Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Får ikke åpne fellesgrav

17 fangstmenn ble begravd ved Svenskhuset på Kapp Thordsen i 1873. Spekulasjonene rundt dødsårsaken har vært mange. FOTO: Birger Amundsen

Får ikke åpne fellesgrav

De to forskerne som vil åpne fellesgraven ved Svenskhuset har fått avslag fra Riksantikvaren. Nå anker de avgjørelsen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Overlege Ulf Aasebø ved Universitetssykehuset i Nord-Norge og historiker Kjell-G. Kjær sin søknad om å ta prøver fra fellesgraven ved Svenskhuset på Kapp Thordsen er avslått av Riksantikvaren, selv om den ble anbefalt godkjent av Sysselmannen. Svalbardmiljøloven fastsetter at det er Riksantikvaren som har det overordnede ansvaret for bevaringen av fredede kulturminner på Svalbard. Det innebærer at Sysselmannen kan gi avslag på prosjekter som berører kulturminner, mens tillatelser må godkjennes av Riksantikvaren.
– Vi har en del innvendinger mot avgjørelsen, og anker den til Miljøverndepartementet, sier Ulf Aasebø.

Avlive myter
I 1873 ble 17 fangstmenn begravd ved Svenskhuset på Kapp Thordsen, etter en ufrivillig overvintring. I ettertid har spekulasjonene rundt dødsårsakene vært mange. Den gjengse oppfatning har vært at fangstmennene døde av skjørbuk. Etter forskernes oppfatning har det gitt mennene et uheldig ettermæle, da Svenskhuset var godt utstyrt, og fylt med midler for å bøte på nettopp skjørbuk. Kjær og Aasebø mener at fangstmennene døde av blyforgifting. For å få det endelige svaret ønsket de å åpne fellesgraven hvor 15 av fangstmennene ligger gravlagt, og ta prøver av to av likene. Resultatet skulle publiseres som en historisk artikkel i det vitenskapelige magasinet Polar Record.

Ikke aktverdig nok
Sysselmannen la i sin anbefaling til Riksantikvaren vekt på at det er lenge siden fangstmennene døde, og at undersøkelsene ville innebære et beskjedent inngrep i de døde. Det ble også poengtert at det er akseptert å bruke arkeologiske undersøkelser av graver i historisk forskning. I avslaget står det imidlertid at «Riksantikvaren kan ikke se at en mulig konstatering av om blyforgiftning kan ha medvirket til at de 17 døde i 1873 er aktverdig nok til at vi kan tillate inngrep i dette fredede kulturminne». Det står også i avslaget at «selv om prosjektet har knyttet til seg profesjonelle medarbeidere på sine felt, kan vi ikke se at en forskningsinstitusjon står bak. Dette er vanligvis en forutsetning for at Riksantikvaren gir slike tillatelser». Det har Aasebø og Kjær gjort noe med.
– Vi har knyttet til oss professor Jens Petter Nielsen og Det samfunnsvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Tromsø. Slik faller ankepunktet om at vi ikke har noen institusjon bak oss, sier Aasebø.

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!