Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Får ha båten i isen til 2010

Basecamp får lov av Sysselmannen å fryse inn «Noorderlicht» i Tempelfjorden i tre år til.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Båten skal ligge i Tempelfjorden fra midten av februar til midten av mai, men planen er å få den på plass i slutten av desember eller tidlig i januar. Basecamp ønsker å plassere den der den lå i 2005, på nordvestsiden av Tempelfjorden mellom Kapp Murdoch og Bjonapynten.
– Vi tillater dem å bruke isbryter begge veier, og uthentingen må gjøres tidligst første ukedag etter 17. mai-helga. Men hvis isforholdene blir som i år, med dårlig is, får de lov å hente båten tidligere, sier reiselivsrådgiver hos Sysselmannen, Stein Tore Pedersen.
Sysselmannen ser imidlertid helst at de ikke trenger å bruke isbryter, og vil ikke gi tillatelse til isbryting etter 10. januar.

Isbjørn går først
Basecamp startet prosjektet vinteren 2001 og har siden hatt overnatting i den innefryste båten som et tilbud til sine gjester. Pedersen forteller at tillatelsen Basecamp nå har fått er tilnærmet lik den de fikk for samme konsept i perioden 2004-2007.
Vilkårene er blant annet at båten ikke generer økt motorisert ferdsel til nye områder. «En slik økning som et resultat av båtens beliggenhet vil kunne få konsekvenser for fremtidig drift», står det i tillatelsen fra Sysselmannen.
– Vi vil ikke tillate at flere båter fryses inn på samme måte. Det er mye trafikk allerede ut til Tempelfjorden, og det er bare plass til en båt. Vi synes konseptet til Basecamp er positivt, men vil ikke åpne for flere, sier Pedersen.
Skulle imidlertid konseptet komme i konflikt med isbjørn, er det båten som må vike.
«Dersom det oppstår vedvarende problemer med nærgående isbjørn ved båten vil hensynet til isbjørnen veie tyngst. Dette kan i ytterste konsekevens føre til stenging av båten periodevis eller for resten av sesongen», skriver Sysselmannen.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!