer skal produseres lokalt. Da hadde det vært fint å kunne gjøre mer enn det vi gjør i dag. Det handler om å gjøre destinasjonen mer spennende, sier han.

Skal se på lovverket
Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet Cecilie Brein-Karlsen forteller at de vil se på regelverket på Svalbard.

– Nå som vi har fått innspill på at det er ønskelig å utvide skjenke­bevilling til også å omfatte produksjon av alkohol, mener jeg at vi må se på muligheten for å få det til, skriver hun i en epost til Svalbardposten.

På Kroa har salg av øl fra mikrobryggerier gått i taket.

– Vi selger mellom 500 og 600 prosent mer enn i fjor. Folk er interessert i det, sier Hansen som gleder seg til Robert Johansen kommer i gang med sitt bryggeri.

Kroa har ikke tenkt å begynne å brygge øl i stor skala, men ønsker å kunne gjøre det til spesielle anledninger.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!