Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Får flytte tilbake

Konstituert sjef Kjersti Olsen Ingerø for teknisk sektor i Longyearbyen lokalstyre var på befaring i terrenget sammen med konstituert teknisk sjef Marius Larsen og professor Ole Humlum ved Unis (nærmest). Her ser de på dreneringsgrøften ved husene. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Får flytte tilbake

Både beboerne øverst i Gruvedalen og hundene i byhundegården får flytte tilbake i dag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.11.2016 kl 14:43

Torsdag formiddag var folk fra Longyearbyen lokalstyre og Unis ute i terrenget for å se om det var forsvarlig å oppheve evakueringen av husstandene i Gruvedalen og byhundegården.

– På bakgrunn av disse undersøkelsene har vi konkludert med at evakueringen kan oppheves, opplyser sysselmann Kjerstin Askholt.

Professor Ole Humlum ved Unis var med på befaringen bak boligene i Gruvedalen som nå er frigitt.

– Vurderingen er gjort basert på observasjoner av at det er klart tørrere i dag enn de foregående dagene. Nå ser det ut til å være ganske stabilt, og det er ingen umiddelbar fare for større jordras i det området, sier han.

Totalt var 259 personer evakuert etter det kraftige regnværet fra mandag til tirsdag.

Onsdag kveld ble evakueringen opphevet for deler av byen. Torsdag ble altså resten av byen friskmeldt.

Når det gjelder byhundegården spesielt, kan det komme mindre jordskred, men ikke i så stort omfang at det utgjør fare for anlegget.

Rundt ti av burene i hundegården ble ødelagt av et jordskred tirsdag.

Longyearbyen lokalstyre og Sysselmannen vil sammen med NVE arrangere et informasjonsmøte om kvelden 23. november. Tema vil være gjennomgang av evakueringssituasjonen denne uken og informasjon om varslingssystemet og overvåkingen av snøskredfare i vinter.

– Hvordan har det vært å ta beslutninger om evakuering?
– Både å beslutte evakuering, men enda mer å oppheve evakuering er vanskelige beslutninger å ta. Å ha ansvar for en bys befolkning er et stort ansvar. Da er vi avhengige av, og det er veldig godt å få, gode faglige råd og innspill for de beslutningene vi må ta løpende, sier Askholt.

Sysselmannen understreker at det har vært et godt samarbeid og en god tone mellom de lokale aktørene.

– Det er et helt avgjørende når ting skal skje fort. Og så vil gjerne skryte av Unis som har stilt opp veldig og vært til uvurderlig hjelp, avslutter hun.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!