Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Får ha båten i isen til 2010

Basecamp får lov av Sysselmannen å fryse inn «Noorderlicht» i Tempelfjorden i tre år til.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Båten skal ligge i Tempelfjorden fra midten av februar til midten av mai, men planen er å få den på plass i slutten av desember eller tidlig i januar. Basecamp ønsker å plassere den der den lå i 2005, på nordvestsiden av Tempelfjorden mellom Kapp Murdoch og Bjonapynten.
– Vi tillater dem å bruke isbryter begge veier, og uthentingen må gjøres tidligst første ukedag etter 17. mai-helga. Men hvis isforholdene blir som i år, med dårlig is, får de lov å hente båten tidligere, sier reiselivsrådgiver hos Sysselmannen, Stein Tore Pedersen.
Sysselmannen ser imidlertid helst at de ikke trenger å bruke isbryter, og vil ikke gi tillatelse til isbryting etter 10. januar.

Isbjørn går først
Basecamp startet prosjektet vinteren 2001 og har siden hatt overnatting i den innefryste båten som et tilbud til sine gjester. Pedersen forteller at tillatelsen Basecamp nå har fått er tilnærmet lik den de fikk for samme konsept i perioden 2004-2007.
Vilkårene er blant annet at båten ikke generer økt motorisert ferdsel til nye områder. «En slik økning som et resultat av båtens beliggenhet vil kunne få konsekvenser for fremtidig drift», står det i tillatelsen fra Sysselmannen.
– Vi vil ikke tillate at flere båter fryses inn på samme måte. Det er mye trafikk allerede ut til Tempelfjorden, og det er bare plass til en båt. Vi synes konseptet til Basecamp er positivt, men vil ikke åpne for flere, sier Pedersen.
Skulle imidlertid konseptet komme i konflikt med isbjørn, er det båten som må vike.
«Dersom det oppstår vedvarende problemer med nærgående isbjørn ved båten vil hensynet til isbjørnen veie tyngst. Dette kan i ytterste konsekevens føre til stenging av båten periodevis eller for resten av sesongen», skriver Sysselmannen.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!