Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Får ikke barnehageplass

Tor Selnes blir hjemmeværende husfar fram til Erlend (14 mnd) får plass i barnehage. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Får ikke barnehageplass

Fem barn står på venteliste for barnehageplass i Longyearbyen. Da fristen for å søke om plass til høsten gikk ut i forrige uke var det kommet inn tolv søknader.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Lille Erlend Selnes på ett år og to måneder står på femteplass på venteliste for barnehageplass i Longyearbyen.
– Slik det er nå kan vi risikere å stå i kø også etter hovedopptaket. Om det kommer noen som skal gå i samme avdeling, men som er eldre, eller som søker på særskilt grunnlag, vil de gå foran Erlend, sier Tor Selnes.

De eldste først
Regelverket sier at eldre barn skal prioriteres fordi de har et større behov for å være sammen med andre barn, både sosialt og utviklingsmessig.
– Dette følges slavisk, om det så bare er én dag som skiller to barn, sier Tor Selnes.
Han tok et halvt års permisjon fra jobben på sportsbutikken Arctica og skulle ha vært tilbake i jobb i januar eller februar. Nå ser det ut som han ikke kan være tilbake før tidligst til høsten.
– Det er kjempekoselig å gå hjemme med barn, men når det er ufrivillig smaker det ikke like godt, sier han.
Fra før har Selnes tvillinger på tre år. De har begge fått plass i barnehagen.
– Med tvillingene var det lettere. Man står sterkere når man har tvillinger. Det er vanskeligere nå, sier han.

God dekning
Den nye barnehagen, «Polarflokken» på Elvesletta, skal stå klar 1. august, og ifølge daglig leder i Oppvekstforetaket Anne Ellingsen, vil den ha plass til mellom 36 og 43 barn.
Målsettingen til Lokalstyret er at alle barn bør ha fått plass i barnehage innen tre måneder fra de kommer på venteliste. Ventetiden teller fra den datoen barnet skulle ha begynt i barnehage. Alle fem som står på venteliste nå ble født i fjor, og to barn har ventet lenger enn tre måneder. Erlend Selnes er en av dem.
– Det er alvorlig for de som står på venteliste, men sammenlignet med fastlandet har vi ganske god dekning her i Longyearbyen. Det er bare noen få enkelttilfeller som venter så lenge som opptil et år, sier Ellingsen.

Ser bra ut
Hun tror imidlertid mye vil endre seg etter opptaket. Søknadsfristen gikk ut søndag, og tirsdag skal Lokalstyret ha opptaksmøte.
– Det er registrert tolv søknader, men ikke så mange oppsigelser. Vi regner med å få flere oppsigelser etter hvert. Hvis de foreløpige tallene stemmer ser det bra ut for høsten, for heller ikke de som begynner på skolen er foreløpig tatt med, sier Siv Gunhild Grøneng i barne- og familietjenesten.
Fordelingen til barnehagene vil ikke skje på opptaksmøtet, men senere.
– I første omgang er det viktigste å prøve å få plass til alle, så vil det komme rokeringer senere, sier Grøneng.

Usikkert
Anne Ellingsen sier det er vanskelig å ta høyde for alle som flytter til og fra Longyearbyen, noe som fører til stor usikkerhet.
– Det er Lokalstyret som gir oss de økonomiske rammene, og de forventer selvfølgelig at kapasiteten utnyttes maksimalt. Usikkerheten over hvor mange som til enhver tid bor i Longyearbyen kan slå negativt ut for foreldrene, men også for Lokalstyret i perioder der man ikke får fylt kapasiteten, sier hun.

Plass til alle
Hun er også spent på hvordan den nye pendlerordningen til Store Norske og LNS Spitsbergen vil slå ut.
– Vi har foreløpig ikke sett virkningen av ordningen, men regner med at mange kommer til å vurdere om de vil flytte ned i forbindelse med sommerferien, sier Ellingsen.
– Hva gjør dere for å oppnå målsettingen til Lokalstyret om at ingen skal vente lenger enn tre måneder?
– Vi jobber med det hele tiden og er opptatt av å kunne gi et permanent og godt tilbud. Derfor er vi villig til å strekke oss langt i samsvar med Lokalstyrets målsetting. Dersom antallet barn i Longyearbyen ikke øker til høsten, regner vi med å få plass til alle når den nye barnehagen åpner.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!