Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Får ikke bruke denne hytta i tre måneder

Istedenfor lavvo, ønsker Better moments å bruke denne hytta som rasteplass for sine gjester i vintersesongen. Hytta er montert på en slede, og skal fjernes fra rasteplassen før snøen forsvinner. Men miljøvernavdelingen hos Sysselmannen har avslått tiltaket, og begrunner det blant annet med at bygget ikke har et Svalbard-preg. FOTO: Better moments

Får ikke bruke denne hytta i tre måneder

– Først blir vi oppfordret til å satse av sentrale myndigheter. Deretter stikker Sysselmannen kjepper i hjulene for den samme satsingen, sier Niklas Gerhardsson i Better moments AS.

Tekst:

Publisert:

Niklas Gerhardsson i Better moments AS er oppgitt. Selskapet, som blant annet driver med guidede turer på snøskuter, har i to år hatt en camp ute i felt som har blitt brukt som raste- og serverings­plass. I år søkte selskapet om å få bytte ut lavvoen de til nå har brukt med ei lita hytte på meier, som fjernes fra stedet i slutten av april. Men Sysselmannen har avslått søknaden om å få benytte en slik midlertidig installasjon.

– Det blir litt håpløst. På årsmøtet til Visit Svalbard uttalte Sysselmannen at det i større grad enn tidligere skulle være dialog med næringen. Det vi har opplevd så langt er mangel på dialog, lang saksbehandlingstid, og liten fleksibilitet, sier Gerhardsson.

Utradisjonelt

Better moments har søkt om å få kjøre den midlertidige installasjonen, som står på en slede, ut til Bromdalen, med alternativ plassering i Bødalen. Begge plasseringer, den ene innenfor og den andre utenfor Nordenskjöld Land nasjonalpark, er avslått.

Det første argumentet Sysselmannen bruker er at bygget er et «svært utradisjonelt byggverk i svalbardsammenheng». Miljøvernavdelinga kaller det ei grillhytte, og argumenterer for at dette byggverket i større grad enn en lavvo vil «bryte opp det sammenhengende, og i det vesentlige urørte landskapet».

Her viser selskapet til at det finnes ei hytte på Kapp Lee på Edgeøya, satt opp i 1904, som har samme form som bygget de ønsker å bruke.

Miljøvernavdelingen er i tillegg redd for hvilken presedens en tillatelse til å bruke et slikt alternativt og mobilt byggverk vil ha.

Isbjørnsikring

Better moments opplyser i sin søknad at det er problematisk å bruke lavvo til formålet fordi det ikke fungerer så godt praktisk. En lavvo er mye mer sårbar for vær og vind, og krever av den grunn mer oppfølging. Dess­uten er en lavvo lett match for nysgjerrige isbjørner. Å beskytte gjestene bedre mot isbjørn er en av de viktigste grunnene til at selskapet ønsker å benytte en mobil fast konstruksjon. Men dette går ikke Sysselmannen med på, og skriver i sitt avslag.

«Ut fra det som beskrives i søknaden kan det se ut som rutinene for isbjørnsikring nå er endret siden siste år, og at isbjørnsikkerheten nå ikke er riktig ivaretatt ut fra leirforskriften».

Gerhardsson mener Sysselmannens miljøvernavdeling snur argumentasjonen deres på hodet.

– At vi ønsker å ha enda bedre sikring mot isbjørn betyr ikke at vi har unnlatt å sikre på forsvarlig vis tidligere, sier han.

Forskjellsbehandling

Better moments har klaget på avslaget, og en av ankemomentene er det selskapet anser som forskjellsbehandling. Svalbard willdlife expeditions AS har hatt tillatelse til å sette ut en letthytte på meier i Fulmardalen siden år 2000. Men her parerer Sysselmannen med at det i 2014 ble understreket at denne tillatelsen ikke skulle gi presedens for senere saker.

At Spitsbergen travel fikk tillatelse til å sette opp ei badstue ved hytta si i Brentskaret, til tross for at det fra før var bygd maksimalt tillatt kvadratmeter på tomta, holder heller ikke som sammenligningsgrunnlag. Sysselmannen har anført i klagen til Miljødirektoratet at badstua anses for å være et sekundærbygg til næringshytta, og at saken derfor ikke kan sammenlignes med Better moments sin sak.

Synsing

Better moments og Gerhardssons klage er nå sendt til Miljødirektoratet for behandling, med kommentarer fra Sysselmannen. Her står miljøvernavdelingen fast på at søknaden bør avslås, og begrunner det i hovedsak med at hytta «skiller seg ut» utseendemessig. Gerhardsson mener saken bærer preg av synsing.

– Miljøvernavdelingen skriver at de ikke vil avvise at det kan gis tillatelser for utplassering av midlertidige konstruksjoner i felt, men at de trenger en avklaring på hvilken type innretninger som er tillatt. Da er det altså miljøvernavdelingens smak som her kommer til utrykk, og ikke noe som står skrevet i loven. Det ville kanskje vært bedre om vi søkte om å få bruke et firkantet bygg, sier han.

Gerhardsson mener videre at saken ikke lover godt for satsing på turisme i framtiden.

– Når det byr på så store vanskeligheter for et lite selskap å få gjøre et tiltak som ikke forstyrrer naturverdiene på noen måte, blir det vanskelig å se for seg at det skal gå an å satse skikkelig framover, sier han.

Nøkkelord

Se bildet større

Niklas Gerhardsson og Better moments AS føler at tiltakene deres blir unødvendig strengt behandlet av Sysselmannen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker (arkiv)

Gallup

To reiselivsbedrifter fikk nei til å sette opp midlertidige varmehytter ute i terrenget for gjestene. Er det greit?

Ja, grillhytter og iglooer har ingenting i svalbardnaturen å gjøre.
Nei, reiselivet må få utvikle seg slik at det skapes flere turister og nye jobber etter Store Norske
Vet ikke.

Vis resultat

Siste nytt i Nyheter

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle på kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!